NOVOSTI

Rafalei u Zagrebu, moguća manja kašnjenja

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale danas dolazi u Zagreb, dvije godine nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura.

Rafalei u Zagrebu, moguća manja kašnjenja
Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Rafalei stižu oko 12:30 u Zagreb, a prelet obaviti piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima. Rafalei su vrsta borbenih zrakoplova i među najboljima su na svijetu. O tome je sinoć u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije a govorio Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane. “Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, najavio je Tretinjak.

“Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski)”, pojasnio je Tretinjak.

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec. Mediji – snimatelji i fotografi imat će priliku snimiti/fotografirati dolazak zrakoplova s terase starog putničkog terminala.

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su u kompleksu ukupne površine oko 20 tisuća metara četvornih izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 milijuna eura.

Zagrebačka je zračna luka objavila NOTAM u kojem se navodi kako se danas, u razdoblju od 12:00 do 13:30 sati, mogu očekivati kašnjenja u slijetanju i polijetanju zrakoplova na redovnim, komercijalnim linijama, s obzirom na to da će Rafalei imati prednost, što je normalno u zračnom prometu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar