NOVOSTI

Zagreb obara rekorde, započeli radovi na infrastrukturi

Dok zagrebačka zračna luka bilježi rekordne brojke putnika iz mjeseca u mjesec, u njoj su, s početkom svibnja, započeli i veliki radovi na infrastrukturi, koje smo ranije i najavili.

Zagreb obara rekorde, započeli radovi na infrastrukturi

Zagrebačka zračna luka ovog je travnja prihvatila i otpremila gotovo 370 tisuća putnika, preko 47 tisuća putnika više u odnosu na travanj prošle godine. Grafikon s brojkama prikazan je u tekstu, dok su brojke za ostale hrvatske zračne luke dostupne u kategoriji ZRAČNE LUKE, pri čemu je potrebno odabrati traženi aerodrom.

Chart by Visualizer

Uz brojna povećanja i određene nove linije prema Zagrebu, rast je očekivan, te će se isti nastaviti i u sljedećim mjesecima. Uzmemo li u obzir vrhunac ljetne sezone koja je pred nama, probleme sa zagušenoću velikih europskih zračnih luka, probleme s kontrolom leta i slotovima koji će tek uslijediti, kao i velika sportska događanja ovog ljeta (europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre u Parizu), za očekivati je poremećaje u odvijanju redovnog prometa. U zagrebačkoj bi zračnoj luci taj problem mogao biti izražen i zbog radova koje smo ranije najavili, a koji su započeli s početkom svibnja i najavljeni su sve do kraja kolovoza.

Radovi se odvijaju u fazama, pa je trenutno paralelna rulnica F zatvorena u dužini između rulnica D (delta) i E (echo):

Zagreb obara rekorde, započeli radovi na infrastrukturi

Radovi ne ometaju značajno redovni promet, s obzirom na to da, u slučaju da je za polijetanje aktivna USS 22, zrakoplovi pri ulasku na USS sa rulnice D i dalje imaju dovoljnu duljinu. Dio na kojem se odvijaju radovi, označen žuto na prikazu iznad, danas izgleda ovako:

Zagreb obara rekorde, započeli radovi na infrastrukturi

S obzirom na to da će se radovi na rulnici F odvijati njenom dužinom do stajanke pored starog terminala, veći izazov za odvijanje redovnog prometa biti će u fazi kada radovi budu obuhvaćali dio rulnice F koji će onemogućiti korištenje rulnica H i G, te će se ulazak zrakoplova na novu stajanku odnosno parking pozicije ispred novog putničkog terminala. odvijati dvosmjerno, jednom od spomenutih rulnica. Naravno, sigurno je da je zagrebačka zračna luka simulirala sve situacije i količinu najavljenog prometa, no veće probleme mogla bi zadati kašnjenja zrakoplova iz gore, ranije spomenutih razloga, do kojih će zasigurno doći u špici ljetne sezone.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar