NOVOSTI

Slotovi već početkom lipnja vode do dodatnih kašnjenja

Kako smo najavili u članku o ljetnom redu letenja, krajem ožujka ove godine, kako se bližimo špici ljetne sezone, tako su kašnjenja zrakoplova sve učestalija i veća, razloga je više, no sve su češći i slotovi zbog zagušenja zračnog prometa na Europskom nebu.

Slotovi već početkom lipnja vode do dodatnih kašnjenja

S približavanjem špici ljetne sezone, krenula su i značajnija kašnjenja u redovnom odvijanju zračnog prometa. Europsko je nebo već sada zagušeno, a valja podsjetiti da se broj letova popeo na gotovo istu razinu kao i prije izbijanja globalne pandemije. Zračne luke diljem Europe bore se s nedostatkom radne snage (prije svega kod pružatelja usluga, engl. ground handling), a izuzetak nisu ni hrvatske zračne luke u kojima također postoji isti problem.

Kada na takvu situaciju nadodamo zrakoplove koji kasne u dolasku u zračnu luku (da li zbog kašnjenja akumuliranih na prethodnim rotacijama zrakoplova tog dana), ili pak zbog slotova, kašnjenja postaju sve veća i značajno utječu na redovno funkcioniranje samog prometa, prije svega se reflektirajući na putnike koji zbog spomenutih razloga gube svoje konekcije prema finalnim odredištima.

Zagrebačka zračna luka zbog radova (druga faza je krenula početkom lipnja) također funkcionira otežano, radovi utječu na redovni promet s obzirom na to da je taksiranje dulje, uzletno – sletna staza se dijelom koristi za taksiranje pa se njen kapacitet smanjuje, a uz sve navedeno, pojavljuju se i slotovi koji dodatno odgađaju polaske zrakoplova.

Situacija se u sljedeća dva mjeseca zasigurno neće mijenjati na bolje, baš naprotiv, kašnjenja će biti samo veća, i na to sami putnici ne mogu utjecati. Putnicima i posadama preostaje samo jedno – strpljenje koje će im ovog ljeta zasigurno trebati, osobto sada u vrijeme održavanja nogometnog prvenstva u Njemačkoj, te kasnije tijekom kolovoza i rujna u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Francuskoj. Pritom uvijek postoji mogućnost štrajkova u raznim djelatnostima koje direktno utječu na redovno odvijanje zračnog prometa (u samim aviokompanijama i zračnim lukama), ali i u kontrolama leta pojedinih država, kao i kod pružatelja usluga.

Navedena kašnjenja stvaraju značajne operativne probleme u zračnim lukama s limitiranim brojem parkirnih pozicija, što je slučaj primjerice u Splitu. Nakon završetka trenutne faze radova u Zagrebu, krajem ovog mjeseca, promet će se odvijati značajno jednostavnije, iako će se radovi u potpunosti okončati tek krajem kolovoza.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar