NOVOSTI

Novi štrajk Ryanair pilota baziranih u Belgiji mogao bi se osjetiti i u Hrvatskoj

Jedna od češćih pojava u posljednje vrijeme, osobito s oporavkom zračnog prometa nakon Covid-19 pandemije, su brojni štrajkovi pilota i kabinskog osoblja, ali i aerodromskog osoblja koji traže proporcionalno poboljšanje uvjeta rada. Novi štrajk mogao bi uslijediti sukladno najavama Ryanair pilota u Belgiji.

<strong>Novi štrajk Ryanair pilota baziranih u Belgiji mogao bi se osjetiti i u Hrvatskoj</strong>

Ryanair piloti već su se ranije u 2022. godini odlučivali na štrajkove, a izgleda kako bi novi štrajk mogao uslijediti usred ljetne sezone, odnosno za vikend 15. i 16. srpnja ove godine.

Štrajk pilota irskog niskotarifnog prijevoznika prema procjenama bi mogao utjecati na 140 letova i 50 000 putnika u zračnoj luci Charleroi koja kao baza irskog niskotarifnog prijevoznika također opskrbljuje Brussels kao glavni grad Belgije i administrativno središte Europske unije.

Kako navode strani mediji, uključujući Reuters, uzrok štrajka je navodna odluka o smanjenju broja dana odmora za pilote koja bi se trebala primjenjivati od listopada ove godine.

Uz zahtjev za ukidanjem odluke o smanjenju broja dana odmora koja je izazvala nezadovoljstvo pilota irskog niskotarifnog prijevoznika baziranih u Belgiji, a koju brojni piloti smatraju nezakonitom, jedan od zahtjeva odnosi se i na povećanje plaća kako bi se nadoknadila inflacija.

Najavljeni štrajk ponovno je uzburkao odnose pilota i kompanije, a izgleda kako se do sada Ryanair nije očitovao o zahtjevima pilota.

Eventualni štrajk Ryanair pilota mogao bi utjecati i na određeni broj letova irskog niskotarifnog prijevoznika prema i iz Hrvatske.

Prema podacima dostupnim u Ryanair rezervacijskom sustavu, letovi Ryanaira prema i iz Zagreba (15. i 16. srpnja), Zadra (15. srpnja), Pule (15. srpnja) i Rijeke (15. srpnja) bi mogli biti otkazani uslijed štrajka.

Trenutno još uvijek nije poznato koliko će se pilota odazvati na najavljeni štrajk i koliko će letova biti otkazano, stoga pozorno pratite službenu Ryanair web stranicu.

U svakom slučaju putnici će imati pravo na alternativne letove ili povrat novca uz zakonom propisanu naknadu ako dođe do otkazivanja pojedinih letova.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar