AVGEEK

Kako Air France koristi umjetnu inteligenciju?

Sa 100.000 putnika koji se svakodnevno prevoze na više od 1.000 letova, aktivnosti Air France-a generiraju znatnu količinu podataka. Optimalno korištenje ovog resursa za stalno poboljšanje performansi stoga predstavlja strateški izazov za avio-kompaniju, s apsolutnim prioritetom zaštite podataka kompanije i njenih klijenata.

Kako Air France koristi umjetnu inteligenciju?
Photo: Daniel Eledut

Ovo nije nova tema. 1958. godine, Air France je osnovao odjel za operativna istraživanja, zadužen za promoviranje i strukturiranje inovacija unutar kompanije. Cilj je bio prilagoditi se tehnološkom razvoju

dinamične zrakoplovne industrije. Ovaj tijek informacija ili “podataka” brzo je identificiran kao dragocjen resurs, omogućavajući nam bolje razumijevanje ponašanja kupaca, unaprijedivši upravljanje prihodima 90-ih godina, djelomično se oslanjajući na povijesne podatke te identifikaciju trendova.

Početkom 2000-ih, korištenje velike količine podataka za planiranje scenarija primijenjen je na održavanje, razvojem takozvanog rješenja za prediktivno održavanje Prognos. Ovim alatom, koji sada koristi preko 80 avio-kompanija diljem svijeta, Air France je ušao u eru prediktivne i preskriptivne umjetne inteligencije.

Od tada, umjetna inteligencija zauzima prirodno mjesto u svim istraživačkim i inovacijskim programima Air France-a i trenutno se koristi u različitim fazama putovanja putnika. S raznolikim primjenama, uključujući chatbotove, alate za predviđanje broja torbi i obroka na brodu, izračunavanje količine vode koju treba ponijeti ili ekopilotirajuće sustave za optimizaciju letova radi smanjenja potrošnje goriva, AI se koristi za optimizaciju aktivnosti i resursa, predviđanje potreba i olakšavanje pristupa informacijama relevantnim za posao zaposlenika. Sve ove primjene podupiru centralni cilj – poboljšanje korisničkog iskustva.

Danas je pokrenuto više od 80 projekata koji uključuju upotrebu generativne umjetne inteligencije u svim poslovnim sektorima Air France-a. Neki su u fazi identifikacije najprikladnijeg rješenja (model upravljanja podacima, prediktivna AI, generativna AI itd.), dok su drugi dostigli fazu dokaza koncepta (Proof of Concept). Evo 4 primjera koji ilustriraju razvoj Air France-a u području AI:

  • TALIA: Interni ChatGPT alat Air France-a, omogućava zaposlenicima da se upoznaju s funkcionalnošću ovog alata u sigurnom okruženju, bez prijenosa informacija trećim stranama. TALIA-u svakodnevno koriste zaposlenici Air France-a za pisanje e-mailova, pretraživanje informacija u PDF dokumentima, organizaciju događaja ili izradu lista zadataka.
  • PAMELIA: Rješenje koje omogućava agentima Air France-a na aerodromima da dobiju odgovore na upite putnika direktno na svojim iPad-ima. Broj dozvoljenih torbi, prijevoz živih životinja, formalnosti: PAMELIA pretražuje odgovore u referentnim priručnicima i procedurama aviokompanije i generira pisani odgovor spreman za dijeljenje s putnikom, koji se može trenutno prevesti na 85 jezika. Trenutno u fazi testiranja, PAMELIA će biti implementirana na aerodromu Pariz-Šarl de Gol 2025. godine.
  • CHARLIE: Alat za timove za održavanje aviokompanije, omogućava im da pretražuju brojeve dijelova aviona u dokumentaciji aviokompanije i proizvođača. Ovaj alat štedi dragocjeno vrijeme pri popravku ili zamjeni dijelova, čime doprinosi točnosti letova.
  • FOX: Alat za analizu povratnih informacija putnika, kako bi se bolje razumjela njihova očekivanja. Korištenjem generativne AI, FOX je sposoban automatski analizirati povratne informacije putnika i prevesti suštinu raznovrsnih i kompleksnih tekstova koji sadrže humor ili ironiju. Ovaj alat se također može koristiti za otkrivanje slabihz točaka i dijeljenje tih povratnih informacija kroz različite entitete kompanije.

Pristup Air France-a upotrebi umjetne inteligencije temelji se na nekoliko načela, koji se redovito ažuriraju u skladu s tehnološkim napretkom:

Razumno i kontrolirano korištenje umjetne inteligencije, s prioritetom na zaštiti podataka kupaca i kompanije, poštovanju pravila i etičkih principa, te strogoj usklađenosti s propisima. To znači zadržavanje korištenih rješenja unutar zatvorenog sustava i formiranje AI Komiteta kako bi se osiguralo da se sva ova načela pravilno provode.

Promocija već postojećih rješenja i podrška inicijativama unutar kompanije. Tim za operativna istraživanja, koji trenutno broji 150 zaposlenih, podržava različite poslovne sektore dok istražuju mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija. U skladu s izraženim potrebama, odjeljenje za operativna istraživanja može usmjeravati timove ka manje ili više složenim rješenjima, podržavati ih u implementaciji dokaza koncepta (POC), i sudjelovati u realizaciji odabranih projekata.

Korištenje tržišnih rješenja umjesto dizajniranja vlastitih modela dizajniranih unutar kompanije. Umjetna inteligencija, posebno generativna AI, još uvijek je relativno nova oblast ekspertize, a tehnologije nisu dovoljno zrele. To može dovesti do relativno brzog zastarijevanja. Stoga se Air France oslanja na postojeća rješenja i modele umjesto da razvija vlastite od nule. Ovaj pristup značajno pomaže u kontroli investicija i održavanju agilnosti.

Za više informacija o IT-u i podacima u Air France-u, kliknite ovdje.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar