ANALIZE

Objavljena statistika Pule, Rijeke, Zadra, Brača i Splita

Ukupno 5 hrvatskih zračnih luka, Pula, Rijeka, Zadar, Brač i Split, objavile su svoju mjesečnu statistiku za siječanj. Brojke su, kako to već inače biva na početku godine, poprilično skromne, čak je i Split zabilježio manji broj putnika u odnosu na siječanj 2023. godine.

Objavljena statistika Pule, Rijeke, Zadra, Brača i Splita

5 hrvatskih zračnih luka dostavilo nam je (ili objavilo na svojim stranicama) statistiku za prvi mjesec ove godine. Brojke su ostale skromne, kako to već tradicionalno i bude na početku godine, pri čemu je sezonalnost najizraženija upravo u obalnim zračnim lukama, u razdoblju od studenog do ožujka svake godine.

Većih promjena u statistici u odnosu na prethodne godine i nema. Siječanj je ponovno bio poprilično pust u obalnim zračnim lukama, a graifkoni s statistikom svake zračne luke nalaze se u kategoriji ZRAČNE LUKESTATISTIKA.

Druga po broju putnika u 2023. godini, Zračna luka Split, u siječnju ove godine prihvatila je i otpremila ukupno 30.012 putnika, što je 2.088 putnika manje u odnosu na siječanj prošle godine. Radi se o padu od 7% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, a razlog ovakvom rezultatu leži i u činjenici da je nizozemski nacionalni avioprijevoznik, KLM Royal Dutch Airlines, u siječnju 2023. godine između Splita i Amsterdama prometovao čak 5 puta tjedno s zrakoplovima tipa E295 kapaciteta 132 sjedala, dok je ovog siječnja između dva grada prometovao svega jednom tjedno, subotom, s zrakoplovima manjeg kapaciteta (E90, 100 sjedala).

Chart by Visualizer

Nema sumnje da će splitska zračna luka ove godine postaviti svoj novi rekord u broju prihvaćenih i otpremljenih putnika, no fokus uprave ove zračne luke svakako bi trebao biti na boljem povezivanju Splita s Europom u zimskim mjesecima, za to svakako postoji potencijal.

U drugim je hrvatskim zračnim lukama promet u siječnju bio daleko skromniji, na Braču je zabilježeno svega 29 putnika, no valja istaknuti da redovnih linija nije ni bilo, u Puli 1.986 putnika, što je blago povećanje u odnosu na siječanj 2023. godine, a u Rijeci 544 putnika što je 22 putnika manje u odnosu na prošlu godinu. Zadarska je zračna luka prihvatila i otpremila 1.549 putnika, 300-tinjak više u odnosu na prošlu godinu.

Radi se zaista o skromnim brojkama koje se u spomenutim zračnim lukama neće značajno mijenjati ni u veljači i ožujku, pri čemu će s krajem ožujka na snagu stupiti ljetni red letenja pa će u posljednjim danima tog mjeseca doći do akumulacije određenog broja putnika. Tek će u travnju broj putnika u hrvatskim zračnim lukama krenuti značajnije rasti.

Preostalo nam je pričekati dostavu statistike još tri hrvatske zračne luke, Zagreba, Osijeka i Dubrovnika, kako bi siječanjska statistika bila kompletna za sve hrvatske zračne luke otvorene za redovni komercijalni promet, no razmjerno velike brojke putnika u zimskim se mjesecima očekuju samo u glavnom gradu Hrvatske.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar