ANALIZE

2023. rekordna za Zračnu luku Zadar

Zadarska zračna luka objavila je mjesečnu statistiku za prosinac prošle godine te time naravno kompletirala godišnju. 2023. ponovno je bila rekordna za ovu zračnu luku, zabilježeno je više od 1.2 milijuna putnika!

2023. rekordna za Zračnu luku Zadar
Photo: Zadar Airport

Zračna luka Zadar u 2023. godini prihvatila je i otpremila ukupno 1.230.835 putnika, čime je nadmašila brojke iz 2022. godine koja je također bila rekordna za ovu hrvatsku zračnu luku.

Chart by Visualizer

U odnosu 2022. godinu, na Zemuniku je u 2023. godini bilo čak 128 tisuća putnika više, prije svega zahvaljujući Ryanairu koji u ovoj zračnoj luci u ljetnom redu letenja ima sezonsku bazu te prometuje na više od 40 redovnih linija. Uz dosadašnje najave, jasno je da će ovaj poznati niskotarifni avioprijevoznik u ljetnom redu letenja 2024. godine povećati kapacitet te otvoriti nove linije prema Zadru, što će zasigurno doprinijeti pozitivnom rezultatu i u ovoj godini.

Baš kao i ostale zračne luke na obali, i zadarska ima velik problem sezonalnosti. Naime, u razdoblju od četiri mjeseca, od početka lipnja do kraja rujna 2023. godine, zračna je luka zabilježila gotovo milijun putnika (993.773), a problem sezonalnosti jasno je vidljiv na grafikonu niže u prikazu statistike po mjesecima.

Chart by Visualizer

U prosincu 2023. godine Zračna luka Zadar zabilježila je blagi porast broja putnika u odnosu na prosinac 2022. godine, no i dalje se radi o vrlo skromnim brojkama. Zadarska zračna luka u zimskom redu letenja ima vrlo skroman red letenja, prema njoj prometuje isključivo i jedino Croatia Airlines na redovnoj domaćoj liniji kojom Zadar povezuje s Pulom i Zagrebom, te na novoj, ove zime uvedenoj redovnoj liniji prema Munchenu.

S obzirom na to da je zračna luka u razdoblju od 2013. do 2018. godine imala razmjerno skroman broj putnika (između 400 i 600 tisuća na godišnjoj razini), rast broja putnika na godišnjoj razini je zaista odličan pokazatelj razvoja iste, izuzev razdoblja globalne pandemije kada je zračni promet bio u velikim problemima diljem Europe i svijeta. Uz sve navedeno, ne bi trebalo biti problema u postavljanju novog rekorda po broju prihvaćenih i otpremljenih putnika i u ovoj godini!

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar