NOVOSTI

Agencija mjesecima odgađa objavu natječaja za drugog pružatelja usluga u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Prije otprilike godinu dana ekskluzivno smo pisali o tome kako će uskoro u tri hrvatske zračne luke, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, doći do otvaranja tržišta i ukidanja monopola u poslovima prihvata i otpreme zrakoplova i putnika. Godinu dana kasnije, natječaj još uvijek nije objavljen, zašto?

Agencija mjesecima odgađa objavu natječaja za drugog pružatelja usluga u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Još prije izbijanja globalne pandemije, u tri hrvatske zračne luke, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, stekli su se uvjeti za objavu natječaja od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, kako bi se u istima ukinuo monopol i u posao prihvata i otpreme zrakoplova i putnika uveo još jedan pružatelj tih usluga (eng. ground handling). Proces je prekinut zbog drastičnog pada broja putnika u vrijeme globalne pandemije, no isti je zatim nastavljen u 2023. godini, po oporavku prometa. Prema planu, natječaj za drugog pružatelja usluga u tri spomenute hrvatske zračne luke trebao je biti objavljen od strane Agencije u trećem kvartalu 2023. godine, čime bi se već u ovogodišnjem ljetnom redu letenja u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, u posao uveo drugi pružatelj usluga, no to se još uvijek nije dogodilo.

Sredina je veljače, natječaj od strane Agencije još uvijek nije objavljen, a jasnog odgovara zašto je tome tako nema. Početkom siječnja poslali smo upit glasnogovorniku Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo kada će biti objavljen spomenuti natječaj te smo dobili sljedeći odgovor: Poštovani, natječaj za izbor drugog pružatelja zemaljskih usluga na zračnim lukama Zagreb, Split i Dubrovnik bit će objavljen tijekom mjeseca siječnja, 2024. godine.

Ponavljamo, nalazimo se gotovo na sredini veljače a natječaj još uvijek nije objavljen. Jasno je da do objave natječaja dođe danas, s obzirom na proceduru koja slijedi, zainteresirani neće moći pokrenuti poslovanje u spomenutim zračnim lukama u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni, razdoblju u godini kada se, zbog velikog obujma prometa, ostvaruju najznačajniji prihodi. Konkretnog razloga od strane Agencije zašto spomenuti natječaj još uvijek nije objavljen nema.

Naime, u svim hrvatskim zračnim lukama pružatelj usluga prihvata i otpreme je monopolist, uključujući i Zagreb, Split i Dubrovnik u kojima se odvija najveći promet, odgađanjem objave natječaja i dolaska konkurencije štiti se monopoliste u istima, koji će tako i ove ljetne sezone biti jedini izbor za sve avioprijevoznike koji lete prema tri spomenute hrvatske zračne luke.

Zahvaljujući praktički monopolističkom položaju, avioprijevoznici nemaju mogućnost izbora pružatelja usluga prihvata i otpreme već moraju koristiti jedine dostupne, a pružatelji usluga, ponovno zahvaljujući svom položaju, diktiraju cijene i dovode prijevoznike u poziciju u kojoj jednostavno nemaju izbora. Najblaže rečeno – tržišno nepošteno. Odgađanjem objave natječaja i uvođenja u posao konkurencije, nadležna je Agencija samo produljila zatvorenost tržišta u spomenutim zračnim lukama u kojima se isto trebalo i moglo otvoriti još 2019. godine.

Da pojednostavimo, u slučaju da avioprijevoznik želi letjeti prema Splitu, Dubrovniku ili Zagrebu, zbog trenutne situacije njihove zrakoplove i putnike u spomenutim zračnim lukama može odrađivati samo jedna kompanija, u Splitu i Dubrovniku to je sama zračna luka koja je u državnom vlasništvu, u Zagrebu je to turski Havaš. Monopolistički položaji tih ground handling kompanija dozvoljavaju praktički nerealne cijene o čemu se javno ne govori, s obzirom na to da su cijene prihvata i otpreme isključivo stvar dogovora avioprijevoznika i ground handling kompanije, no zna se da su one u spomenutim zračnim lukama više nego u okruženju gdje postoji konkurencija.

Jedno je sigurno, Agencija status quo neće moći zadržati zauvijek, morat će dozvoliti ulazak konkurencije u hrvatske zračne luke, a trenutni monopolisti morat će se prilagoditi ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Dolazak konkurencije će, uz vjerojatni pad odnosno normalizaciju cijena usluga, otvoriti mogućnost pregovora za bolje uvjete i radnicima, s obzirom na to da će i oni, po prvi puta, imati mogućnost prelaska na isto radno mjesto kod drugog poslodavca. Postojeći pružatelji usluga u hrvatskim zračnim lukama znali su da će doći do otvaranja tržišta te su imali doslovno godine za pripremiti se na dolazak konkurencije.

Ponovno smo uputili pitanje Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo kada će biti objavljen spomenuti natječaj, no do sada nismo zaprimili odgovor.

1 komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar