NOVOSTI

Bugarska i Rumunjska ušle u Schengen

Bugarska i Rumunjska su nove dvije države članice Europske unije koje su nakon 13 godina čekanja napokon ušle Schengensko područje. Od 31. ožujka 2024. godine, pristupom Schengenskom području, u odnosu na putovanja prema i iz Bugarske i Rumunjske ukinute su granične kontrole, ali za sada samo u zračnom i pomorskom prometu.

Bugarska i Rumunjska ušle u Schengen
Photo: Alexandre Lallemand

Krajem 2023. godine, sve države članice Europske unije postigle su dogovor o ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengensko područje.

Što se tiče ostalih grana prijevoza, osobito cestovnog i željezničkog, pregovori o ulasku Bugarske i Rumunjske nastavit će se i u 2024. godini te je najavljenko kako će odluka o ukidanju kontrole i na kopnenim granicama biti donesena naknadno, ali ne prije kraja 2024. godine.

Inače, razlog za spor ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengensko područje je stav određenog broja država članica, osobito Austrije i Nizozemske, kako Bugarska i Rumunjska nemaju adekvatne kontrole na granicama, a što je dovelo do nezadovoljavajućeg odgovora na ilegalne aktivnosti kao što su migracije, trgovina oružjem, drogom i ljudima.

Kao što smo već ranije pisali, Hrvatska je inače imala nekoliko linija prema Bugarskoj i Rumunjskoj. Primjerice, letovi irskog niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira iz Zagreba prema Sofiji te iz Zadra prema Sofiji i Bukureštu. Uz Ryanair, tu je i linija nacionalnog avioprijevoznika Coatia Airlinesa između Splita i Bukurešta.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar