NOVOSTI

I ove sezone očekuju se problemi u europskim zračnim lukama

Nakon globalne pandemije u kojoj su gotovo svi zrakoplovi bili prizemljeni, došlo je do oporavka zračnog prometa i naglog rasta potražnje, osobito u ljetnim mjesecima prošle godine, kada su zračne luke, aviokompanije i brojni pružatelji usluga vrlo loše reagirali na nagli rast broja putnika. Nažalost, slike koje smo vidjeli prošlog ljeta, vrlo vjerojatno ćemo ponovno vidjeti i ove godine.

I ove sezone očekuju se problemi u europskim zračnim lukama

Brojne europske zračne luke, prije svega velika čvorišta poput londonskog Heathrowa, amsterdamskog Schiphola i njemačkog Frankfurta, najavljuju vrlo izazovno ljeto, što ukazuje na samo jedno – ponovno će doći do većih operativnih problema diljem europskih zračnih luka, a osobito u velikim čvorištima u kojima su kašnjenja i otkazivanja letova bila svakodnevna prošlog ljeta.

Amsterdamski Schiphol zadržava ograničenja u pogledu broja dnevnih putnika, koja će tek blago povisiti u odnosu na prošlu godinu, u Frankfurtu Lufthansa drastično reže broj letova i linija kako bi osigurala donekle normalno odvijanje ostatka ljetnog programa, Heathrow također najavljuje moguće uvođenje restrikcija u pogledu broja dnevnih putnika. Zračne luke, odnosno pružatelji usluga u istima, i dalje nemaju dovoljno ljudstva za prihvat i otpremu putnika na višim razinama u odnosu na prošlo ljeto, prije svega jer poslodavci ne nude dovoljno visoke financijske uvijete svojim potencijalnim radnicima.

Naravno, nije sva krivnja ni na zračnim lukama ni na pružateljima usluga u istima. Aviokompanije nisu u ništa boljoj situaciji, dapače, nespremnost zračnih luka koriste kako bi prikrile svoje vlastite nedostatke koje se također odnose na nedovoljno osoblja u raznim područjima.

I ovog se ljeta očekuju poremećaji u normalnom odvijanju zračnog prometa, no na nešto manjoj razini nego što je to bio slučaj prošlog ljeta. I ove će ljetne sezone za putnike biti važno da kupuju karte s nešto većim razmakom između dva leta (kako bi osigurali da i u slučaju kašnjenja u polasku i dalje stižu na svoju konekciju), kao i putovanje s ručnom prtljagom kako bi izbjegli gubitak osobnih stvari.

Rješenje problema je naočigled jednostavno, uz bolje financijske uvijete i aviokompanije i zračne luke i pružatelji usluga osigurali bi dovoljno osoblja za normalno odvijanje samog prometa, no očito je da bi takav ulog značajno utjecao na financijski rezultat samih kompanija, što u trenutnom razdoblju visoke inflacije, visoke cijene goriva, rasta ostalih troškova te kreditnih zaduženja iz razdoblja lockdowna, trenutno nije opcija.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar