TRIP REPORT

Ryanair: Zagreb – Malta – Zagreb

Dugo sam imao želju posjetiti Maltu, otočnu državu u Sredozemlju izrazito bogate povijesti i lijepe prirode. To mi se i ostvarilo zahvaljujući povoljnim Ryanairovim letovima iz Zagreba. Za putovanje sam se odlučio izvan glavne sezone kada se u glavnim atrakcijama može uživati uz manje gužve i nešto povoljnije cijene. Povratni let iz Zagreba uz priority opciju koštao je nepunih 60€.

Ryanair: Zagreb – Malta – Zagreb

U Zračnu luku Zagreb dolazim oko 4:30 odnosno 3 sata prije leta. U normalnim je okolnostima to ipak malo previše vremena, ali kako je letu prethodilo putovanje do Zagreba smatram da je bolje ostaviti malo više vremena za slučaj eventualnih nepredviđenih okolnosti koje su ovaj put srećom izostale. Iako je bilo rano jutro, u zračnoj je luci bilo poprilično živahno. Pred šalterima za check-in i predaju prtljage bili su redovi putnika za letove Ryanaira, Croatije, Lufthanse i KLM-a. Kako Ryanair dodatno naplaćuje check-in u zračnoj luci, to sam obavio online i poštedio se pozamašnog troška i čekanja u redu. Budući da je kafić koji se nalazi pored šaltera bio zatvoren, uputio sam se prema sigurnosnoj kontroli. Primijetio sam veći broj putnika koji nije bio upoznat s pravilom o prijevozu tekućina u ručnoj prtljazi tako da su brojni šamponi, kreme i ostala kozmetika završavali u smeću jer su bili u prevelikim pakiranjima. Nakon osvježenja u kafiću, kratim vrijeme promatrajući odleđivanje zrakoplova koji se spremaju za polijetanje. Upućujem se prema izlazu 28 gdje je sve spremno za ukrcaj.

Kod letova Ryanairom sam već navikao na poprilično duga čekanja na ulazak u zrakoplov nakon skeniranja ukrcajne propusnice. Međutim, ovaj se put veći dio tog čekanja odvijao na stajanci na „ugodnih“ minus 5 stupnjeva, srećom bez padalina. Letjeli smo Laudinim Airbusom A320. Iako je stacioniran u Zagrebu, za zrakoplov je ovo bio let u matičnu državu budući da je registriran na Malti. Na letu je bio 101 putnik što s obzirom na 180 sjedala u zrakoplovu i nije neka bajna popunjenost. Brzo smo zauzeli svoja mjesta tako da smo na vrijeme bili spremni na polijetanje. Posada se predstavila i upoznala nas sa sigurnosnim procedurama i planom leta.

Ryanair: Zagreb – Malta – Zagreb

Smještaj na sjedalo 23F koje se nalazi pored prozora u stražnjem dijelu zrakoplova mi je omogućio uživanje u pogledu na našu obalu i otoke, kao i Napulj i Siciliju koje smo preletjeli na putu do Malte. Kako se Ryanairov poslovni model, uz jeftine cijene letova, oslanja i na prodaju hrane, pića i brojnih drugih stvari, iznenadilo me da je posluživanje počelo tek sat vremena nakon polijetanja. Također, izostala je ponuda duty free proizvoda i nadaleko poznate lutrije. (op.a nije da mi je nedostajalo).

Nakon sat i 45 minuta leta slijećemo na Maltu. Odmah nakon nas slijeće i Turkishev zrakoplov na letu iz Istanbula, međutim mi prvi dolazimo do zgrade terminala pa nema velike gužve na kontroli putovnica. Nekoć prostrana zona za dolaske danas je u većoj mjeri pretvorena u prostor za zdravstvenu kontrolu putnika. Malta trenutno ima poprilično rigorozne kriterije za ulazak u državu gdje je potvrda o cijepljenju protiv COVID-a praktički neizostavna ( određene iznimke su nemogućnost cijepljenja iz medicinskih razloga, trudnoća, djeca,…).

Uz to je potrebno ispuniti i obrazac za lociranje putnika. Ipak, pravovremenom pripremom dokumentacije, sam proces traje nekoliko minuta i istraživanje ove predivne otočne države može početi.

Ryanair: Zagreb – Malta – Zagreb

Za one koji se ne odvaže na iznajmljivanje automobila i vožnju lijevom stranom ceste tu su taksiji i autobusi. Autobusna mreža na Malti je jako razgranata pa je tako i zračna luka povezana izravnim linijama sa svim značajnijim mjestima na otoku. Pojedinačna karta u zimskom periodu košta 1,50€ i kupuje se kod vozača, a postoje i druge vrste karata koje se isplate ovisno o planovima i duljini boravka. Njih je moguće kupiti na automatu na samoj postaji ili u trgovini unutar zgrade terminala.

Nakon uživanja u ljepotama Malte, svakako valja voditi računa da se u zračnu luku krene na vrijeme. Vjerujem da će posjetitelji to uvidjeti za vrijeme boravka, ali na Malti su česte prometne gužve tako da se i vožnja na kraće udaljenosti zna razvući. Isto se odnosi i na javni prijevoz gdje su mnoge autobusne linije „razvučene“ s ciljem pokrivanja što većeg broja mjesta što rezultira duljim trajanjem putovanja. U prilog ne idu ni radovi koji se trenutno odvijaju na prometnicama u okolici zračne luke.

Zračna luka jednostavnog naziva Malta International Airport jedina je međunarodna zračna luka na otoku i glavna veza Malte s ostatkom Europe i svijeta. Tijekom cijele godine koriste ju Maltežani i brojni turisti. Pandemija je ostavila velik trag na broj putnika pa je tako u usporedbi sa 7 milijuna putnika u 2019., prošle godine zabilježeno tek 2,5 milijuna putnika. Tu se nalazi sjedište malteške nacionalne kompanije Air Malta koja leti prema glavnim europskim hubovima ali i Ryanairovih podružnica Lauda Europe (u čijem je vlasništvu i zrakoplov kojim smo letjeli) i Malta Air, a cjelogodišnji posjetitelj je i Emirates koji uz međuslijetanje na Cipru povezuje Maltu s Dubaijem. Zgrada terminala otvorena je 1992. i vanjskim izgledom donekle podsjeća na tradicionalnu arhitekturu na otoku.

Nakon kaotičnog malteškog prometa, u zračnoj luci me dočekuje mirna atmosfera. Nekoliko letova koji su najavljeni u narednim satima nije uzrokovalo veliku gužvu. Nakon sigurnosne kontrole prolazim kroz poprilično velik Duty free. Ponuda je izvrsna pa sam se bacio na kupnju sve do poziva putnicima da se upute prema izlazu. U čekaonici za letove izvan Schengenskog prostora se nalazi još jedna manja duty free trgovina i kafić. Iskorištavam priliku da napunim mobitel. Maltežani su mislili na detalje, pa je za punjene dostupno više tipova utičnica (na Malti prevladavaju tzv. tip G utičnice s 3 rupe pa je ovo idealno ako vam je baterija prazna a nemate adapter pri ruci).

Ryanair: Zagreb – Malta – Zagreb

Za vrijeme ukrcaja osoblje nas razvrstava u dva reda; jedan za priority putnike koji prema zrakoplovu kreću prvi radi smještaja prtljage i jedan za ostale. Ovoga puta je nešto više putnika, točnije 106 što je i dalje poprilično skromna popunjenost. Kapetan nas pozdravlja na hrvatskom i želi dobrodošlicu na let. Spremni smo na polijetanje punih 15 minuta prije predviđenog; vrijeme je lijepo što nam omogućuje posljednji pogled na Maltu. Ovoga je puta kabinska posada puno aktivnija u nuđenju hrane, pića i duty free proizvoda a vratila se i lutrija. Zbog spomenute skromne popunjenosti imam cijeli red za sebe pa mi ni, za Ryanair karakterističan, manjak prostora između sjedala ne predstavlja problem. U Zagreb slijećemo ranije od predviđenog, ali kontrola putovnica traje neuobičajeno dugo.

Sve u svemu, zadovoljan sam Ryanairom jer se za povoljnu cijenu nudi prilika za jako lijep produženi vikend. Sami letovi su bili na vrijeme a posada je bila profesionalna i ljubazna. Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati priliku povoljno letjeti prema mnogim zanimljivim destinacijama iz domaćih zračnih luka.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar