AVGEEK

(AVIH) Prijevoz pasa zrakoplovom

U slučaju da sa sobom na put vodite svog kućnog ljubimca, u prvom redu ovdje mislimo na veće pse koji zbog svoje veličine ne mogu putovati s vama u putničkoj kabini, vaš će ljubimac putovati u prostoru ispod putničke kabine, s prtljagom i teretom. U javnosti postoji uvjerenje da je to opasno i da to svakako treba izbjegavati. Donosimo vam detalje.

<strong>(AVIH) Prijevoz pasa zrakoplovom</strong>
Photo: Mary Altaffer, File

Manji kućni ljubimci koji putuju s vama u kabini nose oznaku PETC (Pet in Cabin) i moraju biti u transporteru koji može stati u sjedalo ispred vas. Svaka kompanija ima propisan cjenik za ovu uslugu te istu morate platiti prije samog putovanja.

Veći kućni ljubimci prevoze se u teretnom prostoru zrakoplova, s prtljagom i teretom. Ljubimci koji se prevoze u tom prostoru nose oznaku AVIH (Animal in hold).

Baš kao i PETC uslugu, AVIH je potrebno rezervirati kod avioprijevoznika prije samog putovanja te platiti tu uslugu, cijena prije svega ovisi o duljini samog leta (short ili long-haul), broju letova (jedan ili više) i slično. Kod određenih avioprijevoznika uslugu je moguće ugovoriti prilikom prijave na let, no isto ne preporučamo jer zbog limitiranosti prostora kompanija može odbiti pružiti ovu uslugu.

Nakon što se platili i ugovorili uslugu te osigurali transporter u kojem će pas biti smješten za cijelo vrijeme putovanja, dolazite u zračnu luku na check-in šalter gdje ćete se prijaviti na let, a dodatno će na let biti prihvaćen i vaš ljubimac. Ovisno o regulativi određene zemlje u koju putujete, morate pripremiti i dokumentaciju, no uvijek je potrebno imati putovnicu ljubimca, potvrdu o cijepljenju te često i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav i spreman za putovanje zrakoplovom. Također ćete ispuniti i potpisati kompanijsku dokumentaciju u kojem ćete navesti još detalja o vašem ljubimcu i vama kao vlasniku, a tom se prilikom aviokompanija odriče bilo kakve odgovornosti.

Pas, naravno, ne ide na traku na check-in šalteru s prtljagom, već ćete transporter prevesti na šalter za prihvaćanje velike prtljage koja inače ne može biti prihvaćena na normalnom, klasičnom šalteru za prijavu putnika. Ono što svakako savjetujemo da s djelatnikom na tom šalteru dogovorite zadnje vrijeme kada je potrebno dovesti ljubimca, a do tada ostanete vani, ispred terminala, u šetnji s vašim ljubimcem.

Nakon što predate ljubimca na spomenutom šalteru, djelatnik će psa odvesti u sortirnicu gdje će pričekati s ukrcajem prtljage na zrakoplov kojim putujete. Nakon što je ukrcana sva prtljaga, posljednji u zrakoplov ulazi i kućni ljubimac.

U većim zrakoplovima koje uglavnom susrećemo na prekooceanskim linijama, kavezi s ljubimcima smještaju se u tzv. bulk, poseban manji teretni prostor u repu zrakoplova, odvojen od ostatka teretnog prostora. Transporter se smješta u kut, uglavnom uz vrata, te se veže posebnim špagama kako bi se osigurala stabilnost transportera, osobito za vrijeme polijetanja i slijetanja.

Ramp agent ili predstavnik aviokompanije dostavit će NOTOC kapetanu (Notice To Captain) u kojem se inače navode specijalne vrste tereta na pojedinom letu. Na NOTOC-u će biti navedeno da je na letu AVIH te pozicija na koju je ukrcan transporter s životinjom. Letačka posada zrakoplova zatim će namjestiti temperaturu u tom prostoru, uglavnom između 18-21 stupanj. Također, ono što nije propisano ali je ušlo u praksu da se u tom prostoru ostavlja upaljeno svjetlo kako životinja ne bi bila u potpunom mraku, osobito na dugim letovima. Također, pritisak u takvom prostoru je identičan pritisku u putničkoj kabini, baš kao i razina buke.

Nema sumnje da je prijevoz u teretnom prostoru zrakoplova stresan događaj za životinju no želimo osporiti sve navode kako je prijevoz u takvom prostoru loš jer nije grijan, nema rasvjete i ima veću razinu buke, što je netočno. Također je netočan navod da svi psi prije ukrcaja u zrakoplov dobiju injekciju odnosno tabletu za smirenje.

Više desetaka pasa otpremili smo iz Zagreba na let dulji od 10 sati. Kao vlasnici pasa naravno da smo svakome od njih pridodali posebnu pažnju tako da smo provjerili količinu pitke vode i hrane. Više smo puta razgovarali s vlasnicima prilikom prijave na let kako bi saznali ime ljubimca, kakve je naravi, da li je ovo prvi let životinje i slično, tako smo se htjeli uvjeriti da će životinja bez problema odraditi to dugo putovanje.

Još jednom, nema sumnje da je takvo putovanje za većinu životinja sigurno stresan događaj, no treba jasno reći da je prijevoz u teretnom prostoru zrakoplova siguran, a osigurani su i normalni uvjeti poput grijanja, rasvjete te normalnog pritiska.

Većina avioprijevoznika odbija prevoziti životinje “kratke” njuške u teretnom prostoru zrakoplova jer te pasmine potencijalno mogu otežano disati, no takvi se ljubimci (ako odgovaraju propisanim limitima) mogu prevoziti u putničkoj kabini gdje će cijelo vrijeme biti pod nadzorom vlasnika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar