NOVOSTI

Poslovni rezultat Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci 2023. godine znatno bolji od ostvarenja u istom razdoblju 2019.

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, prvih devet mjeseci 2023. godine završio je s operativnom dobiti u visini od 8 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 7,1 milijuna eura, što je pozitivan pomak od 20,2 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Ostvareni financijski rezultat znatno je bolji i od rezultata u istom razdoblju 2019. godine kada je ostvaren gubitak od 6,4 milijuna eura.

Poslovni rezultat Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci 2023. godine znatno bolji od ostvarenja u istom razdoblju 2019.
Photo: Kat von Wood

Kontinuirano praćenje aktualnog stanja na tržištu, trendova, potreba putnika, provedba strateških inicijativa definiranih Post-Covid strategijom te prilagodba reda letenja, povećanje frekvencija i obnavljanje pojedinih linija te uvođenje novih, uz prosječno 73 leta dnevno, rezultiralo je tijekom prvih devet mjeseci rastom naleta od 14 posto u letovima (ukupno 19.999 letova) i 13 posto u blok satima (ukupno 28.083 blok sati) u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

U prvih devet mjeseci ove godine prevezeno je ukupno 1,35 milijuna putnika, što je 24 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a pritom je broj putnika u domaćem redovitom prometu veći za 19 posto, a u međunarodnom redovitom prometu za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ostvareni putnički kilometri povećani su za 22 posto, uz putnički faktor popunjenosti (PLF) od 65,9 posto što je 4,1 postotnih bodova više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. godine.

Ukupni poslovni prihodi veći su za 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći udio (83 posto) u ukupnim poslovnim prihodima odnosi se na prihode od prijevoza putnika, koji su veći za 32 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Istodobno se udio putničkih prihoda povećao s 80 posto na 83 posto (+3 posto) u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, što je rezultat rasta prometa.

Treba istaknuti kako je kompanija ostvarila rast putničkih prihoda u sva tri kvartala u odnosu na 2022. godinu, a ukupni putnički prihodi u prvih devet mjeseci ove godine veći su za 5 posto i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ostvareni operativni troškovi veći su za 15 posto u odnosu na ostvarene troškove u prvih devet mjeseci 2022. godine, a prvenstveno su rezultat rasta broja letova (+14 posto) te povećanja broja putnika (+24 posto).

Croatia Airlines tijekom ovogodišnje turističke sezone izravno je povezivao Hrvatsku s 24 međunarodnih odredišta, odnosno 25 europskih zračnih luka, a zrakoplovi tvrtke pritom su letjeli na 44 međunarodne linije. U tom razdoblju obavljeno je više od 17.000 letova, a u ponudi je bilo više od 1,820.000 sjedala.

U ljetnom redu letenja Croatia Airlines dodatno je proširio mrežu međunarodnih odredišta uvođenjem novih međunarodnih linija iz Splita za Oslo i Skopje, iz Dubrovnika za Prag, iz Bola na otoku Braču za München te iz Zagreba za Mostar.

U 2023. godini nacionalni avioprijevoznik surađuje sa 16 code share partnera, od čega se 13 odnosi na kompanije iz udruge Star Alliance (Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss, Turkish Airlines, TAP, SAS, Brussels Airlines, United Airlines, Air Canada, LOT, Singapore Airlines, Air India i Asiana Airlines), a tri na članove SkyTeam alijanse (Air France, KLM i Alitalia/ITA Airways).

Ostvareni rezultat Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci ove godine prati i prognoze Međunarodne udruge za zračni promet (IATA), sukladno kojima se, nakon povijesnih gubitaka koje je zrakoplovna industrija pretrpjela zbog pandemije koronavirusa i povezanih ograničenja putovanja, u 2023. godini očekuje povratak profitabilnosti zrakoplovne industrije.

Tijekom 2023. godine intenzivno se odvijaju aktivnosti vezano za nabavu te prihvat prvih novih zrakoplova A220 u flotu Croatia Airlinesa s početkom u 2024. godini. U razdoblju do 2027. godine u planu je zamjena svih postojećih zrakoplova u floti s 15 novih zrakoplova A220, kako je i predviđeno Post-Covid strategijom. Sukladno svemu navedenom, Croatia Airlines, hrvatski nacionalni zračni prijevoznik, ostaje strateški važan dio hrvatske prometne i turističke infrastrukture, osiguravajući svojim aktivnostima uvjete za dodatno unapređenje poslovnih procesa te operativnu i financijsku učinkovitost kompanije, koja će i u budućnosti osigurati konkurentno poslovanje nacionalnog avioprijevoznika na zadovoljstvo svih zaposlenih i putnika te dobrobit hrvatskoga gospodarstva.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar