NOVOSTI

Europska komisija odobrila spajanje aviokompanija Korean Airlines i Asiana Airlines

Europska komisija je 13. veljače odobrila u skladu s Uredbom (EZ) o kontroli koncentracija između poduzetnika (EU Merger Regulation), predloženu kupovinu aviokompanije Asiana Airlines od strane aviokompanije Korean Airlines.

Europska komisija odobrila spajanje aviokompanija Korean Airlines i Asiana Airlines
Photo: Miguel Ángel Sanz

Priča o akviziciji druge najveće južnokorejske aviokompanije Asiana Airlines od strane najveće južnokorejske aviokompanije Korean Airlines došla je još jedan korak dalje, budući da je kako smo već rekli Europska komisija nakon provedbe dubinske analize zaključila kako se ovoj transakciji može dati zeleno svjetlo.

Razlog za provedbu dubinske analize je činjenica što su Korean Airlines i Asiana Airlines kao dvije najveće južnokorejske aviokompanije snažno prisutne i na tržištu Europske unije, kako u putničkom, tako i u teretnom prometu ili su barem tako bile značajno prisutne u predpandemijsko vrijeme.

Europsku komisiju je najviše brinulo kako će se akvizicija aviokompanije Asiana Airlines od strane aviokompanije Korean Airlines odraziti na:

  • teretni promet između Europe i Južne Koreje, i
  • putnički promet na linijama između Seula i određenih europskih destinacija, kao što su Barcelona, Pariz, Frankfurt i Rim.

Naravno, zeleno svjetlo za provedbu akvizicije, Europska komisija je dala pod uvjetom da Korean Airlines ispoštuje obveze koje je ponudio kao osiguranje da predmetna transakcija neće dovesti do značajnog narušavanja tržišne utakmice. Konkretno:

  • Korean Airlines neće nastaviti s djelatnosti prijevoza tereta koji je obavljala Asiana Airlines već će taj segment poslovanja aviokompanije Asiana Airlines prodati nekom trećem kupcu kojeg odobri Europska komisija,
  • Korean Airlines će u putničkom segmentu omogućiti konkurentu T’Way ulazak na rute između Seula i europskih odredišta među kojima su Barcelona, Pariz, Frankfurt i Rim, budući da se tu Korean Airlines i Asiana Airlines preklapaju s operacijama.

Pod pretpostavkom ispunjenja gore navedenih uvjeta na koje se Korean Airlines obvezao, Europska komisija više neće imati razloga za protivljenje spajanju između aviokompanija Korean Airlines i Asiana Airlines.

Ostaje za vidjeti u kojoj mjeri i kad će Korean Airlines ispuniti sve uvjete, ali sasvim sigurno je da će ih morati ispuniti, a dok isto ne napravi bit će pod budnim okom Europske komisije.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar