NOVOSTI

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Poslovni salon (business lounge) u zagrebačkoj zračnoj luci renoviran je u razdoblju od sredine siječnja do kraja veljače ove godine. Iako je business lounge prije preuređenja bio skučen i ispod razine većine poslovnih salona u Europi, nažalost, nakon renovacije, možemo slobodno reći da mu je ocjena sada još niža.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Zagrebački business lounge otvoren je u sklopu novog putničkog terminala, nalazi se pored izlaza 23, sada u prostoru odlazaka unutar Schengen zone. I prije renovacije prostor je bio skučen, često prepun putnika, osobito u vršnim satima odnosno jutarnjim i poslijepodnevnim satima kada iz Zagreba polijeće veći broj zrakoplova prema međunarodnim odredištima. Osim veličine, najveći broj kritika odnosio se na činjenicu da se prostor nalazi na mjestu gdje nema pogleda na stajanku, odnosno, uopće nema prozora, kao i na samu ponudu hrane i pića. Navedenim salonom upravlja BTA Hrvatska, turska kompanija koja ujedno upravlja doslovno svim objektima s hranom i pićem u zagrebačkoj zračnoj luci, dakle, govorimo o monopolistu u vidu ugostiteljskih usluga. Nakon renovacije, prostor se nije drastično povećao, a naravno, potpuno očekivano, iz loungea i dalje ne postoji pogled na stajanku, niti u isti prodire dnevno svijetlo

Ulaz u lounge je i dalje isti. Posjetili smo lounge 29. ožujka u večernjim satima, na ulazu nije bilo nikoga pa smo 2-3 minute pričekali na dolazak agenta da skenira naš boarding pass.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Iza recepcije nalazi se razmjerno velik otvoreni prostor, a uz cijelu duljinu prostorije, s lijeve strane, proteže se self-service bar s hranom i pićem. Na kraju istog nalazi se ulaz u toalet, koji su također bili boljka loungea prije preuređenja. Isti su preuređeni, no, barem muški toalet, nije proširen.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Glavni prostor ima više stolova i stolica u odnosu na lounge prije preuređenja, no prostor je veoma hladan, te izgleda kao tek prosječna prostorija u nekom gradskom kafiću, što svakako nije privlačno poslovnim putnicima. Na fotografiji gore, uz sama vrata koja koristi osoblje, nalaze se dvije umjetne palme koje izgledaju poprilično jeftino. Uz to su nadodani i visoki stolovi uz sami zid s desne strane, kao i barski stolovi i stolice uz same toalete, što svakako nikome nije prioritetni odabir za objed…

Dok smo sjedili u loungeu, mlada je dama htjela popiti kavu, kave u aparatu nije bilo, a očito neiskusna djelatnica nije razumjela što putnica želi, iako je poprilično dobro govorila engleski. Iako je lounge praktički bio prazan, na stolovima je bilo ostataka hrane i praznih boca putnika koji su se, vrlo vjerojatno, već ukrcali u svoje zrakoplove. Spominjemo ove detalje isključivo zato što su oni bitni za standard jednog business loungea, a zagrebački je u njima svakako podbacio.

U loungeu je, prije renovacije, od toplih jela uglavnom bio dostupan bečki odrezak (narezan na minijaturne komadiće…) i pomfrit, no ovog je puta na raspolaganju bila puretina u umaku i mlinci, te kuhano povrće, odnosno, lešo skuhano smrznuto povrće iz vrećice. Nimalo privlačno, pogotovo ne uz hladne mlince.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Uz topli obrok, nalazi se frižider sa salatama i jogurtima, te složeni sendviči pri čemu je, barem onaj s tunom kojeg smo probali, imao tek tragove iste, dok je ostatak peciva uglavnom bio prazan.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Pored frižidera s salatama, nalazi se dio s tijestima, poput bureka i lisnatog, i tu zapravo nema promjena, iste su namirnice bile dostupne u loungeu i prije preuređenja. Servira se i pizza, narezana na trakice, nismo slikali, no servirana je na povišenju podloženom s dvije konzerve?!

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Dostupan je širok izbor bezalkoholnih pića, iako ne svih koje možete pronaći u bilo kojem loungeu na većim europskim aerodromima, dok je izbor alkoholnih pića vrlo mali te se svodi na svega njih 10-ak.

Kako u loungeu vlada smrtna tišina, ono što svakome upada u uho jest činjenica da su frižideri u glavnom prostoru izuzetno bučni, jedino objašnjenje je da je nešto u kvaru, ili se pak radi o lošoj kvaliteti uređaja koji stvara veliku razinu buke. Toliko o otmjenosti i luksuzu samog prostora, tek preuređenog.

Prostor lijevo od ulaza ranije je imao masažne fotelje i prostor za rad, no toga više nema. BTA Hrvatska je iz tog prostora izbacila i fotelje i radne stolove, te su i u tom prostoru sada dodatni stolovi i stolice.

(PHOTO) Zagrebački business lounge nakon renovacije

Kao izuzetak, u tom se prostoru nalaze dva kauča, te polica s časopisima i dnevnim novinama, kojih tog petka navečer više nije bilo na raspolaganju. U tom prostoru su i dvije televizije na zidu, no nema nikakvog izbora hrane ili pića, već putnici koriste isključivo self-service bar u glavnom prostoru loungea.

Zagrebački lounge ni ranije nije bio kvalitetan i hvaljen od strane putnika, no sada će vrlo vjerojatno još češće primati kritike. Ponavljamo kao zaključak, prostor je vrlo hladan, bez doze ikakvog luksuza, s nadodanim stolovima i stolicama kako bi se moglo primiti još više putnika u isti te na njima dodatno zaraditi. Zaista je žalosno da glavni aerodrom u Hrvatskoj ima takav poslovni salon, a još više žalosti činjenica da je trenutni upravitelj loungea monopolist u zagrebačkoj zračnoj luci, koji, usput rečeno, diktira i izuzetno visoke cijene u svim drugim ugostiteljskim objektima u samom putničkom terminalu.

S obzirom na to da splitski business lounge praktički nema sadržaja, možemo reći da je zagrebački bolji od splitskog, no svakako nije od dubrovačkog, koji, iako mali, ima savršen pogled na stajanku te skromnu no kvalitetnu ponudu.

Svakako ne preporučujemo plaćanje ulaska u zagrebački lounge (40 eura!) kako bi provjerili uslugu, ponudu i/ili ambijent jer ćete iz istog vrlo vjerojatno izaći razočarani. Jedno je sigurno – brojni poslovni putnici iz Zagreba definitivno zaslužuju bolje.

2 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • Ne slažem se sa navedenim člankom jer stvarno dosta putujem i ponuda u Zagrebačkom lounge je stvarno dobra, hrana je uvijek bila raznovrsna te topla i ukusna. Što se tiče pogleda pa logicno da ne može biti prozora niti svijetla jer se nalazi u sredini aerodroma i nemoguće je …jedino da gledaju na unutarnje dućane ili putnike koji sjede u cekaoni.
    Osoblje je svaki puta bilo vrlo ljubazno i uslužno, a ako ste vi naišli baš u trenutku kada nije 2 min.bilo nekoga…pa možda i djelatnik treba odjuriti do toaleta zbog osobnih potreba….jer koliko vidim po slikama žive duše nije bilo jer očito nije bilo aviona u odlasku pa stoga je čovjek vidio da je prilika da obavi što treba..i zamisli 2 minute ste čekali! Ovim putem bi zahvalili osoblju firme BTA Croatia jer su stvarno jako ljubazni i uvijek mi pomognu što treba kada idem na put sa djetetom.

    • Djelatnika nema dovoljno kad je najveća gužva ali to nije cijeli dan. Pogled ili prozori stvarno fale, ali to i nije tako strašno. Hrana je meni također baš jako dobra i odabir alkohola je bolji nego u mnogim ložama. Ako uspoređujete sa lozama u Ženevi, Portu, Toulouseu, Manchesteru ili Londonu, Zagreb je daleko bolji. U usporedbi sa Venecijom, Bečom, Baselom, Frankfurtskim ložama i Malagom, Zagreb je daleko gori.