NOVOSTI

Izvršni direktor aviokompanije Ryanair najavio manjak kapaciteta tijekom ljeta

Irski niskotarifni avioprijevoznik bi mogao imati čak i 10 zrakoplova manje na raspolaganju za ljetnu sezonu 2024, nego što je to bilo planirano. Uzrok manjeg broja zrakoplova koje će Ryanair moći koristiti su izgleda odgode u proizvodnji ako je suditi po navodima izvršnog direktora aviokompanije, Michael O’Leary, i izjavama za Financial Times.

<strong>Izvršni direktor aviokompanije Ryanair najavio manjak kapaciteta tijekom ljeta</strong>
Photo: Antek

O’Leary je naveo kako je Ryanair već bio financijski pogođen zbog kašnjenja u isporukama zrakoplova, a izgleda da će navedeni manjak kapaciteta dovesti do manjeg broja putnika, a samim time i profita i u 2024. godini.

Michael O’Leary, je za Financial Times naveo kako je Ryanair trebao preuzeti 27 zrakoplova do Božića 2023. godine, ali je proizvođač na kraju uspio isporučiti svega 11 zrakoplova. Također, smatra kako se najavljena dostava 57 novih zrakoplova neće dogoditi do kraja travnja 2024. godine već će biti sretni ako i dobiju 50 zrakoplova i to do kraja lipnja tijekom sljedeće ljetne sezone.

U zbroju, Michael O’Leary smatra kako će Ryanair biti krata za 5 do 10 zrakoplova tijekom same špice ljetne sezone 2024.

Što se tiče broja putnika, izvršni direktor irskog niskotarifnog prijevoznika očekuje kako će broj putnika za financijsku godinu koja za njih počinje u travnju pasti s 205 na 200 milijuna putnika zbog kašnjenja u isporukama zrakoplova.

Izraženo u financijskim podacima, Michael O’Leary očekuje kako će 5 milijuna putnika manje uzrokovati vjerojatno gubitak profita od 2 do 2,5 % za 2024. godinu.

Ostaje za vidjeti koliko će zbilja Ryanair čekati dogovorene zrakoplove za preuzimanje te kad će iste uklopiti u svoj najavljeni ljetni raspored letenja.

Svakako, negativan utjecaj na isporuku zrakoplova i daljnju proizvodnju bi mogla imati cijela ova situacija gdje je zrakoplov proizvođača Boeing, odnosno zrakoplov B737-9 (MAX) avioprijevoznika Alaska Airlines doživio incident s otpadanjem vrata tijekom leta, budući da je Ryanair jedna od najvećih mušterija Boeinga i ima naručeno oko 400 novih zrakoplova.

Nadamo se da cijela ova situacija neće imati daljnje nastavke u vidu incidenata ili nesreća te da će se najavljeni ljetni red letenja prema hrvatskim zračnim lukama irskog niskotarifnog avioprijevoznika Ryanair u što većoj mjeri i ostvariti.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar