TRIP REPORT

Croatia Airlines: Zagreb – Brač- Zagreb

24. srpnja ove godine odlučili smo se poletjeti prema još jednoj hrvatskoj zračnoj luci otvorenoj za domaći i međunarodni promet, koju ranije do sada nismo posjetili.

Croatia Airlines: Zagreb – Brač- Zagreb

Radi se o Zračnoj luci Brač koja u ovoj ljetnoj sezoni ima tek jednu redovnu liniju na kojoj smo i putovali – radi se o liniji Croatia Airlinesa između Zagreba i Brača koja prometuje dva puta tjedno, svakog utorka i subote.

Uz ovu, Croatia obavlja još i međunarodne charter letove s Brača prema Linzu, Grazu i Bratislavi, no zato Brač trenutno bilježi i značajan promet u business avijaciji što i nije iznenađenje s obzirom na popularnost samog odredišta.

24. srpnja rano ujutro došli smo u zagrebačku zračnu luku. S obzirom na to da je planirani polazak zrakoplova prema Braču bio u 9 sati ujutro, na aerodromu smo bili u 8 sati, a check-in smo preskočili jer smo to obavili online te smo putovali samo s ručnom prtljagom.

S obzirom na to da je nekada u 8 sati ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci bila poprilična gužva, moramo priznati da smo očekivali nešto veći broj putnika, no to je ipak izostalo, pa smo na sigurnosni pregled čekali svega par minuta.

Nakon sigurnosnog pregleda uputili smo se prema izlazu broj 10, spustili se u prizemlje terminala i pričekali na boarding. Na liniji prema Braču prometuju zrakoplovi tipa DashQ400 pa se, naravno, radilo o bus boardingu. Na gateu je bilo jasno kako će broj putnika na današnjem letu biti visok, kasnije se ispostavilo da je zrakoplov bio u cijelosti popunjen! Bus nas je odveo do pozicije E8R na kojoj je bio parkiran zrakoplov reg. oznake 9A-CQF.

Boarding je bio vrlo brzo gotov, a na zrakoplovu se našla dupla posada koja je očito potrebna kako bi se poštivalo radno vrijeme iste s obzirom na ostale operacije planirane tog dana s odnosno prema Braču.

Pushback je započeo otprilike 5 minuta nakon planiranog vremena polaska, prije svega jer su u tom trenutku iz Zagreba odlazili drugi zrakoplovi (prema Parizu, Zurichu i Frankfurtu) a svi koji se bave avijacijom znaju kako je dizajnirana zagrebačka stajanka te da je gotovo nemoguće imati istovremeni pushback tri zrakoplova u isto vrijeme…

Croatia Airlines: Zagreb – Brač- Zagreb

Poletjeli smo iz Zagreba u 9 sati i 15 minuta a zrakoplov je odmah nakon polijetanja napravio skretanje u desno. Čim je ugašen znak obaveznog vezivanja posada je svim putnicima podijelila male bočice vode, a ne moramo ni naglašavati da je nošenje maske obavezno tijekom cijelog leta.

24 minute nakon polijetanja kapetan Bušić je objavio kako započinjemo spuštanje prema Zračnoj luci Brač a svega 8 minuta nakon toga zrakoplov je dotakao pistu zračne luke (slijetanje na USS 22).

Slijetanje na Brač je bilo poprilično grubo, no s obzirom na duljinu uzletno – sletne staze, dojma smo da posada jednostavno nema prostora za dugo i nježno slijetanje, već ide na sigurno i spušta zrakoplov čim je to moguće.

Brač naravno nema paralelne rulnice već se po slijetanju zrakoplov okreće na samoj stazi i taksira do stajanke (tzv. Backtrack). 32 minute od polijetanja u Zagrebu do slijetanja na Brač!

Nakon što je zemaljsko osoblje ZL Brač osiguralo prostor oko zrakoplova i iskrcalo ručnu prtljagu, započeo je iskrcaj putnika iz zrakoplova te vrlo kratka šetnja po stajanci bračke zračne luke do terminalne zgrade. Terminal zaista izgleda lijepo, s desne strane terminala nalaze se dvije parkirane cisterne (očito poprilično stare no služe svrsi).

Ulaskom u zgradu dolazi se do male trake na kojoj izlazi prtljaga a zatim se ulazi u veliki dolazni/odlazi prostor iz kojeg se odmah izlazi iz terminalne zgrade. Tu nas je dočekao naš prijevoz koji nas je za 10tak minuta prevezao u Bol, na cjelodnevno kupanje, dobro vino i finu ribu.

Naravno, s Brača smo prema Zagrebu otputovali ponovno zrakoplovom, povratnim letom Croatia Airlinesa.

Planirano polijetanje s Brača bilo je u 20 sati, a mi smo u zračnu luku stigli sat vremena ranije, s obzirom na to da online check-in nije moguće napraviti za ovaj let.

Ulaskom u terminal prvo što primjećujemo jesu makete zrakoplova koje vise s krovne konstrukcije, nešto što prostoru daje poseban ugođaj i toliko nedostaje na drugim hrvatskim zračnim lukama, bravo za Brač!

Croatia Airlines: Zagreb – Brač- Zagreb

Na ploči s dolascima i odlascima stoje dva leta. Dolazni let Croatia Airlinesa iz Bratislave te odlazni prema Zagrebu, oba na vrijeme.

Bračka zračna luka ima tri šaltera za check-in, od čega su dva bila otvorena za naš let. Srednji je šalter očito namjerno ostao prazan kako bi se omogućio razmak između putnika. Ljubazna gospođa prijavila nas je na let u vrlo kratkom roku te nam dodjelila sjedala po želji. Ono što jest čudno jest to da na ukrcajnoj propusnici (boarding pass) stoji natpis i logo Zračne luke Split, a ne Brača, nismo sigurni zašto, no u svakom slučaju služio je svrsi.

Odmah nakon prijave na let, s lijeve strane šaltera, nalazi se sigurnosna kontrola koju smo također obavili u vrlo kratkom roku čime smo ušli u štićeni dio zračne luke, na naš gate broj 1. S obzirom na broj putnika na samom gateu, bilo je jasno da zrakoplov neće biti u potpunosti popunjen, no na kraju nas je na večernjem letu prema Zagrebu bilo 60 što je svakako dobra brojka.

Bračani su na tom letu imali i dva djeteta koja su putovala sama (UMNR), jednu stariju gospođu koja bi se mogla voditi kao WCHR, majku koja je u kolicima vodila malu bebu, različite kategorije putnika na jednom kratkom letu prema Zagrebu. Moglo bi se također dodatni kako je na letu bilo otprilike jednak broj domaćih i stranih putnika.

Boarding se, naravno, obavlja pješke. Kako DashQ400 ima male pretince za ručnu prtljagu iznad sjedala, putnici su i ovdje ostavljali veće komade prtljage ispred samih stepenica zrakoplova, a zemaljsko je osoblje prtljagu ukrcalo u bulk.

S obzirom na to da je boarding završen jako brzo, a sva prtljaga je bila u zrakoplovu, s Brača smo poletjeli 4 minute prije planiranog vremena.

Croatia Airlines: Zagreb – Brač- Zagreb

Zbog velike vrućine pogled iz zrakoplova nije bio onakav kakvom smo se nadali, no let je bio ugodan i bez turbulencija.

38 minuta nakon polijetanja sa Brača bili smo u Zagrebu (slijetanje je ovog puta bilo vrlo nježno), a DashQ400 je potom parkiran na remote poziciju E11 odakle smo busom odvezeni do samog terminala, na domaće dolaske.

Kako nismo imali predane prtljage, iz zračne smo luke izašli vrlo brzo, te se popeli na prvi kat terminala, na “odlaske”, odakle smo napustili zračnu luku.

Ono što žalosti jest činjenica da je zagrebački aerodrom u tim večernjim satima bio poprilično prljav. Naime, koševi i pepeljare su bile dupkom pune, što svakako nije najbolja slika za putnike koji se po prvi puta susreću sa Zagrebom.

S obzirom na trajanje samog leta, jasno je da je ovo najbolja opcija za putovanje između Zagreba i Brača. Mi smo svoje karte kupili dovoljno rano (mjesec i 10 dana prije samog putovanja) pa možemo reći kako su iste bile cjenovno vrlo prihvatljive, osobito kada u obzir uzmemo trošak putovanja osobnim automobilom i vremensko trajanje istog između Zagreba i Brača.

Također želimo spomenuti kako je Zračna luka Brač ostavila vrlo pozitivan dojam na nas, s obzirom na svoju veličinu, zračna je luka vrlo jednostavna za snalaženje, putnički tokovi su jasni i logični, a dodatan plus je svakako uređenje samog prostora. Jedini minus Brača ostaje činjenica da ne postoji organizirani shuttle prijevoz između zračne luke i mjesta na otoku, pa su putnici osuđeni na korištenje taxi prijevoza koji je poprilično skup.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar