NOVOSTI

Dubrovačka zračna luka očekuje 2,9 milijuna putnika i puno novih linija u 2024. godini

Na svojoj tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak 11. prosinca 2023. godine, Zračna luka Ruđer Bošković, odnosno dubrovačka zračna luka je napravila presjek rezultata za 2023. godinu te izložila svoja očekivanja za 2024. godinu.

Dubrovačka zračna luka očekuje 2,9 milijuna putnika i puno novih linija u 2024. godini
Photo: Dubrovnik Airport (Facebook)

U odnosu na 2023. godinu, Zračna luka Ruđer Bošković istu planira završiti s ukupno prevezenih oko 2,41 milijuna putnika što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 12,50 % te s oko 21.400 operacija zrakoplova što predstavlja rast od oko 3,96% u broju operacija zrakoplova u odnosu na 2022. godinu.

Iako rezultati iz rekordne predpandemijske 2019. godine neće biti dosegnuti, svakako se ovogodišnji porast broja prevezenih putnika u odnosu na 2022. godinu pozitivno odrazio i na financijsko poslovanje dubrovačke zračne luke pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2023. godinu iznose oko 57 milijuna eura što predstavlja porast od oko 13% u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, procijenjeni ukupni rashodi za 2023. godinu iznose oko 51,6 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 19% u odnosu na 2022. godinu.

Kad se zbroje svi prihodi i oduzmu svi rashodi, procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik d.o.o za 2023. godinu trebala bi prema najavama iznositi oko 5,4 milijuna eura.

Što se tiče očekivanja za 2024. godinu, Zračna luka Ruđer Bošković planira ostvariti oko 2,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od oko 20% u odnosu na 2023. godinu. Kad bi se očekivanja i ispunila, tada bi se Zračna luka Ruđer Bošković približila ili čak blago nadmašila rezultate iz rekordne 2019. godine kad je u Dubrovniku zabilježeno sveukupno 2.896.227 putnika.

Ono što se prema najavama avioprijevoznika za 2023. godinu definitivno očekuje je povećanje broja operacija od oko 17% na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji.

Svakako, jedan od bitnih čimbenika koji bi trebao utjecati na povećanje prometa u dubrovačkoj zračnoj luci je uspostava baze s 2 zrakoplova irskog niskotarifnog prijevoznika Ryanair.

Od najavljenih linija za sljedeću ljetnu sezonu, odnosno 2024. godinu valja istaknuti 18 novih linija na kojima bi trebao prometovati Ryanair. Popis svih najavljenih odredišta provjerite klikom na LINK.

Uz nove linije irskog niskotarifnog prijevoznika, svakako su zanimljive 2 nove linije koje planira uvesti easyJet, odnosno Flynas. Naime, easyJet planira sljedeće godine prometovati iz Dubrovnika za Lisabon, a Flynas planira prometovati za Riyadh!

Uz nove prijevoznike i ranije uspostavljene linije, iz dubrovačke zračne luke naglašavaju kako su sad već tradicionalni prijevoznici, među koje spadaju easyJet, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, Jet2.com, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili barem zadržavanje postojećih kapaciteta.

Također, posebno značajna najava za sljedeću sezonu, barem što se uvijek žarko željenih prekooceanskih letova tiče, je potvrda linije američkog avioprijevoznika United Airlines na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno o kojoj smo ranije pisali (LINK). 

Izuzev jake ljetne sezone, u novoimenovanoj Zračnoj luci Ruđer Bošković se nadaju kako će osigurati i puno prometniji zimski red letenja s više prijevoznika i linija. Dakle, očekuje se da će sljedeće zimske sezone 2024/2025 uz Croatia Airlines, Ryanair, Turkish Airlines i easyJet, više prijevoznika prometovati prema različitim Schengen i non-Schengen destinacijama.

I na kraju, dubrovačka zračna luka je istaknula kako su tijekom 2023. godine završeni različiti projekti, od kojih su posebno istaknute infrastrukturne i operativne promjene vezane za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te promjena imena aerodroma u Zračna luka Ruđer Bošković. Uz to su iz zračne luke naveli kako se osim za novu ljetnu sezonu pripremaju i za nove projekte među kojima je uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a u 2024.

2 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar