NOVOSTI

Održana vježba izvanrednog događaja u Zračnoj luci Ruđer Bošković

Baš kao i prošle godine u skoro isto vrijeme, odnosno u 3. mjesecu i prije početka ljetne sezone, u dubrovačkoj zračnoj luci je ovaj ponedjeljak održana vježba izvanrednog događaja. Scenarij vježbe izvanrednog događaja sastojao se od dva dijela te je vježba sadržavala elemente nezakonitog ometanja zračnog prometa i događaj nesreće zrakoplova na aerodromu.

Održana vježba izvanrednog događaja u Zračnoj luci Ruđer Bošković
Photo: Zračna luka Ruđer Bošković

Inače, prema propisanom planu u odnosu na postupke za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu (Emergency plan), Zračna luka Dubrovnik provodi vježbe minimalno jednom u dvije godine.

Osnovni cilj provođenja vježbe je provjera pripremljenosti nadležnih službi i učinkovitosti propisanih postupaka za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu prema Aerodromskom priručniku.

Vježba izvanrednog događaja započela je u jutarnjim satima. Zbog vježbe je barem na kratko zaustavljen cjelokupni zračni promet u dubrovačkoj zračnoj luci, koji tijekom ovog doba godine i nije gust.

Prema planu, odnosno scenariju vježbe, stigla je dojava o mogućoj eksplozivnoj napravi. Iako je policija odmah krenula u potragu za eksplozivnom napravom ona nije pronađena te je sukladno planu za to vrijeme u zrakoplovu koji se nalazio na pisti došlo do eksplozije. Stoga, su se i ostale službe morale uključiti u akciju.

U vježbi su sudjelovale brojne službe, od policije preko vatrogasaca pa sve do zdravstvenih djelatnika, a sama vježba je definitivno donijela malo zanimljivosti i buke u Zračnu luku Ruđer Bošković koja se polako sprema za ljetnu sezonu 2024.