ANALIZE

U Puli, Rijeci i na Braču u svibnju 66 tisuća putnika

Puska, bračka i riječka zračna luka objavile su svoju mjesečnu statistiku za svibanj. Kroz spomenute tri zračne luke prošlog je mjeseca prošlo nešto više od 66 tisuća putnika.

U Puli, Rijeci i na Braču u svibnju 66 tisuća putnika

Još tri hrvatske zračne luke objavile su svoju mjesečnu statistiku za svibanj ove godine. Kroz bračku, riječku i pulsku zračnu luku u svibnju je prošlo tek nešto više od 66 tisuća putnika.

Zračna luka na Braču ovog je svibnja prihvatila i otpremila ukupno 1.210 putnika, što je blagi pad u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je na Braču zabilježeno njih 1.280.

Chart by Visualizer

Brojke će u lipnju svakako biti bolje, u prometu je više redovnih i charter linija s otoka Brača, poput nove linije Croatia Airlinesa za Munchen koja prometuje subotom. U razdoblju od siječnja do kraja travnja ove godine brojke su na Braču bile skromne, što je i očekivano s obzirom na to da u zimskim mjesecima (siječanj-ožujak) redovnog prometa praktički nema, a redovne i charter linije krenule su s prometovanjem tek u travnju. Podsjećamo, prošle je godine na Braču prihvaćeno i otpremljeno nešto više od 13 tisuća putnika.

Pulska zračna luka bilježi značajan rast ovog svibnja u odnosu na prethodni mjesec. Naime, kroz istarsku je zračnu luku prošlog mjeseca prošlo ukupno 54.691 putnika, gotovo 21 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Chart by Visualizer

U prvih 5 mjeseci ove godine Zračna luka Pula prihvatila je i otpremila više od 82 tisuće putnika, a nastavak rasta očekuje se sve do kraja ljetnog reda letenja. U 2022. godini Pula je imala 396 tisuća putnika, te je u odnosu na sve ostale hrvatske zračne luke, zabilježila najniži rast u odnosu na 2019. godinu odnosno razdoblje prije izbijanja globalne pandemije.

Zračna luka RIjeka u svibnju ponovno bilježi pad broja putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, treći mjesec za redom. Ne radi se o dramatičnom padu, a razlog tome jest činjenica da je irski Ryanair prošle godine na Krk slijetao već od kraja ožujka, dok je ove godine početak prometovanja pomaknuo na lipanj, što se, posljedično, odrazilo i na mjesečnu statistiku riječke zračne luke.

Chart by Visualizer

Negativan trend Rijeka bi trebala preokrenuti u lipnju, kada bi brojke putnika ponovno trebale rasti u odnosu na prošlogodišnje. U Rijeci je ovog svibnja zabilježeno 10.450 tisuća putnika, što je na razini svibnja iz 2017. godine, te ujedno oko 2.600 putnika manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Riječka je zračna luka prošle godine zabilježila 164 tisuće putnika, a ukoliko ne bude većih operativnih problema u zračnom prometu te drastičnih otkazivanja letova (kao prošlog ljeta), na kraju ove godine ukupna brojka putnika na Krku bi trebala biti veća u odnosu na prošlu godinu.

Jedina zračna luka u Hrvatskoj koja još nije objavila svoju mjesečnu statistiku za svibanj je Zračna luka Dubrovnik.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar