NOVOSTI

Kabinsko osoblje Brussels Airlinesa priprema se za štrajk

Nakon dva uzastopna štrajka u Lufthansi, još jedna članica Lufthansa grupe, Brussels Airlines, priprema se za štrajk. Za razliku od Lufthanse gdje bolje uvjete traži zemaljsko osoblje, u Brussels Airlinesu u štrajk će, kako sada stvari stoje, kabinsko osoblje kompanije.

Kabinsko osoblje Brussels Airlinesa priprema se za štrajk

Još jedna članica Lufthansa grupe, ovog puta Brussels Airlines, priprema se za trodnevni štrajk kabinskog osoblja. Nakon niza neuspjelih pregovora, predstavnici sindikata u kojem je okupljen veći broj kabinskog osoblja jučer je, 21. veljače, najavio štrajk. Radi se o akciji koja će trajati čak 3 dana, od 28. veljače do 01. ožujka ove godine.

Podsjećamo, kabinsko osoblje Brusselsa prijetilo je štrajkom u studenome prošle godine, a isti je otkazan u zadnjem trenutku prije božićno – novogodišnjih blagdana, kako bi prijevoznik mogao obaviti što veći broj letova i prevesti sve putnike u to vrijeme, kada je potražnja značajnija u odnosu na ostalo razdoblje u zimskim mjesecima.

Kabinsko osoblje kako njihovi zahtjevi za povećanjem plaća uopće nisu ozbiljno uzeti u razmatranje, te da će ovog puta sigurno štrajkati, osobito nakon ustupka i odgode štrajka oko Božića, kako aviokompaniji ne bi stvorili značajne gubitke i neregularnosti u prometu.

Uz kabinsko, letačko i zemaljsko osoblje Brussels Airlinesa također pregovara o boljim uvjetima rada, predstavnici tih skupina također su potvrdili kako napretka u pregovorima nema, ostavljajući mogućnost štrajka i u tim udruženjima.

U zimskom redu letenja Brussels Airlines ne prometuje prema Hrvatskoj, dok u ljetnim mjesecima prometuje isključivo prema Splitu i Dubrovniku, pa do poremećaja prometa, barem što se Hrvatske tiče, neće doći.

U predstojećem ljetnom redu letenja Brussels planira dva tjedna leta između Splita i Brisela, utorkom i subotom, dok je između Dubrovnika i Brisela najavljen tek jedan let tjedno, subotom. Prije izbijanja globalne pandemije ovaj je prijevoznik prometovao i na redovnoj liniji između Zagreba i Brisela, no ista je ukinuta te do sada nije vraćena u promet, a između dva grada prometuje Croatia Airlines.

U Lufthansa grupi očito postoje veliki problemi i nezadovoljstvo radnika, u slučaju da kompanije ne pronađu riješenje s sindikatima prije ljetnog reda letenja, postoji opasnost da će radnici sindikalnim akcijama u špici sezone tražiti svoja prava, što bi kompaniji moglo našteti na više načina, a svakako financijski i u pogledu reputacije u slučaju da do toga i dođe.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar