NOVOSTI

Dubrovnik planira više međunarodnih linija za zimu

Prema pisanju lokalnih dubrovačkih medija, a sve na temelju izjava direktora Zračne luke Dubrovnik, Viktora Šobera, dubrovačka bi zračna luka sljedeće zime trebala imati više međunarodnih redovnih linija.

Dubrovnik planira više međunarodnih linija za zimu
Photo: Croatian Aviation

Kao i sve hrvatske zračne luke na obali, tako i dubrovačka zračna luka u zimskim mjesecima prolazi kroz svojevrsni zimski san, što bi se, prema izjava direktora zračne luke, sljedeće zime trebalo promjeniti. Zračna luka Dubrovnik je prije globalne pandemije radila i imala nekoliko međunarodnih linija u zimskim mjesecima, no nakon lockdowna i postupnog oporavka zračnog prometa, zimski je promet u Dubrovniku vrlo skroman, te se svodi na dvije redovne linije, onu Turkish Airlinesa za Istanbul (na kojoj ima više otkazivanja nego odrađenih letova), te liniji Croatia Airlinesa za Frankfurt koja je ponovno, nakon višegodišnje pauze, obnovljena ove zime koja je sada već iza nas. Drugih prijevoznika, osobito onih koji su prema Dubrovniku letjetli do 2020. godine, do sada nije bilo.

No, sukladno izjavama direktora Šobera, to bi se trebalo promjeniti sljedeće zime. S obzirom na to da je Ryanair ovog proljeća otvorio niz linija prema Dubrovniku, kako bi ostvario incentive program morat će prema Dubrovniku letjeti i zimi, stoga su najavljene linije tog niskotarifnog prijevoznika prema Beču, Dublinu i Londonu. Uz to, planira se nastavak redovnih operacija Croatia Airlinesa između Frankfurta i Dubrovnika, kao i linije prema Istanbulu Turkish Airlinesa, te dodatno ponovno uvođenje redovne linije LOT-a prema Varšavi te Vuelinga prema Barceloni. Svi ovi prijevoznici (izuzev Ryanaira) su, i prije globalne pandemije, u zimskim mjesecima letili prema Dubrovniku.

Dubrovnik planira više međunarodnih linija za zimu

Niskotarifni EasyJet je ove zime, također zahvaljujući incentive programu, djelomično prometovao na liniji između Londona i Dubrovnika, što se planira i za sljedeću zimsku sezonu, dok Freebird u zimskim mjesecima obavlja redovan charter promet prema nizu europskih destinacija. U zimskom redu letenja Croatia Airlines prometuje između Zagreba i Dubrovnika, dok Trade Air prometuje na redovnoj liniji koja Dubrovnik spaja sa Splitom, Rijekom i Osijekom.

Budu li u prometu sve navedene linije sljedeće zime, nema sumnje, bit će to vrlo dobar rezultat za dubrovačku zračnu luku. No, treba također uzeti u obzir i činjenicu da je direktor zračne luke, na godišnjoj konferenciji za medije u prosincu prošle godine najavio dvije nove linije iz Dubrovnika za ovo ljeto, prema Lisabonu i Riyadhu, no linija nema u prodaji niti su najavljene od strane avioprijevoznika, pa i trenutne najave za zimu treba uzeti s rezervom.

Svakako je pozitivan podatak da je zračna luka revidirala očekivani broj putnika u ovoj godini s prvotnih 2.9 na 3.1 milijuna, čime će ova godina postati najprometnija od otvaranja njenih vrata 1960. godine.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar