NOVOSTI

Austrian uvodi turbopropelerne zrakoplove prema Zagrebu!

Austrijski nacionalni avioprijevoznik ponovno uvodi turbopropelerne zrakoplove na linijama između Beča i Zagreba s početkom ljetnog reda letenja 2024. Osim prema Zagrebu, Austrian Airlines će turbopropelerne zrakoplove uvesti i na određenom broju rotacija na linijama prema Beogradu, Bologni, Grazu, Klagenfurtu, Košicama, Leipzigu i Varšavi.

Austrian uvodi turbopropelerne zrakoplove prema Zagrebu!
Photo: Bene Riobó (wikimedia.org)

Austrian Airlines planira unajmiti dva ATR72-600 zrakoplova u takozvanom mokrom ili wet-lease aranžmanu koji obuhvaća ugovor u kojem kompanija iznajmljuje svoje zrakoplove, posadu, održavanje i osiguranje drugim aviokompanijama.

Ugovor o najmu dva turbopropelerna zrakoplova tipa ATR72-600 zrakoplova, Austrian Airlines će sklopiti sa švedskom regionalnom aviokompanijom Braathens Regional Airlines (BRA), a razlog za ovakvu odluku aviokompanije je potreba da se linije na kojima je zabilježen manji broj putnika počnu opsluživati sa zrakoplovima manjeg kapaciteta.

Konkretno, na određenom broju rotacija na linijama među koje spada i linija između Beča i Zagreba više neće prometovati zrakoplovi tipa Embraer E195 već zrakoplovi tipa ATR72-600.

Zrakoplovi tipa Embraer E195, a koje koristi Austrian Airlines imaju kapacitet od 120 sjedećih mjesta dok unajmljeni zrakoplovi koje Austrian Airlines planira koristiti na manje prometnim linijama imaju kapacitet od 72 sjedeća mjesta.

Ovakva odluka austrijskog nacionalnog avioprijevoznika je definitivno zanimljiva, budući da je Austrian Airlines u svibnju 2021. godine odlučio umiroviti sve svoje manje turbopropelerne zrakoplove Bombardier Q400 iz obitelji de Havilland Canada Dash 8 koji su imali kapacitet od 76 sjedećih mjesta.

Moglo bi se zaključiti kako je ovakvim potezom austrijski nacionalni avioprijevoznik zapravo ukazao kako je možda pogriješio s ranijom odlukom o povlačenju turbopropelernih zrakoplova manjeg kapaciteta, a za koje je ranije tvrdio da mu više ne trebaju.

U svakom slučaju, izgleda kako ćemo u nadolazećoj ljetnoj sezoni 2024 gledati turbopropelerne zrakoplove austrijskog nacionalnog avioprijevoznika i u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

7 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

 • A kako bi bilo da ste povukli paralelu sa Croatia Airlinesom i njihovom odlukom i posljedicom koruptivnog deala sa BCG o single type floti, koja je totalno promašena i pogrešna. Croatia Airlines nije ispunila ni jednu zadaću zbog koje je osnovana, PSO u Hrvatskoj je katastrofa i smijurija, Slavonija i Istra, Istra i Dalmacija, Dalmacija i Slavonija, nisu funkcionalno povezane. Dva leta tjedno usred dana su glupost. Za kvalitetan PSO ujutro i navečer svakog dana trebaju turbopropove. Za milijun putnika godišnje sa dalekih tržišta potrebni su avioni za dugolinijski promet. Za obalu u sezoni potrebni su avioni srednjeg doleta većeg kapaciteta, da bi se smanjio sramotni tržišni udio od 15 posto koji Croatia Airlines ima. Za novce koje košta A220 u najmu, mogao se u najmu dobiti duplo veći broj jedinica flote starije generacije Embraera 175/195, i učiniti Zagreb transfernim hubom. Umjesto toga bacaju se novci na A220 kojim će se cementirati sramotna uloga poniženog feedera Lufthanse a za većinu drugih linija slijedi upravo opisani scenarij sa Austrianom gdje će A220 biti prevelik i raditi još veće gubitke od onih koje Croatia Airlines ima sada. Ali o svemu tome glasno šute mediji, glasno šuti zrakoplovna struka, svi glasno šute na veleizdaju koja se događa u kompaniji koja bi potencijalno mogla biti jedan od najpoznatijih brendova Hrvatske globalno a sada je velika hrvatska sramota i gutač javnog novca. Ali što drugo i očekivati u zemlji u kojoj sponzor i prijatelj kriminalaca i mafijaša postaje glavni državni odvjetnik. E, moja Hrvatska….

   • Mene nitko i ništa ne tjera ni na što. Potezom ponovnog uvođenja turbopropa Austrian je priznao grešku, koju pokušava ispraviti. A ako Vi na sve drugo što sam napisao nemate nikakav drugi komentar, rekli ste ama baš sve, i ne trebate reći ništa drugo.

    • Ne, u principu se slažem što se tiće prevelikih A220 za OU. Za mene bi se s dolazkom novih aviona trebala radikalno mijenjati strategija kompanije. Više direktnih linija pogotovo iz Zagreba ali i više frekvencija iz DBV i SPU. Hub u ZAG ili čak u SPU ili DBV. Za domaće PSO linije bi trebale manje avione, ali to nema veze jer su ionako subvencionirani.

     • PSO diktra nadležno Ministarstvo i njima nije u cilju mijenjati postojeći program. Doslovno smo pisali prijedlog koji je došao na stol odgovornima koji su zatim odbili bilo kakve promjene u programu. Obnova flote i prelazak na A220 od strane OU ne bi trebala stvoriti probleme kod PSO-a (odnosno još većeg kapaciteta na loše popunjenim linijama) prije svega jer postoji nekoliko opcija za održavanje istih. Jedan od primjera je Trade Air iz OSI koji je nositelj programa a zrakoplov ugovorenog kapaciteta koji leti na tim linijama jest u vlasništvu Sprint Aira. Postoji više opcija u programu i za OU jednom kada pređe na A220. Na kraju, sav taj trošak PSO linija isključivo leži na državi odnosno poreznim obveznicama.

      Sve ostalo što ste naveli za OU, prije svega se slažemo s long haulom, no sigurni smo da znate da odluke, kao u mnogim stvarima u ovoj državi, ne donosi struka nego politika…

 • @G.K.
  Mislim da možete pretpostaviti da znam tko je nadležan za PSO, i tko ga financira.
  Mislim da iz moje predzadnje i zadnje rečenice možete iščitati da znam da u Hrvatistanu (jer ovo što imamo nije Hrvatska za koju su ljudi ginuli) o svemu odlučuje politika. To je i bila poruka teksta.
  Moje pitanje je bilo zašto šutite o tome, jer dok god svatko od nas tko može, nešto ne učini, ili barem glasno ne prosvjeduje, ništa se neće promijeniti

  • pisali o svemu tome x objava, bile su na nasem starom webu prije migracije na novi. Radili prijedlog novog PSO program na zamolbu jedne domace hrvatske zracne luke, komentirali u medijima pojedine odluke. Sto se dogodilo? nista. Avijacija u HR nije jedina industrija kojom upravlja politika, ima ih jos hrpa, i da, slazemo se, zato je stanje u njoj kakvo je.

   Posljednji primjer politickog utjecaja je odgadanje objave natjecaja za drugog pruzatelja usluga u tri velike hrvatske zracne luke od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Doslovno na tjednoj bazi trazimo update s njihove strane no konkretnog odgovora nema. Razlog je jasan, ne dozvoliti konkurenciju jos jedno ljeto kako bi monopolisti mogli obrati vrhnje jos jednu godinu za redom…