AVGEEK

Kako funkcionira putovanje djeteta zrakoplovom bez roditelja

Prije nekoliko dana zaprimili smo upit jednog roditelja koji želi svoje malodobno dijete poslati u inozemstvo drugom roditelju, tražeći od nas da pokušamo pronaći osobu koja putuje na istom letu kako bi njeno dijete bilo sigurno. U ovom tekstu objasnit ćemo kako funkcionira prijevoz nepraćene djece u zračnom prometu.

Kako funkcionira putovanje djeteta zrakoplovom bez roditelja

Nepraćena djeca su u pravilu osobe od 5 do 12 godina, no raspon godina može varirati ovisno o internim pravilima svake aviokompanije pa je važno provjeriti uvjete koje je propisao avioprijevoznik na čiji let želite poslati dijete.

Djeca bez pratnje u zrakoplovstvu imaju oznaku UMNR (Unaccompanied Minor Special Services), ili skraćeno – UM (Unaccompanied Minor). Radi se o usluzi koje danas sve kompanije naplaćuju, a za djecu od 5 do 12 godina ista je obavezna. Za djecu koja su navršila 12 godina također je moguće ugovoriti ovu uslugu, no ona nije obavezna, već opcionalna.

Djeca bez pratnje dolaze u zračnu luku uz pratnju koja ih dovodi na check-in odnosno šalter za prijavu putnika. Osoba u pratnji djeteta će ispuniti dokumentaciju aviokompanije te predati dijete osobi u zračnoj luci zaduženoj za ovu uslugu. Primjerice, u zagrebačkoj zračnoj luci ne postoji prostor u kojem bi pratnja s djetetom mogla čekati sami let, već se pratnju moli da ostane s djetetom u putničkom terminalu do zatvaranja šaltera za prijavu putnika. U tom trenutku djelatnik preuzima dijete, prolazi s njim sigurnosni pregled i granicu ako se radi o međunarodnom letu te dolazi do izlaza (gate) na zrakoplov. Djeca bez pratnje će se među prvima ukrcati na let te će brigu o djetetu koje putuje samo preuzeti domaćica zrakoplova na ulasku u putničku kabinu. Kabinska posada za vrijeme cijelog leta preuzima brigu o djetetu.

Po slijetanju u odredišnu zračnu luku dijete će ponovno među prvima izaći iz zrakoplova gdje će ga preuzeti osoba zadužena za taj posao u dolaznoj zračnoj luci, ona će s djetetom prijeći granicu, pokupiti prtljagu te predati dijete osobi koje ga dočekuje u zračnoj luci.

U slučaju da vaše dijete putuje samo, možete biti sigurni da će kabinsko osoblje te djelatnici u zračnim lukama brinuti o vašem djetetu.

No vratimo se na prvi odlomak ovog teksta. Dakle prije nekoliko dana osoba nas je zamolila da napišemo objavu na našoj Facebook stranici i pokušamo pronaći osobu koja putuje na istom letu kada bi trebalo putovati i njeno malodobno dijete. Pitali smo o čemu se radi a osoba nam je napisala kako ne želi platiti 50 eura za ovu uslugu, već želi pronaći osobu koja putuje na istom letu koja bi brinula o njenom djetetu.

Naime, majka bi u zračnu luku došla s malodobnim djetetom te bi osobi s istog leta predala svoje dijete prije check-ina, a na šalteru za prijavu majka bi rekla da se radi o kućnom prijatelju i da dijete putuje s tom osobom i da je sve u redu, a onda bi dijete po slijetanju dočekao otac kojem bi ga nepoznata osoba i predala.

Moramo reći da smo ostali zapanjeni takvim pitanjem odnosno idejom i zapitali se kako je moguće da netko zbog doslovno 50 eura želi predati svoje 6-godišnje dijete nepoznatoj osobi na više sati? Ne sumnjamo da postoje ljudi koji su voljni pomoći i nemaju loše namjere, ali isto tako smo svjesni da postoje i oni s ne tako časnim namjerama.

Ovo je zapravo savjet svima onima koji žele poslati svoje dijete samo na put da to učine na jedini ispravan način – dodatnim plaćanjem ove usluge koje pružaju svi veći avioprijevoznici.

Podsjećamo da je uslugu moguće ugovoriti isključivo unaprijed, uglavnom do 24 sata prije samog leta, ne i po dolasku u zračnu luku. Još jednom ponavljamo da je to jedini siguran način da vaše dijete sigurno stigne na odredište i da o njemu za cijelo vrijeme putovanja brinu profesionalci. Nadamo se da je osoba koja nam se javila odustala od svojeg plana te da isto neće pasti na pamet drugim roditeljima.

3 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar