AVGEEK

Kako funkcionira putovanje djeteta zrakoplovom bez roditelja

Prije nekoliko dana zaprimili smo upit jednog roditelja koji želi svoje malodobno dijete poslati u inozemstvo drugom roditelju, tražeći od nas da pokušamo pronaći osobu koja putuje na istom letu kako bi njeno dijete bilo sigurno. U ovom tekstu objasnit ćemo kako funkcionira prijevoz nepraćene djece u zračnom prometu.

Nepraćena djeca su u pravilu osobe od 5 do 12 godina, no raspon godina može varirati ovisno o internim pravilima svake aviokompanije pa je važno provjeriti uvjete koje je propisao avioprijevoznik na čiji let želite poslati dijete.

Djeca bez pratnje u zrakoplovstvu imaju oznaku UMNR (Unaccompanied Minor Special Services), ili skraćeno – UM (Unaccompanied Minor). Radi se o usluzi koje danas sve kompanije naplaćuju, a za djecu od 5 do 12 godina ista je obavezna. Za djecu koja su navršila 12 godina također je moguće ugovoriti ovu uslugu, no ona nije obavezna, već opcionalna.

Djeca bez pratnje dolaze u zračnu luku uz pratnju koja ih dovodi na check-in odnosno šalter za prijavu putnika. Osoba u pratnji djeteta će ispuniti dokumentaciju aviokompanije te predati dijete osobi u zračnoj luci zaduženoj za ovu uslugu. Primjerice, u zagrebačkoj zračnoj luci ne postoji prostor u kojem bi pratnja s djetetom mogla čekati sami let, već se pratnju moli da ostane s djetetom u putničkom terminalu do zatvaranja šaltera za prijavu putnika. U tom trenutku djelatnik preuzima dijete, prolazi s njim sigurnosni pregled i granicu ako se radi o međunarodnom letu te dolazi do izlaza (gate) na zrakoplov. Djeca bez pratnje će se među prvima ukrcati na let te će brigu o djetetu koje putuje samo preuzeti domaćica zrakoplova na ulasku u putničku kabinu. Kabinska posada za vrijeme cijelog leta preuzima brigu o djetetu.

Po slijetanju u odredišnu zračnu luku dijete će ponovno među prvima izaći iz zrakoplova gdje će ga preuzeti osoba zadužena za taj posao u dolaznoj zračnoj luci, ona će s djetetom prijeći granicu, pokupiti prtljagu te predati dijete osobi koje ga dočekuje u zračnoj luci.

U slučaju da vaše dijete putuje samo, možete biti sigurni da će kabinsko osoblje te djelatnici u zračnim lukama brinuti o vašem djetetu.

No vratimo se na prvi odlomak ovog teksta. Dakle prije nekoliko dana osoba nas je zamolila da napišemo objavu na našoj Facebook stranici i pokušamo pronaći osobu koja putuje na istom letu kada bi trebalo putovati i njeno malodobno dijete. Pitali smo o čemu se radi a osoba nam je napisala kako ne želi platiti 50 eura za ovu uslugu, već želi pronaći osobu koja putuje na istom letu koja bi brinula o njenom djetetu.

Naime, majka bi u zračnu luku došla s malodobnim djetetom te bi osobi s istog leta predala svoje dijete prije check-ina, a na šalteru za prijavu majka bi rekla da se radi o kućnom prijatelju i da dijete putuje s tom osobom i da je sve u redu, a onda bi dijete po slijetanju dočekao otac kojem bi ga nepoznata osoba i predala.

Moramo reći da smo ostali zapanjeni takvim pitanjem odnosno idejom i zapitali se kako je moguće da netko zbog doslovno 50 eura želi predati svoje 6-godišnje dijete nepoznatoj osobi na više sati? Ne sumnjamo da postoje ljudi koji su voljni pomoći i nemaju loše namjere, ali isto tako smo svjesni da postoje i oni s ne tako časnim namjerama.

Ovo je zapravo savjet svima onima koji žele poslati svoje dijete samo na put da to učine na jedini ispravan način – dodatnim plaćanjem ove usluge koje pružaju svi veći avioprijevoznici.

Podsjećamo da je uslugu moguće ugovoriti isključivo unaprijed, uglavnom do 24 sata prije samog leta, ne i po dolasku u zračnu luku. Još jednom ponavljamo da je to jedini siguran način da vaše dijete sigurno stigne na odredište i da o njemu za cijelo vrijeme putovanja brinu profesionalci. Nadamo se da je osoba koja nam se javila odustala od svojeg plana te da isto neće pasti na pamet drugim roditeljima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar