NOVOSTI

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa usvojila direktivu za zrakoplove Boeing 737-9 (MAX)

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) je usvojila direktivu naziva Emergency Airworthiness Directive (EAD) koju je izdala Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) i koja se odnosi na mjere ograničenja za zrakoplove tipa Boeing 737-9 (MAX) u specifičnoj konfiguraciji. Nakon incidenta u kojem je sudjelovao zrakoplov tipa Boeing 737-9 (MAX) aviokompanije Alaska Airlinesa u blizini Portlanda, FAA je poduzela niz mjera kako bi se utvrdili uzroci incidenta te spriječile eventualne buduće nesreće.

Inače, EASA je donijela odluku o usvajanju FAA direktive unatoč činjenici da prema saznanjima Europske agencije za sigurnost zračnog prometa, ali i informacijama koje su pružili FAA i proizvođač zrakoplova Boeing, nijedan zračni prijevoznik u državi članici EASA-e trenutno ne upravlja zrakoplovom u toj specifičnoj konfiguraciji.

Bitno je naglasiti kako zrakoplovi tipa Boeing 737-9 (MAX) koji prometuju u Europi nemaju ovu specifičnu konfiguraciju, stoga se na iste predmetna direktiva ne odnosi te zrakoplovi tog tipa mogu nastaviti slobodno prometovati.

Iz EASA-e naglašavaju kako će se cijela situacija detaljno pratiti i koordinirati s Američkom saveznom upravom za zrakoplovstvo kako bi se razjasnile sve okolnosti nesreće Boeing 737-9 (MAX) koji se nalazi u vlasništvu aviokompanije Alaska Airlines.

Definitivno je ovaj incident izazvao veliku pažnju šire javnosti i dodatnu opreznost svih aviokompanija koje u svojoj floti imaju zrakoplove tipa Boeing 737-9 (MAX).

Osim Alaska Airlinesa koji je prizemljio svih 65 zrakoplova u svom vlasništvu i prije donošenja same direktive od strane FAA kojom se nalaže hitna inspekcija 171 zrakoplova tipa Boeing 737-9 (MAX) u vlasništvu američkih aviokompanija te onih koji prometuju na teritoriju SAD-a, određene aviokompanije i izvan SAD-a su odlučile poduzeti određene mjere.

Tako je primjerice Turkish Airlines odlučio prizemljiti svojih 5 zrakoplova tipa Boeing 737-9 (MAX) dok se ne provede adekvatna instraga i inspekcija predmetnih zrakoplova, ali i sazna više informacija o incidentu u kojem je sudjelovala aviokompanija Alaska Airlines.

Osim turskog nacionalnog avioprijevoznika i određene druge aviokompanije kao što su primjerice Aeromexico i COPA Airlines su odlučile prizemljiti svoje zrakoplove tipa Boeing 737-9 (MAX).

Definitivno je ovaj incident još jednom bacio negativnu sliku na zrakoplove tipa Boeing 737-9 (MAX), a što bi moglo dovesti do daljnjih negativnih reakcija kako regulatora, tako i samih aviokompanija, ali i putnika na letove na kojima su prometovali ili prometuju zrakoplovi tipa Boeing 737-9 (MAX).

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar