TRIP REPORT

Croatia Airlines: Osijek – Munchen – Osijek

Planiranje našeg putovanja iz Munchena za Osijek započelo je još u jesen, kada je Croatia Airlines najavila uvođenje redovne linije između Munchena i Osijeka, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, u razdoblju od dva testna mjeseca.

Croatia Airlines: Osijek – Munchen – Osijek

S obzirom na to da je Zračna luka Osijek jedina zračna luka u Republici Hrvatskoj prema odnosno iz koje do sada nisam putovao, odlučio sam se da ću produljeni vikend u vrijeme adventa provesti u Osijeku. Kupio sam dvije karte koje uključuju samo ručnu prtljagu (do 8 kilograma) direktno na web stranici Croatia Airlinesa, te sam za smještaj odabrao hotel Waldinger u centru grada.

U petak, 17. prosinca, uzeli smo bus od Ostbahnhofa prema zračnoj luci mao prije 7 sati ujutro, jednosmjerna karta košta otprilike 12 eura. Kontrole u S-Bahnu su česte, osobito prema odnosno s aerodroma, pa pripazite na to da imate valjanu kartu, kontrola vam neimanje karte gotovo sigurno neće oprostiti nego će vam odmah napisati kaznu.

Croatia Airlines: Osijek – Munchen – Osijek

Web check-in za naš let Munchen – Osijek nije bio moguć, a kad smo došli do zračne luke, primijetili smo i da su automati za check-in na Terminalu 2 također ugašeni. Nije bilo opcije nego stati u red za prijavu na šalteru, a s obzirom na to da je radio relativno mali broj djelatnika, red je bio poprilično dug. Srećom, stali smo u red koji je išao brzo, pa smo na naše ukrcajne propusnice pričekali svega 20 minuta.

Nakon brzog sigurnosnog pregleda i granične kontrole, nalazimo se u pieru H koji je van Schengen zone u kojem smo pričekali ukrcaj u zrakoplov. Na boardingu sam primijetio da su na našem letu za Osijek tri transferna putnika, iz Hamburga i Frankfurta. Radilo se o bus boardingu s obzirom na to da je DashQ400 Croatia Airlinesa u Munchenu uvijek parkiran na poziciji udaljenoj od zgrade terminala, što nije nikakvo iznenađenje jer se zbog pozicije vrata na ovom tipu zrakoplova aviomostovi ne mogu spojiti na isti.

Iz Munchena smo prema Osijeku poletjeli sa zrakoplov imena Dalmacija, registarske oznake 9A-CQD. Na letu je bilo 40 putnika, uključujući i jednu bebu. Posada je na letu bila vrlo ljubazna a let je prošao bez ikakvih problema, vrlo ugodan.

Svaki je putnik dobio bočicu vode te ukusne krekere, standardni dio cateringa na međunarodnim letovima Croatia Airlinesa.

U Zračnu luku Osijek sletjeli smo na vrijeme. Terminal je zbilja mali. Iako je zrakoplov bio popunjen 50%, mnogi od nas čekali su van zračne luke na kontrolu putovnica. Nakon granične kontrole sve je prošlo besprijekorno. Da bi iz Zračne luke Osijek došli do centra grada, prijevoz morate osigurati privatno ili tražiti taxi koji će vas za jedan smjer do centra grada koštati 100 kuna, gradskog prijevoza prema odnosno iz Zračne luke Osijek nema.

Croatia Airlines: Osijek – Munchen – Osijek

Osijek je u vrijeme adventa bio zbilja lijepo ukrašen, no zanimljivo, nismo imali osjećaj da se nalazimo u gradu u kojem živi čak 100 tisuća stanovnika. U Tvrđi se odvijao poseban božićni program gdje je bilo i poprilično živo, no nadao sam se boljoj adventskoj ponudi.

20. prosinca putujemo natrag za Munchen. U zračnoj su luci svega 2 ili 3 check-in šaltera i, očekivano, svi procesi u zračnoj luci prolaze brzo i jednostavno. Toalet u zračnoj luci je čist i uredan, dostupna je i mala trgovina dok čekate ukrcaj u zrakoplov, a u čekaonici su i dva samoposlužna aparata.

Na našem letu iz Osijeka za Munchen bilo je manje putnika, njih 30, uključujući i transferne putnike za Frankfurt. Ovog puta letimo sa “Likom”, registarske oznake 9A-CQB.

Croatia Airlines: Osijek – Munchen – Osijek

Iz Osijeka smo poletjeli otprilike 10 minuta prije zakazanog vremena polijetanja, pa smo i u Munchen sletjeli na vrijeme. Let je i ovog puta bio vrlo ugodan a posada je bila ljubazna.

Catering je bio gotovo isti, razlikovao se u tome da je posada svim putnicima podijelila i čokoladice s natpisom “Advent Zagreb”. Po slijetanju u Munchen busom smo prevezeni do zgrade terminala, na granici nije bilo gužve pa smo zračnu luku napustili u vrlo kratkom roku.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar