NOVOSTI

KLM otkazao više od 80 letova prema Splitu

Nizozemski nacionalni avioprijevoznik, KLM Royal Dutch Airlines, član SkyTeam alijanse, u postsezoni ove godine značajno reže broj letova između Amsterdama i Splita!

KLM otkazao više od 80 letova prema Splitu

Iako je KLM prošle zime prometovao između Amsterdama i Splita pet puta tjedno, od veljače prometuje svakodnevno, unatoč tome što će za 10-tak dana upravo KLM povećati broj letova između dva grada na čak tri dnevna leta, kompanija je u postsezoni, od početka rujna do kraja listopada, otkazala sve letove u tjednu!

Brojni su putnici u posljednjih nekoliko dana dobili obavijest kako je kompanija prisiljena otkazati letove između Splita i Amsterdama zbog operativnih problema, ne navodeći pritom detaljne razloge. Za pretpostaviti je da avioprijevoznik ovog ljeta ima problema s nedostatkom zrakoplova. Naime, kod KLM Cityhoppera velik je broj prizemljenih novih zrakoplova tipa Embraer E295, a KLM i Air France pokušavaju pomoći i Transaviji koja zbog nedostatka osoblja i zrakoplova također otkazuje velik broj letova ovog ljeta.

S obzirom na to da je u rujnu i listopadu, osobito u gravitacijskoj zoni splitske zračne luke, još uvijek jaka turistička aktivnost, može se reći da je ovo ipak promašaj avioprijevoznika te da je takvo rezanje kapaciteta trebao raspodijeliti na više linija, ovako će prema Splitu KLM u rujnu i listopadu prometovati samo subotom i nedjeljom!

Na zimu tek jedan let?

Iako je prošle zime KLM po prvi puta uredno prometovao 5 pa 7 puta tjedno između Amsterdama i Splita, čini se da prijevoznik ipak nije zadovoljan ostvarenim rezultatom. Naime, unatoč vrlo visokom load factoru, u Amsterdamu očito nisu bili zadovoljni yieldom na zimskom liniji, pa će ona, umjesto 5 odnosno 7 puta tjedno, sljedeće zime prometovati svega jednom tjedno, subotom.

Unatoč stručnjacima (onim pravim i samoprozvanim) koji tvrde da je pun zrakoplov sasvim sigurno dovoljno dobar razlog za održavati neku liniju, ovo je samo tko zna koja potvrda u nizu da stvari ipak nisu tako jednostavne.

Ne promijeni li se nešto dramatično do jeseni, tek jedan let tjedno KLM-a bit će značajan udarac za splitsku zračnu luku koja baš kao i sve druge hrvatske obalne zračne luke pati od izrazite sezonalnosti. Upravo je tu sezonalnost donekle ublažio KLM svojim svakodnevnim letovima prošle zime, no izgleda da se to neće ponoviti. Ostaje za vidjeti hoće li neki drugi avioprijevoznik okušati svoju sreću, ostalo je još dovoljno vremena za to, a s putničkog stajališta možemo se nadati da će Nizozemci odlučiti ipak povećati broj rotacija na minimalno dvije, kako bi se splitskim putnicima omogućila bar nekakva fleksibilnost u planiranju putovanja. Te fleksibilnosti s jednim letom tjedno naravno nema.

Valja napomenuti kako gubitak sjedišta na hrvatskom tržištu za sljedeću zimu nije značajan. Naime, KLM je u trenutku kada je u prodaju stavio jedan let tjedno za sljedeću zimu za Split, istovremeno u prodaju stavio i drugi dnevni let za Zagreb, pa je kapacitet na tržištu gotovo isti kao i u prošlogodišnjem zimskom redu letenja.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar