NOVOSTI

Magla stvara probleme u Osijeku

Posljednjih nekoliko dana gusta magla stvara probleme u redovnom odvijanju zračnog prometa u Zračnoj luci Osijek.

<strong>Magla stvara probleme u Osijeku</strong>

Magla je, na području Zračne luke Osijek, poprilično normalna vremenska pojava u ovo doba godine, pa se tako već danima bilježe značajna kašnjenja u redovnom zračnom prometu, osobito na letovima Trade Aira.

Naime, još prošle zime Zračna luka Osijek mogla je biti otvorena za slijetanja i polijetanja zrakoplova u slučaju lošije vidljivosti, no Hrvatska kontrola zračne plovidbe je u međuvremenu revidirala svoju dokumentaciju zbog zastarjele infrastrukture, pa sada zrakoplovi ne mogu ni slijetati ni polijetati u slučaju horizontalne vidljivosti manje od 800 metara. Zatvorenost zračne luke u slučaju vidljivosti manje od 800 metara navedena je i u dokumentaciji dostupnoj na službenoj web stranici Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Navedeno stvara velike operativne probleme jer se u ovom razdoblju magla iznimno dugo zadržava na tom području, te je nerijetko potrebno satima čekati na vidljivost veću od 800 metara kako bi se zračna luka ponovno otvorila, a magla se u večernjim satima ponovno spušta. Kako je zrakoplov Trade Aira koji prometuje na domaćim linijama baziran u Osijeku, često dolazi do problema u operacijama.

Samo za primjer, ovog ponedjeljka, 31. listopada, zrakoplov je iz Osijeka za Pulu poletio u 12 sati i 40 minuta (umjesto u 9 sati ujutro), a isti slučaj se ponovio i jučer, kada je zrakoplov prema Rijeci poletio s gotovo 3 sata kašnjenja. 31. listopada otkazana je i rotacija Croatia Airlinesa između Munchena i Osijeka.

Jutros je pak zrakoplov iz Osijeka za Zagreb poletio u 9 sati (umjesto u 06:30). Operativni problemi zbog magle će se nastaviti sve dok ona ne nestane u hladnijim mjesecima godine, no pravo je pitanje kada će Zračna luka Osijek napraviti promjene na svojoj infrastrukturi i omogućiti normalno odvijanje zračnog prometa i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Političari su najavili ulaganje u infrastrukturu zračne luke, prije svega u izgradnju dodatnog gatea zbog ulaska u Schengen, no zbog loše infrastrukture (u koju se, izgleda, trenutno ne planira ulagati), zračna je luka potpuno nefunkcionalna u ovo doba godine.

S obzirom na to da je Trade Air nedavno obnovio promet na domaćim PSO linijama te da će se u sljedećih nekoliko dana potpisati i codeshare sporazum s Croatia Airlinesom, čime će se domaći letovi distribuirati u globalni distribucijski sustav, pitanje je koliko će putnika biti obuhvaćeno kašnjenjima ili otkazivanjima zbog loših vremenskih uvjeta. Uz višesatna kašnjenja na domaćim linijama, PSO program nije konkurentan ni cestovnom prijevozu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar