NOVOSTI

Airbus, easyJet i Rolls-Royce su ujedinili snage za zrakoplove na vodikov pogon

Kako javljaju brojni svjetski mediji, uključujući Reuters, Airbus (AIR.PA), easyJet (EZJ.L) i Rolls-Royce (RR.L) su udružili snage kako bi pokušali pozicionirati Veliku Britaniju na čelo avioindustrije u pogledu zrakoplova s pogonom na vodik.

<strong>Airbus, easyJet i Rolls-Royce su ujedinili snage za zrakoplove na vodikov pogon</strong>

Navedene kompanije su se odlučile okupiti u savez naziva Hydrogen in Aviation (HIA) kako bi osigurali da sve pripremne radnje budu poduzete u odnosu na uspostavu odgovarajuće infrastrukture, procedura, regulatornih i sigurnosnih zahtjeva kada prvi zrakoplov na vodikov pogon poleti u nebo.

Airbus planira uvesti komercijalni zrakoplov na vodikov pogon do 2035. godine, a CEO Johan Lundgren (easyJet) je rekao kako se nada da će easyJet biti prvi kupac.

Let s vodikom jedna je od nekoliko aktualnih tehnologija koje se istražuju, budući da su pred avijaciju postavljeni zahtjevni zadaci, odnosno postizanje ciljeva potpune ugljične neutralnosti do 2050. godine.

U svakom slučaju, partneri HIA-e, koji uključuju britanskog proizvođača dijelova GKN Aerospace i tvrtku za zelenu energiju Orsted sa sjedištem u Danskoj, izjavili su kako ih čeka izuzetno puno posla kako bi se uopće uspostavili  svi relevantni okvira i ispunili svi preduvjeti, uključujući i kroz suradnju s vladama te nadležnim tijelima za zrakoplovstvo i sigurnost.

Prije kraja 2023., HIA je rekla kako će izraditi izvješće u kojem će se navesti prekretnice koje je potrebno ostvariti u sljedećih 10 godina kako bi letenje na vodik postalo stvarnost.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar