ANALIZE

Osijek s najvećim rastom, duplo veći broj putnika u odnosu na 2022. godinu

Zračna luka Osijek prihvatila je i otpremila ukupno 1.137 putnika u prosincu 2023. godine, nešto manje u odnosu na isti mjesec 2022. godine, no na godišnjoj razini ostvaren je zamjetan rast.

Osijek s najvećim rastom, duplo veći broj putnika u odnosu na 2022. godinu
Photo: Osijek Airport

Osječka je zračna luka prihvatila i otpremila ukupno 1.137 putnika u prosincu te time zaključila godinu rasta. Naime, brojke su u ljetnom redu letenja, osobito u razdoblju od lipnja do listopada, značajno rasle u odnosu na 2022. godinu, prije svega zbog uvođenja redovne međunarodne linije Ryanaira, što je vidljivo i na grafikonu niže.

Chart by Visualizer

S obzirom na to da u 2022. godini osim domaćih PSO linija Croatia Airlinesa i Trade Aira, te redovne međunarodne linije Croatia Airlinesa prema Munchenu, drugih linija i avioprijevoznika u Osijeku nije bilo, ove se godine to odrazilo i u brojkama putnika. Naime, Ryanair je s dva tjedna leta no razmjerno velikim kapacitetom uzmemo li u obzir što je Osijek ranije imao, značajno doprinio ovom vrlo dobrom rezultatu zračne luke.

U odnosu na 2022. godinu, Osijek je u 2023. prihvatio i otpremio gotovo 21 tisuću putnika više, što je i dalje gotovo 10 tisuća putnika manje u odnosu na 2019. godinu, te 30 tisuća putnika manje u odnosu na 2018. godinu.

Chart by Visualizer

Razlog tako velikih razlika jest činjenica da Osijek ima malo redovnih međunarodnih linija, jednu do dvije, pa ukidanje jedne (ili uvođenje dodatne), značajno utječe na samu statistiku, što je jasno vidljivo u grafovima.

Trenutno Zračna luka Osijek nema novih najava za nadolazeći ljetni red letenja, trenutno su u planu dvije međunarodne linije prema Londonu i Munchenu (baš kao i prošlog ljeta), te domaći letovi Croatia Airlinesa i Trade Aira.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar