NOVOSTI

Lufthansa čeka odobrenje Europske komisije za kupovinu udjela u ITA Airways

Lufthansa grupacija je još u svibnju 2023. godine uspjela postići dogovor s Italijom o kupovini, odnosno preuzimanju manjinskog udjela u novoformiranom talijanskom nacionalnom avioprijevozniku ITA Airways. Kako bi se transakcija uistinu ostvarila, Lufthansa grupaciji je potrebna potvrda i pristanak Europske komisije da u konkretnom slučaju neće doći do neprihvatljivog narušavanja slobode tržišnog natjecanja.

Lufthansa čeka odobrenje Europske komisije za kupovinu udjela u ITA Airways
Photo: Aron Marinelli

ITA Airways koja je u 2020. godini nastavila kao sljednik sad već duže vremena bivše kompanije Alitalia, već dulji period se nudila na tržištu kako bi pronašla nove investitore.

Dogovor o stjecanju udjela napokon je uslijedio po okončanju pregovora između talijanske vlade i Lufthansa grupacije, a kao rezultat navedenog dogovora trebalo bi uslijediti preuzimanje udjela od 41% od strane Lufthansa grupacije, uz mogućnost naknadnog stjecanja dodatnih udjela.

Kako sada stvari stoje, Lufthansa bi trebala kupiti 41% udjela u aviokompaniji ITA Airways za 325 milijuna eura u sklopu povećanja kapitala aviokompanije.

Budući da bi predmetnom akvizicijom udjela moglo potencijalno doći do značajnog utjecaja na tržište Europske unije, odnosno do narušavanja tržišne utakmice, Lufthansa grupacija i talijanska vlada trebat će pričekati odobrenje Europske komisije koja je već krenula provoditi dubinsku analizu transakcije kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog dogovora.

U okviru preliminarnih opaski, Europska komisija je istaknula zabrinutost kako bi izvršenje navedene transakcije moglo smanjiti konkurenciju na tržištu putničkog zračnog prijevoza na short-haul linijama iz Italije prema Središnjoj Europi, ali i long-haul linijama prema SAD-u.

Dodatno, Europska komisija smatra kako bi ovakva akvizicija mogla dovesti i do značajno dominantne pozicije navedenih avioprijevoznika u milanskoj zračnoj luci Linate, a što bi konkurentima otežalo pružanje usluga.

Europska komisija sada ima rok od 90 radnih dana za odlučivanje, odnosno konačnu odluku trebali bi saznati do 6. lipnja 2024. godine.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar