NOVOSTI

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!

Nakon ekskluzive prije nekoliko dana, o uvođenju tri nove linije Croatia Airlinesa iz Zagreba u ovogodišnjem ljetnom redu letenja, odlučili smo se posebno osvrnuti na jednu te joj posvetiti članak. Pogađate – radi se o liniji za Berlin bez koje je Zagreb bio više od četiri godine, a upravo se na nedostatak te linije žalio velik broj naših čitatelja. Croatia Airlines je odlučila ovog ljeta ponovno letjeti između Zagreba i Berlina s tri leta tjedno.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
Photo: Berlin Airport

No, idemo prvo u povijest, u 1992. godinu. Croatia Airlines, tek osnovna kompanija, nakon preuzimanja zrakoplova tipa B737-200 od njemačke Lufthanse, uvodi nekoliko linija, između ostalog i liniju za Berlin u travnju iste godine.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
B737 u Berlinu 1993., photo: Ralf Manteufel

Linija je prometovala tri puta tjedno, u zimskom redu letenja je broj operacija uglavnom bio manji. Hrvatski je nacionalni avioprijevoznik na ovoj liniji, uz minimalne modifikacije, prometovao sve do kraja 2002. godine kada je ista ukinuta.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
ATR42 u Berlinu 2001., photo: Orlando Silva

Nakon prekida operacija Croatia Airlinesa, njemački niskotarifni prijevoznik Germanwings uspostavio je promet na ovoj liniji (od 2005.) i na njoj prometovao od 2 do 4 puta tjedno iz godine u godinu, a zatim je u razdoblju od ljeta 2012. do ljeta 2014. godine na njoj prometovala Lufthansa. Lufthansa je također varirala iz sezone u sezonu s brojem tjednih rotacija, u ljeto 2013. godine ovaj je prijevoznik između dva grada prometovao 5 puta tjedno s zrakoplovima tipa A319.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
Germanwings, ZAG 2006.,photo: N.Kovacevic

Lufthansa ovu liniju ponovno vraća na Germanwings u ljeto 2014. godine koji na njoj prometuje tri puta tjedno, a nakon promjene brandinga na ovoj liniji sve do ožujka 2020. godine prometuje Eurowings.

U razdoblju od travnja 2020. godine do danas redovnih letova između dva grada nema, pritom valja spomenuti da je Eurowings početkom 2022. godine razmatrao ponovno uvođenje ove linije, no do realizacije ipak nije došlo.

Zagrebačka je zračna luka kreirala incentive program kojeg smo ranije objavili, u kojem je ponudila popust prijevoznicima koji zagrebačku zračnu luku povežu s glavnim gradovima određenih zemalja, a na listi se našao i Berlin. Očekivalo se da će irski niskotarifni avioprijevoznik, Ryanair, iskoristiti tu priliku kod otvaranja zagrebačke baze, no to se nije dogodilo, unatoč uvođenju novih linija od strane ovog prijevoznika iz s sezone u sezonu.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
Eurowings, ZAG 2019., photo: J.Markuz

Do realizacije letova ipak dolazi ove godine, s najavom ponovnog uvođenja linije između Zagreba i Berlina od svibnja ove godine, a na njoj će prometovati zrakoplovi Croatia Airlinesa. Možemo reći kako se Croatia vraća na ovu liniju nakon više od 20 godina!

Jasno je da postoji velik interest za direktnom linijom, to potvrđuju i brojne pozitivne reakcije šire javnosti na uvođenje ove linije, no ona je svakako i logična s obzirom na cestovnu udaljenost između Berlina i Zagreba, te činjenicu da u Berlinu živi velik broj hrvatskih državljana, a osim njih, postoje brojne druge veze između dva grada. Osim toga, Berlin je popularno turističko odredište u Europi, grad s vrlo kvalitetnim noćnim životom privlačnom mladim ljudima, a i Zagreb se pokušava pozicionirati na mapu europskih citybreak destinacija, što će pozitivno utjecati na booking na spomenutoj liniji.

Linija Croatia Airlinesa prometovat će, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja, u razdoblju od 21. svibnja do 25. listopada ove godine, pri čemu će nacionalni avioprijevoznik na ovoj liniji obaviti 68 povratnih letova (tri puta tjedno, utorkom, petkom i nedjeljom), te ponuditi gotovo 20 tisuća sjedala između dva grada na svojim zrakoplovima tipa A319.

Nakon duge 4 godine ponovno redovna linija između Zagreba i Berlina!
Photo: Croatian Aviation

Zrakoplovi će iz Zagreba prema Berlinu polijetati svake nedjelje u 8 sati i 30 minuta, a utorkom i petkom u 18 sati i 5 minuta. Iz Berlina će zrakoplovi Croatia Airlinesa polijetati prema Zagrebu svake nedjelje u 10 sati i 50 minuta, te utorkom i petkom u 21 sat i 45 minuta.
Nakon najave linije od strane prijevoznika, u ponudu su puštene i promo cijene aviokarata na ovoj liniji, pa je povratnu kartu moguće kupiti za 150 eura. Naravno, ova cijena ne vrijedi za sve datume u sezoni, poput primjerice leta 14. lipnja koji je znatno skuplji što i ne čudi s obzirom na to da sljedećeg dana, 15. lipnja, hrvatska nogometna reprezentacija igra utakmicu 1. kola Europskog nogometnog prvenstva protiv Španjolske upravo u Berlinu. Valja spomenuti da, za razliku od niskotarifnih avioprijevoznika, Croatia Airlines u osnovnoj, najpovoljnijoj tarifi, dozvoljava besplatnu ručnu prtljagu svakom putniku težine do 8 kg.

S obzirom na to da linija prema Berlinu svakako spada na jednu od onih s liste želja zagrebačke zračne luke, za koju je aerodrom ponudio i incentive program, postavlja se pitanje hoće li Croatia Airlines ovu liniju zadržati i u zimskom redu letenja, s obzirom na to da je uvjet za ostvarivanje popusta prema incentive program bio cjelogodišnje prometovanje s minimalno dva leta tjedno. Prijevoznik svakako ima dovoljno vremena za reagirati, zimski red letenja je još daleko a nerijetko se letovi za zimski red letenja puštaju u prodaju i u rujnu.

Prema svim pokazateljima, ova bi linija trebala biti uspješna, jasno je da postoji velika potražnja za direktnom vezom između glavnih gradova Hrvatske i Njemačke pa ćemo ovaj članak zaključiti jednom riječju, onom koja se najčešće spominjala u stotinama komentara prilikom najave ove linije a to je – NAPOKON!

2 komentara

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar