AVGEEK

NA DANAŠNJI DAN: B767 sletio u Varšavu bez spuštenog stajnog trapa

Prije točno 11 godina, 01.11.2011., zrakoplov LOT Polish Airlinesa na letu 16 uspješno je sletio u varšavsku zračnu luku bez stajnog trapa. U ovoj nezgodi nije bilo teže ozlijeđenih.

<strong>NA DANAŠNJI DAN: B767 sletio u Varšavu bez spuštenog stajnog trapa</strong>
Photo: Pawel Guraj

Let LO16 LOT Polish Airlinesa trebao je sletjeti u Varšavu 01.11.2011. u 13 sati i 35 minuta na letu iz New Yorka (Zračna luka Newark Liberty) s 220 putnika i 11 članova posade. Radilo se o zrakoplovu tipa B767-300ER, registarske oznake SP-LPV, koji je u flotu poljskog nacionalnog avioprijevoznika došao 1997. godine. U kokpitu je bio kapetan Tadeusz Wrona, tada 57-godišnji pilot s 20 godina letačkog iskustva na ovom tipu zrakoplova. Prvi časnik, Jerzy Sywarc također je imao značajno iskustvo na ovom tipu zrakoplova, s preko 15 tisuća sati.

30 minuta nakon polijetanja iz New Yorka, posada je dobila upozorenje o neispravnom centralnom hidrauličnom sistemu. Kapetan je donio odluku o nastavku leta prema Varšavi s obzirom na to da je u zrakoplovu bila velika količina goriva sukladno planu za ovaj prekooceanski let.

Zrakoplov je nakon više sati leta bio u prilazu varšavskoj zračnoj luci, no spuštanje stajnog trapa bilo je neuspješno. Posada je o tome obavijestila varšavsku kontrolu leta te je kapetan odlučio zadržati zrakoplov u holdu, kružeći iznad zračne luke više od sat vremena, kako bi se potrošila preostala količina goriva i time smanjila težina zrakoplova, te kako bi se sve spasilačke službe u zračnoj luci mogle pripremiti za slijetanje.

Dva borbena zrakoplova poljskog ratnog zrakoplovstva tipa F-16 poletjela su kako bi napravili vizualnu inspekciju zrakoplova, nadajući se kako je obavijest o neuspješnom spuštanju stajnog trapa kriva. Nažalost, stajni trap ostao je podignut što su potvrdili i piloti vojnih zrakoplova.

Zračna luka je bila praktički zatvorena, svi dolazni letovi su preusmjereni na alternativne zračne luke, a prilazne ceste zračnoj luci su bile zatvorene kako bi se mogle pripremiti sve spasilačke službe.

U 14 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu posada je uspješno, bez stajnog trapa, prizemljila zrakoplov na stazu 33 varšavske zračne luke, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen! Iz sigurnosnih razloga svi putnici i članovi posade iz zrakoplova su evakuirani u roku od 90 sekundi od zaustavljanja zrakoplova na uzletno – sletnoj stazi. Zbog velikih strukturalnih oštećenja, bilo je jasno da se ovaj zrakoplov neće više vratiti u komercijalnu službu.

Varšavska je zračna luka ostala zatvorena do 16 sati, kako bi se zrakoplov B767 mogao ukloniti s uzletno-sletne staze, te kako bi se ista očistila od materijala koji su se odlomili prilikom slijetanja. Poljska državna komisija za istraživanje zrakoplovnih nesreća (SCAAI) ubrzo je otkrila kako je do nesreće došlo zbog prekidača C829 koji je iskočio, a koji štiti brojne sustave uključujući i alternativni sustav spuštanja stajnog trapa.

Nakon podizanja zrakoplova s ​​uzletno-sletne staze, prekidač C829 je zatvoren, a stajni trap se spustio koristeći alternativni sustav. Zrakoplov je potom odvučen u hangar održavanja LOT-a radi daljnje istrage.

Tadašnji poljski predsjednik, Bronisław Komorowski, obratio se javnosti i pohvalio profesionalni pristup posade zrakoplova. Boeing 767, registracije SP-LPC, bio je značajno oštećen do te mjere da je LOT smatrao da je zrakoplov nepopravljiv. Bila je to 14. nesreća ovog tipa zrakoplova. Dvije godine nakon incidenta, u studenom 2013., zrakoplov je rashodovan. LOT je do 2013. godine iz svoje flote izbacio sve širokotrupne zrakoplove tipa B767, te danas na svojim prekooceanskim letovima prometuje s modernim zrakoplovima tipa B787.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar