NOVOSTI

Zrakoplovom u Bugarsku i Rumunjsku bez obvezne kontrole dokumenata!

Bugarska i Rumunjska su nove dvije države članice Europske unije za koje je postignut barem djelomičan dogovor o ulasku u Schengen područje. Naime, već od 31. ožujka 2024. godine ukidaju se granične kontrole za sada samo u zračnom i pomorskom prometu.

Zrakoplovom u Bugarsku i Rumunjsku bez obvezne kontrole dokumenata!
Photo: Daniel Schludi

Vijeće Europske unije donijelo je jednoglasnu odluku na temelju konsenzusa svih država članica o dopuštenju za djelomičnim pristupom Schengenskom prostoru Rumunjskoj i Bugarskoj.

Iako su Bugarska i Rumunjska države članice EU još od 2007. godine, iste je uspjela prestići Hrvatska za ulazak u Schengen, budući da Bugarska i Rumunjska nisu imale potporu svih država članica.

Razlog za spor ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengensko područje je stav određenog broja država članica, osobito Austrije i Nizozemske, kako Bugarska i Rumunjska nemaju adekvatne kontrole na granicama, a što je dovelo do nezadovoljavajućeg odgovora na ilegalne aktivnosti kao što su migracije, trgovina oružjem, drogom i ljudima.

Austrija se protivila uključivanju Rumunjske i Bugarske u Schengensku zonu zbog zabrinutosti oko ilegalne imigracije, ali je sredinom prosinca 2023. godine austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner najavio ublažavanje stajališta Beča, ponudivši putovanje avionom bez putovnica iz tih zemalja u zamjenu za strože sigurnosne mjere na granicama.

Što se tiče protivljenja Nizozemske, ova država članica je svoj veto na ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengensko područje ukinula nešto ranije uoči Badnjaka.

Na stranu razlozi za puštanje, odnosno nepuštanje Bugarske i Rumunjske u Schengen, svakako je za sve putnike u avio prometu ovo izvanredna vijest!

Naime, ubuduće će putovanje avionom na linijama prema Bugarskoj i Rumunjskoj biti bez potrebe za nošenjem putovnica te dodatnim kontrolama na graničnim punktovima. Što se tiče ostalih vrsta prijevoza, osobito cestovnog i željezničkog, pregovori o ulasku Bugarske i Rumunjske nastavit će se i u 2024. godini.

Što se tiče letova na linijama iz Hrvatske prema Bugarskoj i Rumunjskoj, svakako će putnicima letovi biti lakši.

Podsjetimo se, Hrvatska je inače imala nekoliko linija što tijekom same špice sezone, što tijekom drugih mjeseci prema Bugarskoj i Rumunjskoj. Primjerice, letovi irskog niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira iz Zagreba prema Sofiji te iz Zadra prema Sofiji i Bukureštu. Uz Ryanair, tu je i linija nacionalnog avioprijevoznika Coatia Airlinesa između Splita i Bukurešta.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar