NOVOSTI

Veći broj linija Croatia Airlinesa u zimskom redu letenja

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, član zrakoplovnog udruženja Star Alliance, u ovogodišnjem zimskom redu letenja ima veći broj linija nego prethodnih godina u istom razdoblju. Donosimo kratki pregled svih dostupnih linija.

Veći broj linija Croatia Airlinesa u zimskom redu letenja
Photo: Zadar Airport

Croatia Airlines u ovogodišnjem zimskom redu letenja, koji je stupio na snagu s krajem listopada te je u primjeni sve do kraja ožujka sljedeće godine, prometuje na većem broju međunarodnih linija iz odnosno prema hrvatskim zračnim lukama. Konkretnije, redovne međunarodne linije ove su zime dostupne prema svim zračnim lukama, isključujući jedino zračnu luku na Braču.

Međunarodna zračna luka Zagreb, ujedno i glavna baza Croatia Airlinesa, trenutno broji 12 međunarodnih linija i to prema Amsterdamu, Beču, Bruxellesu, Frankfurtu, Kopenhagenu, Londonu, Mostaru, Munchenu, Parizu, Sarajevu, Skoplju i Zurichu. Sve spomenute linije avioprijevoznika iz odnosno prema Zagrebu su cjelogodišnje, pa ovdje nema značajnijih promjena, već se radi o kontinuitetu prometovanja prema važnim europskim čvorištima i gradovima.

Iako je Zračna luka Split iznimno važna destinacija za Croatia Airlines, u zimskim mjesecima sezonalnost je u ovoj zračnoj luci vrlo izražena. Naspram više desetaka letova ljeti, zimi je u prometovanju svega nekoliko linija, a uz Croatia Airlines, prema ovoj zračnoj luci još prometuju Eurowings i KLM. Ipak, broj letova hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika je dominantan te čini okosnicu prometa u zimskim mjesecima na Resniku, pa je, nesumnjivo, red letenja kompanije izuzetno bitan za ovu hrvatsku zračnu luku koja je ove godine već prešla brojku od 3 milijuna prihvaćenih i otpremljenih putnika.

Croatia Airlines ove je godine, uz redovne linije prema Frankfurtu, Munchenu i Rimu, uvela i dvije nove linije, prema Kopenhagenu i Londonu, a prošlogodišnja linija prema Zurichu u prometu je i ove zime, pa Croatia Airlines iz Splita trenutno nudi čak 6 redovnih linija prema međunarodnim odredištima, uz više svakodnevnih letova prema Zagrebu.

Nakon višegodišnje pauze u promet se vratila i linija između Dubrovnika i Frankfurta, koja će u prometu biti od 2 do 3 puta tjedno. Radi se o vrlo važnoj liniji za dubrovačku zračnu luku jer, osim Turkish Airlinesa (Istanbul) i EasyJeta (London Gatwick), Dubrovnik nema drugih redovnih linija. Povezanost s Frankfurtom, jednim od najvećih europskih čvorišta s tri leta tjedno hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, putnicima se omogućuje određena konektiranost prema brojnim odredištima u svijetu, što prošlih godina nije bilo moguće.

Veći broj linija Croatia Airlinesa u zimskom redu letenja
Photo: Croatia Airlines

Još tri hrvatske zračne luke Croatia Airlines ove zime povezuje s Munchenom. Radi se o liniji između Osijeka i Munchena koja prometuje kroz cijelu godinu, pa tako i ove zime, također valja spomenuti i liniju Rijeka – Munchen koja također prometuje i u ljetnom redu letenja, a po prvi puta ove je zime uvedena i redovna linija između Zadra i Munchena. Za sva tri spomenuta aerodroma, Osijek, Rijeku i Zadar, ovo su jedine međunarodne redovne linije u zimskom redu letenja.

Ove zime u promet se vratila i redovna linija između Zuricha i Pule, čime je Croatia Airlines, kako je ranije spomenuto, povezala gotovo sve hrvatske zračne luke otvorene za međunarodni promet s velikim europskim čvorištima. Ova povezanost omogućuje turistima koji u zimskim mjesecima žele posjetiti Hrvatsku lakši dolazak na odredište, no isto tako omogućuje i hrvatskim građanima koji gravitiraju spomenutim zračnim lukama početak putovanja u istima, a treba spomenuti i pomorce, osobito u obalnim zračnim lukama, koji putuju uvijek, kroz cijelu godinu, uglavnom prema dalekim odredištima.

Važan je ovo korak i za hrvatske zračne luke, poput Pule, Rijeke, Zadra i Osijeka, koje bez spomenutih linija Croatia Airlinesa, ne bi imale redovnog međunarodnog prometa u zimskim mjesecima.

Za ovu zimu planirano je povećanje broja letova za 11.8 posto uz 13.6 posto više sjedala, dok će zrakoplovi Croatia Airlinesa u zraku provesti 12.353 sati, obavljajući 9474 leta s ukupno 970.644 sjedala. Od rujna ove godine, nacionalni je avioprijevoznik, u suradnji s HTZ-om i lokalnim županijskim i gradskim turističkim zajednicama, odradio promociju zimskih linija na stranim tržištima (Frankfurt, London, Zurich), kako bi se iste prezentirale poslovnim partnerima, putničkim agencijama i stranim medijskim kućama.

Bliži se kraj godine, 2024. će zasigurno biti dinamična za Croatia Airlines, prije svega zbog uvođenja novog tipa zrakoplova s obzirom na to da se prvi Airbus A220 priključuje floti sredinom sljedeće godine. Nema sumnje da će u hrvatskim medijima biti još mnogo objava upravo na tu temu!

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar