NOVOSTI

Europarlamentarci traže od aviokompanija prestanak naplaćivanja ​​ručne prtljage

Zastupnici u Europskom parlamentu su izglasali podršku rezoluciji koja od aviokompanija traži prestanak prakse naplaćivanja dodatnih naknada za ručnu prtljagu „razumnih“ dimenzija, kao i općenito ujednačavanje pravila glede dimenzija dopuštene ručne prtljage.

<strong>Europarlamentarci traže od aviokompanija prestanak naplaćivanja ​​ručne prtljage</strong>
Photo: JESHOOTS.com

Što se tiče samih prijedloga u rezoluciji, oni nisu potpuna novost, budući da je još u 2014. godini Sud Europske unije donio odluku koja kaže kako je ručna prtljaga, „razumnih“ dimenzija i težine, neophodni dio putovanja zrakoplovom te bi stoga trebala biti besplatna za putnike.

Svakako, u predmetnoj rezoluciji o jedinstvenim standardima za ručnu prtljagu u zračnom prometu, zastupnici Europskog parlamenta tvrde kako su potrebna dosljedna pravila EU-a o njezinoj veličini i cijenama.

Također, europarlamentarci su istaknuli kako različita pravila zračnih prijevoznika o dopuštenoj prtljazi dovode do skrivenih naknada i otežavaju usporedbu cijena. Navedeno je stoga utjecalo i na neugodnosti kojima su putnici bili izloženi uslijed nedosljednih pravila.

Prema pisanju brojnih europskih medija, predstavnici potrošača, uključujući i europsku organizaciju za zaštitu potrošača BEUC, istaknuli su svoju podršku novom prijedlogu za pravila glede ručne prtljage.

Između ostalog, Steven Berger, viši pravni savjetnik u organizaciji BEUC, je istaknuo primjer nelogičnosti kad putnik primjerice na odlaznom letu može nositi ručnu prtljagu besplatno dok za isti komad prtljage mora platiti dodatnu naknadu na povratnom letu.

Uz to, Steven Berger je rekao kako često postoje nedosljednosti između zračnih prijevoznika u pogledu dimenzija i težine ručne prtljage, što može uzrokovati posebne probleme putnicima koji putuju na putovanjima s više presjedanja koje obavljaju različiti prijevoznici.

<strong>Europarlamentarci traže od aviokompanija prestanak naplaćivanja ​​ručne prtljage</strong>
Photo: Nastya Dulhiier

Za razliku od organizacija za zaštitu potrošača, predstavnici aviokompanija su istaknuli kako već sada putnici imaju mogućnost nošenja malog komada ručne prtljage na svim letovima.

Dodatno, aviokompanije smatraju kako bi ovakav prijedlog mogao utjecati na cijenu sveukupnog putovanja. Također, ističu kako je ovakvo ujednačeno pravilno nepraktično, budući da na dimenziju i broj dopuštenih komada ručne prtljage utječe i tip zrakoplova te konfiguracija istog.

U svakom slučaju, uvođenje besplatnog komada ručne prtljage određenih dimenzija i dodatna standardizacija pravila za ručnu prtljagu moraju dobiti podršku i od Europske komisije i od država članica Europske unije.

Stoga, ostaje za vidjeti na što će se Europska unija odlučiti te hoće li u slučaju usvajanja standardiziranih pravila doći do zadržavanja troškova na strani putnika samo kroz drugu vrstu naknada ili povećanu cijenu karata. Svakako, navedena bi pravila mogla znatno utjecati na cjenike i politiku naplate naknada od strane niskotarifnih prijevoznika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar