NOVOSTI

Zimski uvjeti u zagrebačkoj zračnoj luci 19.01.

Zbog jakog snijega koji je u petak, 19.01., padao u Zagrebu, došlo je do poremećaja u redovnom prometu i u zagrebačkoj zračnoj luci.

Zimski uvjeti u zagrebačkoj zračnoj luci 19.01.

Snijeg koji je jučer, 19.01. padao u gotovo cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, stvorio je operativne probleme u jutarnjim satima i u zagrebačkoj zračnoj luci. Naime, već od jutra, od otprilike 6 sati, pa sve do ranog popodneva (14 sati) gusti snijeg padao je na području grada Zagreba pri čemu je u zračnoj luci zabilježena visina od 20 centimetara.

Zračni promet, baš kao i cestovni, ne trpi ovaj oblik padalina pa je u nekoliko navrata zračna luka na kratko vrijeme (do 30 minuta) bila zatvorena, što je normalan proces jer se u to vrijeme čiste sve operativne površine, a osobito rulnice i sama uzletno – sletna staza, kako bi se promet mogao koliko – toliko normalno odvijati.

Uz navedeno, svi zrakoplovi pri tako gustom snijegu moraju proći kroz proces čišćenja snijega i odmrzavanja zrakoplova (de odnosno anti-icing) koji je u svakoj zračnoj luci limitiran brojem dostupnih uređaja za ovaj proces, koji ujedno traje određeno vrijeme i ne može ga se zaobići. Upravo zbog svega navedenog u zagrebačkoj je zračnoj luci došlo do poremećaja u prometu, no ne toliko velikih kao i u velikim europskim čvorištima zadnjih dana (poput Amsterdama, Frankfurta i Munchena), što je i logično s obzirom na količinu prometa u zagrebačkoj zračnoj luci.

Značajno kašnjenje zabilježio je jutarnji let KLM-a, nekoliko letova Ryanaira te jutarnji odlazni val Croatia Airlinesa prema europskim gradovima, što je nacionalnom avioprijevozniku stvorilo, očekivano, kašnjenja kroz cijeli dan s obzirom na to da su prvi letovi u danu krenuli sa zakašnjenjem. Ryanair je iz tog razloga iz okolnih baza slao ad-hoc zrakoplove kako bi smanjio kašnjenja na letovima kroz dan, što je svakako pohvalno i dobrodošlo u ovim situacijama.

S obzirom na niske temperature i vlagu u zraku, zrakoplovi će, unatoč tome što nema padalina, vrlo vjerojatno i u sljedećim danima prolaziti kroz proces odleđivanja, što svakako ne bi trebalo generirati značajnija kašnjenja kao što je to bilo ovog petka.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar