NOVOSTI

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

S promjenama koje su se dogodile u hrvatskim zračnim lukama, otvorile su se i neke nove mogućnosti domaćim poslovnim putnicima. Naime, u Zračnoj luci Dubrovnik prije ulaska u Schengen poslovni putnici nisu mogli ući u business lounge, no od 26.03. to više nije slučaj.

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

Dubrovačka zračna luka promijenila je svoje tokove putnika i prilagodila ih režimu Schengena. Od sada svi putnici kojima je odredište unutar Schengena (uključujući i putnike na domaćim letovima unutar Hrvatske) mogu ući u business lounge koji u zračnoj luci posluje pod imenom Adriatic lounge.

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

Ovisno o aviokompaniji i ugovoru sa zračnom lukom, poslovni i frequent flyer putnici imaju pristup business loungeu. S obzirom na to da zagrebački business lounge nema prozora, a splitski praktički ne nudi hranu, dubrovački lounge je daleko ispred spomenutih. Ostale hrvatske zračne luke trenutno nemaju business lounge, a kako doznajemo, to bi se uskoro trebalo promijeniti u zadarskoj zračnoj luci.

Dubrovački je business lounge moderan, prostran i, za ljubitelje avijacije posebno važno, ima odličan pogled na dubrovačku stajanku. Dok putnici čekaju ukrcaj na let, u mirnom okruženju mogu uživati u pogledu na stajanku i uzletno – sletnu stazu, za one koje to ne zanima, tu su još dodatni sadržaji poput punjača za mobitele, laptope i tablete te televizija. Dodatno se u sredini prostorije nalazi i ekran na kojem se ažurno objavljuju sve informacije vezane uz letove u odlasku, poput planiranog vremena ukrcaja, samog statusa leta i slično.

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

Još jednom spominjemo splitsku zračnu luku koja ima oskudan lounge s također odličnim pogledom no prostor je jednostavno uređen, samo s foteljama, te uz relativno dobar izbor pića. Što se tiče hrane, putnici u Splitu praktički nemaju na izbor ništa što se tiče jela, tek grickalice poput keksiju, pereca i slično. Zaista skromno s obzirom na količinu putnika, u ljetnim mjesecima naravno da i u splitskoj zračnoj luci postoji velik broj business i frequent flyer statusnih putnika. Nažalost, politika splitske zračne luke po pitanju loungea je loša i kriva već godinama, bez namjere da se ista promjeni.

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

Dubrovnik u svom baru putnicima nudi svježe voće, niz snackova u obliku sendviča i kanapea (tuna, povrće, šunka, sir, vege). Uz to, dostupan je dio sa slasticama, uglavnom pekarskim proizvodima, koji su postavljeni na grijanu plohu pa su uz to uvijek i topli. Sve je individualno pakirano pa je i higijenski na visokoj razini. Naravno, u rashladnoj vitrini dostupna su razna alkoholna i bezalkoholna pića, no i kave, čajevi i slično.

Ipak, dubrovački je business lounge za Schengen putnike definitivno broj 1 u Hrvatskoj po pitanju pogleda. Zagrebački lounge, koji se zapravo po hrani i piću ne razlikuje drastično od dubrovačkog, nema prirodnog svjetla pa izgleda skučenije nego što jest, no realno zbog same kvadrature i broja business putnika u njemu je često gužva i povremeno je teško pronaći sjedalo. Dubrovački nas je lounge definitivno oduševio, pitanje jest kako on izgleda u samoj špici ljetne sezone, no to ćemo naknadno provjeriti već ovog ljeta.

Business lounge za Schengen putnike u Dubrovniku bolji od zagrebačkog?

Zračna luka Dubrovnik u ljetnoj sezoni zasigurno ima najveći broj visokoplatežnih putnika pa ne čudi sami izgled i opremljenost business loungea. Uostalom, u Dubrovnik su ne tako davno slijetali zrakoplovi tri američke aviokompanije (United, American i Delta), pri čemu prvi i dalje prometuje sezonski između Dubrovnika i New Yorka. Zračna je luka morala udovoljiti brojnim standardnima spomenutih prijevoznika, no i drugih, koji u današnje vrijeme traže što bolju uslugu i opremljenost business loungea za svoje putnike. Što vi kažete?

6 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

 • Nisam posjetio ni dubrovački ni splitski lounge no zagrebački jesam. Ovo na fotkama izgleda x puta bolje od zagrebačke špilje koju ekipa hvali zbog bureka iz mlinara. Meni je zagrebački lounge, pogotovo u jutarnjoj špici, doslovno koma.

  Ovo u Dubrovniku stvarno izgleda novo i moderno! svaka im čast!

  • jedino su im fora one dvije masazne fotelje u ZG ali su samo dvije! no way uloviti red za njih, tako da ni to nije neka fora. usput kad sjednes u njih blejis u zid…show….

 • Super za znati da sada i mi koji letimo za Osijek mozemo uci u lounge. Bas cu posjetiti iduceg tjedna, stvarno izgleda na razini!

 • Zagrebacki salon u onom prostoru nikad nece moci biti dobar, jednostavno ispod svake razine…

 • bio sam neki dan po n. put u zagrebačkom loungeu i 1. put u splitskom. Zagreb je neatraktivan prostor, lounge mi je onako, nije nešto ali nije ni loš, mislim da je mali za toliki aerodrom iako nisam nikad nabasao na gužvu, hrana osrednja, i ja sam jedan od onih koji hvale burek i uvijek ga pojedu, juha iz vrećice bljak, salate Cezar i Mozzarella nisu loše, frižider s pićima i kolačićima je ok, iako kolače ne jedem. Te masažne fotelje okrenute prema zidu su već prije par godina bile toliko prljave i sa skroz uništenim držačem za stopala da nisam više nikad ni sjeo a terminal je još novi bio, ispričavam se ako se šta promijenilo.
  Iako prvi put u Splitu, čitao sam recenzije i znao da je hrana nepostojeća. Prostor mi se isto čini malim za takav aerodrom, ali puno bolji ambijent s pogledom na stajanju. Ipak, uživao sam tri sata u pogledu, gemištima i kikirikiju.
  U Dubrovniku nisam bio, ali ovako po opisu i fotkama mi se čini da je ponuda otprilike ista kao u Zagrebu a ambijent neusporedivo bolji. Jedino što sam sa fotaka uvijek imao dojam da je uzak poput nekog hodnika. Ipak pogled na pistu/apron je neprocjenjiv.
  Zadar je imao lounge i čak sam bio jednom u njemu, no preuređen je u čekaonicu što vjerojatno i ima smisla dok Zadar kuburi s prostorom. To je tek bio rudimentaran lounge, doslovce ništa u njemu, gospođa koja je radila na ulazu nudi kavu ili napitak ali nosi sa šanka iz terminala. Ajde, sklonio sam se od gužve.
  ZAG također omogućava pristup preko Priority Passa, ZAD dok je postojao, DBV je bio u programu ali izašao, SPU nije nikad ni bio koliko znam