AVGEEK

2.7 milijardi razloga za prosvjede u Lufthansa grupi?

Iako je 2024. godina donijela mnogo dobrih vijesti za vlasničku strukturu Lufthansa grupacije, isto tako je donijela i mnogo razloga za glavobolje Lufthansa managementa i putnike, budući da zaposlenici idu iz prosvjeda u prosvjed. Što bi moglo biti razlog za to?

2.7 milijardi razloga za prosvjede u Lufthansa grupi?
Photo: Dennis Gecaj

Prije svega razlog za prosvjede u Lufthansa grupaciji ne treba gledati odvojeno od cijelog sektora i to ne samo avio sektora već i cjelokupnog sektora prometa.

Kao što možemo vidjeti prosvjedi zaposlenika u aviokompanijama, zračnim lukama, pružateljima zemaljskih usluga i ostalim popratnim djelatnostima nisu iznimka i nešto neuobičajeno, barem u razdoblju nakon ljetne sezone 2022. godine.

Zašto je baš ljetna sezona 2022. godine ključna? Razlog je jednostavan, budući da je to prva sezona od početka pandemije koronavirusa koja je brojke u avijaciji što se tiče putnika vratila na prilično visoke razine i ujedno time postala prva sezona gdje se osjetio oporavak u avio sektoru.

Za vrijeme pandemije jedna od prvih industrija koja je osjetila posljedice pandemijskih mjera je definitivno bila avio industrija, a samim time pogođeni su bili i brojni zaposlenici koji su ili dobili znatno niže uvjete ili su jednostavno otpuštani ili su na druge načine bili ograničeni u svom radu, a uredi različitih aviokompanija su zatvarani diljem svijeta i Europe.

I sad dolazimo zapravo do razloga za brojne prosvjede u avio industriji, a to je da oporavak avio prometa nakon popuštanja mjera nije adekvatno popraćen što se tiče povratka broja radnika na poslove, odnosno povećanja uvjeta postojećih zaposlenika kojima se opseg posla naglo povećao.

Iznimka nije ni Lufthansa grupacija, koja je sukladno objavljenim rezultatima u 2023. godini, koji su inače 3. najbolji rezultat Lufthansa grupacije ikad, zabilježila značajan oporavak. Nažalost, ovaj oporavak nije bio jednako popraćen barem što se tiče uvjeta rada i uvjeta na koje su se brojni zaposlenici obvezali za vrijeme pandemije.

Lufthansa grupacija je u 2023. godini zabilježila 2.7 milijardi eura operativnog profita, odnosno neto prihod joj se praktički udvostručio u odnosu na 2022. godinu te je za 2023. godinu iznosio 1.7 milijardi eura. Usporedbe radi, neto profit Lufthansa grupacije u 2022. godini je iznosio 790 milijuna eura.

Računica za zaposlenike i predstavnike njihovih sindikata je više nego očita. Više putnika i letova znači više posla, odnosno zahtijeva bolje uvjete rada.

Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto svjedočimo ovolikom broju prosvjeda diljem avioindustrije, osobito u aviokompanija koje su se vratile na brojke približne ili čak i veće nego što su bile rekordne 2019. godine, među kojima je i Lufthansa grupacija.

Trend prosvjeda koji je zahvatio Lufthansa grupaciju će se sasvim sigurno vidjeti i kod drugih aviokompanija i ostalih dionika avioindustrije kako vrijeme bude prolazilo, a oporavak bude očitiji.

Stoga, ne treba nas čuditi ako budemo svjedoci brojnih prosvjeda u nadolazećim mjesecima, a osobito tijekom ljetne sezone 2024. godine kad će opterećenja zaposlenika biti znatno veća.

Dakle, ako se nalazite u ulozi putnika, svakako se pripremite na još prosvjeda tijekom 2024. godine te budite spremni na eventualne odgode i otkaze letova tijekom nadolazećeg ljeta, budući da će se prosvjedi nastaviti sve dok se uvjeti zaposlenika ne vrate na predpandemijske razine, a uz to i usklade s novim trendovima poput visoke stope inflacije u recentnom periodu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar