TRIP REPORT

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Nakon uživanja u Nizozemskoj, došlo je vrijeme za povratak u Split, gdje sam se odlučio za poslijepodnevni let preko Zagreba (odnosno KLM-om do Zagreba pa zatim Croatia Airlinesom do Splita). Direktan let KLM-a za Split je u jutarnjem terminu, a ovom kombinacijom letova mi se otvorila mogućnost da provedem još pola dana više u Amsterdamu, što sam vrlo rado prihvatio.

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Ovog sam puta do zračne luke došao vlakom sa središnje željezničke postaje Amsterdam Centraal. Iako nije najjeftiniji, vjerujem da je ovo najbrži put iz središta grada do Schiphola. Sa željezničke postaje, penjem se u Schiphol Plazu, elegantni središnji dio prepun trgovina i restorana. Pred KLM-ovim šalterima za check in stoje dvije ljubazne djelatnice koje pozdravljaju putnike te ih upućuju prema odgovarajućem šalteru s obzirom na destinaciju i vrstu karte. Odmah mi izdaju boarding pass za oba leta, te se upućujem prema sigurnosnom pregledu.

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Vjerujem da se čitatelji portala sjećaju prošlogodišnjih članaka i iskustava putnika o kaosu i višesatnim čekanjima u europskim zračnim lukama kao i strahovima da će se isti ponoviti i ovoga ljeta. Srećom, za sada je u Amsterdamu to samo ružna uspomena iz prošlosti jer je unatoč nadolazećem uskrsnom vikendu i početku ljetnog reda letenja čekanje na sigurnosni pregled bilo tek 10-ak minuta. Moderni skeneri dodatno olakšavaju proces jer nije potrebno izvaditi elektroniku i tekućine iz torbe. Time se završavaju sve formalnosti jer, od kraja ožujka i putnici u zračnom prometu uživaju u blagodatima Schengena pa više nema kontrole putovnica. Vrijeme do leta kratim obilaskom trgovina te sam se „počastio“ modelom KLM-ovog Boeinga 787 kao i tradicionalnim nizozemskim slasticama (Stroopwafel). Ukrcaj na let za Zagreb odvija se na izlazu B18. Do Zagreba letimo sa Embraerom 190 u vlasništvu KLM Cityhoppera koji je zapravo KLM-ova podružnica koja s manjim zrakoplovima obavlja dio letova unutar Europe.

Do udaljene parkirne pozicije dolazimo autobusom i usput imamo prilike vidjeti zrakoplove brojnih svjetskih kompanija, među kojima i Emiratesov A380. Točno u predviđeno vrijeme polaska nam se obratio kapetan i obavijestio nas o manjem kašnjenju. Naime, jedan od putnika nije na vrijeme došao na ukrcaj pa je bilo potrebno ukloniti njegovu predanu prtljagu iz spremnika zrakoplova.

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Dio putnika nervozno gleda na sat dok djelatnici zračne luke užurbano prebiru po prtljazi. Nakon 20-ak minuta, sporni kofer je pronađen te smo spremni za polazak. Na putu do piste prolazimo nadvožnjakom iznad autoceste i stajemo „u red“ za polijetanje, odmah iza Aeromexicovog Boeinga 787.

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Let do Zagreba traje nešto kraće od 2 sata. Zrakoplov je skoro pa u potpunosti popunjen. Ovoga puta dobio sam sjedalo u četvrtom redu pa je i razmak od sjedala ispred nešto veći čime je sam let udobniji.

Stjuardese su i ovaj put izrazito srdačne,a ponuda hrane i pića ista je kao na polaznom letu. Slijetanje na Pleso prolazi prilično glatko uz manje zakašnjenje.

Pozdravljam se s posadom i jurim prema izlazu 12 gdje za koji trenutak počinje ukrcaj na letu za Split. Srećom, terminal zagrebačke zračne luke je relativno mali pa su i presjedanja poprilično jednostavna i bez stresa.

Croatijin Dash nadimka Primorje čeka nas na staroj stajanci do koje dolazimo autobusima. Kako su pretinci za prtljagu iznad sjedala u ovom tipu zrakoplova nešto manji od uobičajenih dimenzija ručne prtljage, prije ukrcaja odlažemo veće komade ručne prtljage na kolica kako bi ih djelatnici zračne luke smjestili u prtljažni prostor.

Točno u minutu spremni smo za polijetanje.

KLM, Croatia Airlines: Amsterdam – Zagreb – Split

Popunjenost kabine je polovična a od usluge na letu poslužuje se čaša vode. Iako ovaj tip zrakoplova i nije najudobniji, na kraćim letovima kao što su domaći letovi unutar Hrvatske, to ne predstavlja nikakav problem.

Nakon otprilike pola sata leta ponovno vežemo pojaseve te kapetan najavljuje slijetanje u Split kojemu je prethodio pogled na srednjodalmatinske otoke i Trogir.

Samo slijetanje prolazi glatko zahvaljujući stručnosti pilota ali i povoljnim meteorološkim uvjetima, a ubrzo nakon parkiranja ispred zrakoplova nas čeka i naša ručna prtljaga.

Za kraj mogu samo još jednom istaknuti ljubaznost posade KLM-a ali i kvalitetu usluge kako na samom letu tako i u zračnoj luci.

Nadam se da će KLM nastaviti s cjelogodišnjim letovima prema Splitu te da ću ubrzo opet imati priliku letjeti na nekom od njihovih letova.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar