ANALIZE

Mjesečna statistika Rijeke, Splita i Dubrovnika za veljaču

Tri hrvatske zračne luke, Rijeka, Split i Dubrovnik, objavile su mjesečnu statistiku za veljaču. Brojke su sve tri spomenute zračne luke još uvijek skromne, kako i priliči jednom od mjeseci u zimskom redu letenja.

Mjesečna statistika Rijeke, Splita i Dubrovnika za veljaču

Rijeka, Split i Dubrovnik na svojim su stranicama objavile mjesečnu statistiku za veljaču. Splitska je zračna luka zabilježila neznatan pad u odnosu na veljaču prošle godine, dok Dubrovnik i Rijeka imaju blagi rast broja putnika.

Splitska zračna luka i u veljači bilježi blagi pad broja putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine (radi se o 234 putnika manje u odnosu na veljaču 2023.), drugi je to negativni mjesec nakon nešto lošijeg rezultata u siječnju, u veljači je na Resniku zabilježeno 30.070 putnika. Jasno, treba spomenuti kako je u istom periodu prošle godine nizozemski KLM povezivao Split i Amsterdam 5 puta tjedno, dok je u veljači međunarodni promet iz Splita bio skroman pa se ostvareni rezultat može smatrati i dobrim s obzirom na ponuđeni kapacitet na postojećim domaćim i međunarodnim linijama.

Chart by Visualizer

Prikaz na grafikonu sugerira da su brojke praktički iste u odnosu na prošlogodišnje promatrano razdoblje, no nema sumnje da će Split imati još jednu rekordnu ljetnu sezonu te postaviti novi rekord u broju prihvaćenih i otpremljenih putnika, pa će time i prva dva negativna mjeseca u godini otići u zaborav. Jedno je sigurno, Split mora raditi na zimskom redu letenja, to nije spoznaja od danas, to je nešto o čemu stručna javnost govori već godinama.

Nešto južnije, u Dubrovniku, u veljači je zabilježeno 17.618 putnika (svega 150 više nego u prošlogodišnjoj veljači), radi se i dalje o vrlo skromnim brojkama za dubrovačku zračnu luku koja je prije izbijanja globalne pandemije u drugom mjesecu u godini znala imati oko 30 tisuća putnika.

Chart by Visualizer

Na Kvarneru su brojke vrlo loše, no s obzirom na broj redovnih linija, teško ni da su mogle biti bolje. U veljači je kroz riječku zračnu luku prošlo 725 putnika, 435 više u odnosu na veljaču prošle godine, no takve mjesečne brojke jedne zračne luke otvorene za međunarodni promet jedva da su vrijedne spomena. S obzirom da svakog mjeseca pišemo o statistici hrvatskih zračnih luka, svakako smo taj podatak morali navesti.

Slijedi objava podataka za Pulu, Osijek, Brač, Zadar i Zagreb, pri čemu se konkretne brojke očekuju jedino u zagrebačkoj zračnoj luci.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar