NOVOSTI

Lufthansa i sindikat postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru

Kako donosi Lufthansa u svojem priopćenju za medije, izgleda kako su aviokompanija i sindikat Verdi uspjeli postići dogovor o radnim uvjetima za zemaljsko osoblje. To je definitivno odlična vijesti ne samo za aviokompaniju i radnike već i za sve putnike koji putuju prema ili s presjedanjem u njemačkim zračnim lukama, osobito Frankfurtu i Münchenu.

Lufthansa i sindikat postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru
Photo: Ilya Cher

Novi kolektivni ugovor trebao bi regulirati radni odnos između Lufthanse i gotovo 20.000 zaposlenika koji rade kao zemaljsko osoblje za kompanije Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo i za određene druge kompanije.

Što se tiče dogovorenih uvjeta oni bi trebali dovesti do povećanja plaća za oko 12.5%.

Lufthansa će zaposlenicima retroaktivno za razdoblje od 1. siječnja 2024. povećati, odnosno nadoknaditi iznos plaće za 7%, ali ne manje od 280 eura. Od 1. ožujka 2025. godine uslijedit će dodatno povećanje plaće u baznom iznosu od 150 eura plus 2%.

Zaposlenici će dobiti i jednokratnu naknadu u iznosu od 3.000 eura kao kompenzacijsku mjeru za rastuću inflaciju. Od tih 3.000 eura, zaposlenici će 2.000 eura dobiti u što kraćem vremenu, a dodatnih 1.000 eura do studenog 2024. godine.

Uz ove glavne uvjete koje su ispregovarali Lufthansa i sindikat Verdi, zaposlenici bi trebali osjetiti i određene druge pozitivne rezultate pregovora poput ujednačenja radnih uvjeta na istoku i zapadu Njemačke, uvođenja naknade za smjenski rad u iznosu od 3.6%, fleksibilno radno vrijeme do 40 sati tjedno za zaposlenike u Deutsche Lufthansa, povećanje regresa za 150 eura od 2025. godine i povećanje naknada za karte za putovanja u Njemačkoj za 30 eura te puno bolji startni paket za nove zaposlenike.

Svakako je ovo dobra vijest za aviokompaniju, sindikat Verdi, zaposlenike i sve putnike, budući da je ljetna sezona već na vratima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar