ANALIZE

U Puli, Rijeci i na Braču u svibnju 66 tisuća putnika

Puska, bračka i riječka zračna luka objavile su svoju mjesečnu statistiku za svibanj. Kroz spomenute tri zračne luke prošlog je mjeseca prošlo nešto više od 66 tisuća putnika.

Još tri hrvatske zračne luke objavile su svoju mjesečnu statistiku za svibanj ove godine. Kroz bračku, riječku i pulsku zračnu luku u svibnju je prošlo tek nešto više od 66 tisuća putnika.

Zračna luka na Braču ovog je svibnja prihvatila i otpremila ukupno 1.210 putnika, što je blagi pad u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je na Braču zabilježeno njih 1.280.

Chart by Visualizer

Brojke će u lipnju svakako biti bolje, u prometu je više redovnih i charter linija s otoka Brača, poput nove linije Croatia Airlinesa za Munchen koja prometuje subotom. U razdoblju od siječnja do kraja travnja ove godine brojke su na Braču bile skromne, što je i očekivano s obzirom na to da u zimskim mjesecima (siječanj-ožujak) redovnog prometa praktički nema, a redovne i charter linije krenule su s prometovanjem tek u travnju. Podsjećamo, prošle je godine na Braču prihvaćeno i otpremljeno nešto više od 13 tisuća putnika.

Pulska zračna luka bilježi značajan rast ovog svibnja u odnosu na prethodni mjesec. Naime, kroz istarsku je zračnu luku prošlog mjeseca prošlo ukupno 54.691 putnika, gotovo 21 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Chart by Visualizer

U prvih 5 mjeseci ove godine Zračna luka Pula prihvatila je i otpremila više od 82 tisuće putnika, a nastavak rasta očekuje se sve do kraja ljetnog reda letenja. U 2022. godini Pula je imala 396 tisuća putnika, te je u odnosu na sve ostale hrvatske zračne luke, zabilježila najniži rast u odnosu na 2019. godinu odnosno razdoblje prije izbijanja globalne pandemije.

Zračna luka RIjeka u svibnju ponovno bilježi pad broja putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, treći mjesec za redom. Ne radi se o dramatičnom padu, a razlog tome jest činjenica da je irski Ryanair prošle godine na Krk slijetao već od kraja ožujka, dok je ove godine početak prometovanja pomaknuo na lipanj, što se, posljedično, odrazilo i na mjesečnu statistiku riječke zračne luke.

Chart by Visualizer

Negativan trend Rijeka bi trebala preokrenuti u lipnju, kada bi brojke putnika ponovno trebale rasti u odnosu na prošlogodišnje. U Rijeci je ovog svibnja zabilježeno 10.450 tisuća putnika, što je na razini svibnja iz 2017. godine, te ujedno oko 2.600 putnika manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Riječka je zračna luka prošle godine zabilježila 164 tisuće putnika, a ukoliko ne bude većih operativnih problema u zračnom prometu te drastičnih otkazivanja letova (kao prošlog ljeta), na kraju ove godine ukupna brojka putnika na Krku bi trebala biti veća u odnosu na prošlu godinu.

Jedina zračna luka u Hrvatskoj koja još nije objavila svoju mjesečnu statistiku za svibanj je Zračna luka Dubrovnik.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar