ANALIZE

U studenome skroman broj putnika u Rijeci i Zadru

Zadarska i riječka zračna luka objavile su mjesečnu statistiku za studeni na svojim web stranicama. U odnosu na prethodne mjesece, broj putnika je vrlo mali, što je već konstanta za zimski red letenja kada je promet u svim pa i ovim obalnim zračnim lukama izuzetno skroman.

U studenome skroman broj putnika u Rijeci i Zadru
Photo: Zadar Airport

Zračna luka Rijeka u studenome ove godine prihvatila je i otpremila ukupno 677 putnika, gotovo 300 manje nego u istom mjesecu prošle godine. Rijeka ove zime ima redovnu liniju Croatia Airlinesa koja prometuje dva puta tjedno prema Munchenu, dok su u prometu još domaće linije Trade Aira između Osijeka, Splita i Dubrovnika. S obzirom na zrakoplov malog kapaciteta broj sjedala je vrlo skroman, pa veći broj putnika na mjesečnoj razini Rijeka nije mogla ni zabilježiti.

Chart by Visualizer

Do sada je, u prvih 11 mjeseci ove godine, kroz riječku zračnu luku prošlo 153.830 putnika, pa je jasno da će Rijeka imati pad broja putnika u ovoj godini u odnosu na prethodnu, kada je kroz nju prošlo 164 tisuće putnika. U zračnoj luci su, pred sam početak sezone, najavljivali rast od okvirno 2% u odnosu na prošlu godinu, no to se zasigurno neće dogoditi. Unatoč otkazivanjima više sezonskih linija za sljedeću godinu, te tek jednu najavu Ryanaira o uvođenju linije za Beč, pred Rijekom je još nekoliko mjeseci u kojima postoji mogućnost dogovora i uvođenja novih sezonskih linija za sljedeću ljetnu sezonu.

Malo južnije, u zadarskoj zračnoj luci, brojke su također skromne. Naime, u studenome je kroz ovu zračnu luku prošlo svega 2.570 putnika, što je ipak povećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a tome je svakako doprinjela i nova linija Croatia Airlinesa koja od početka zimskog reda letenja povezuje Zadar i Munchen.

Chart by Visualizer

Unatoč skromnom prometu ove zime, Zadar je u ljetnim mjesecima, prije svega zahvaljujući bazi Ryanaira, generirao razmjerno velik broj prihvaćenih i otpremljenih putnika, pa je zadarska zračna luka u plusu u odnosu na prošlu godinu. Naime, kroz Zadar je prošle godine ukupno prošlo 1.102.381 putnika, dok ove godine s krajem studenog Zadar bilježi 1.229.151 putnika. Nekoliko tisuća putnika dodatno će se generirati u prosincu, no Zadar je nadmašio prošlogodišnje brojke što je odlična vijest. Uz najave novih linija za sljedeće ljeto, novi rekordni ne bi trebali izostati.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar