AVGEEK

Air France-KLM grupa bit će najveći svjetski korisnik SAF-a

Air France-KLM grupa ima za cilj prednjačiti u uvođenju održivog zrakoplovnog goriva i podržati razvoj proizvodnih kapaciteta SAF-a diljem svijeta. Grupa je sebi postavila ambiciozne ciljeve koji premašuju regulatorne zahtjeve, a to su smanjenje emisija CO2 po putniku/km za 30% do 2030. u usporedbi s 2019. te korištenje minimalno 10% SAF-a u istom periodu. Grupa planira postići ove ciljeve putem tri glavne poluge: obnove flote, upotrebe održivog zrakoplovnog goriva i operativnih mjera.

Air France-KLM grupa bit će najveći svjetski korisnik SAF-a
Photo: Aron Marinelli

U 2022. godini Air France-KLM grupa bila je najveći svjetski korisnik SAF-a, s udjelom od 17% u svjetskoj proizvodnji SAF-a i samo 3% globalne proizvodnje kerozina. U listopadu 2022. Grupa je objavila da je osigurala jednu trećinu svojih potreba do 2030. zahvaljujući značajnim ugovorima o preuzimanju s tvrtkama Neste i DG Fuels, koji pokrivaju ukupno 1,6 milijuna tona SAF-a.

U 2023. godini Air France-KLM grupa je održala ovu dinamiku tako što je:

– povećanjem korištenja SAF-a, čime je ponovno postala najveći svjetski korisnik,

– osiguravanjem budućih opskrba SAF-a kroz ugovore o preuzimanju i Memorandume o razumijevanju (MoU),

– sklapanjem strateških partnerstava i ulaganjem u proizvodne kapacitete SAF-a,

– podizanjem svijesti o potencijalima, ali i izazovima povezanim s korištenjem SAF-a,

– angažiranjem kupaca – pojedinačnih i korporativnih – kroz namjenske SAF programe.

1. Povećanje volumena korištenja SAF-a

U 2023. godini Air France-KLM grupa koristila je oko 80 000 metričkih tona SAF-a, što je gotovo udvostručenje u odnosu na razinu iz 2022. godine. To predstavlja stopu osnivanja od 1% (u usporedbi s 0,6% u 2022.). S ovom količinom, a na temelju do danas dostupnih podataka, Grupa očekuje da će ponovno biti najveći svjetski korisnik SAF-a, s oko 16% svjetske proizvodnje SAF-a.

2. Osiguravanje budućih opskrba SAF-a kroz ugovore o preuzimanju i Memorandume o razumijevanju (MoU)

Tijekom 2023. godine Air France-KLM grupa  je potpisala nekoliko memoranduma o razumijevanju (MoU) s proizvođačima SAF-a diljem svijeta kako bi osigurala buduće količine SAF-a potrebne za ispunjavanje svojih ciljeva do 2030. godine. Partnerstvom s dobavljačima koji rade na različitim SAF tehnologijama (HEFA, napredna zrakoplovna biogoriva i e-goriva) u različitim geografskim regijama, Grupa ima za cilj izgraditi svjetsku mrežu proizvodnje SAF-a koja može zadovoljiti vlastite potrebe i dugoročno za industriju. Inicijative Grupe za pronalaženjem dobavljača u skladu su s ciljem zadovoljavanja stvarne potražnje.

Memorandumi o razumijevanju (MoU) su posebno potpisani s Engie (projekt KerEauzen, Francuska), EDF (projekt Take Kair, Francuska), Elyse Energy (projekt BioTfuel, Francuska), TotalEnergies (Francuska), OMV (Austrija), Raven (SAD) i Groupe International SAF + (Kanada), kao i s drugim proizvođačima SAF-a te dobavljačima energije u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ovi memorandumi o razumijevanju (MoU) odnose se na proizvodne projekte i objekte u različitim fazama zrelosti. Oni potiču SAF industriju osiguravajući proizvođačima vidljivost i prodajna mjesta za njihovu buduću proizvodnju, pomažući im u osiguravanju financiranja. Air France-KLM grupa posebno prati razvoj proizvodnih kapaciteta SAF-a na svojim domaćim tržištima, što je bitno za rješavanje jednog od glavnih izazova povezanih sa SAF-om: dostupnost.

3. Sklapanje strateških partnerstava i ulaganje u proizvodne kapacitete SAF-a

Od svog prvog leta na SAF-ov pogon 2011. godine, Air France-KLM grupa uspostavila je čvrsta partnerstva s dobavljačima energije, pa je čak izvršila i izravna financijska ulaganja. KLM se udružio s proizvođačem SAF-a SkyNRG, čime je 2019. godine učinkovito podržao osnivanje prvog proizvodnog pogona u Delfzijlu (Nizozemska) kroz investiciju od 6 milijuna eura.

U studenom 2023. Air France-KLM grupa je ojačala svoju suradnju s DG Fuels kroz ulaganje od 4,7 milijuna USD koje je Air France uložio u proizvođača SAF-a. Uz ovu investiciju, Grupa je stekla opciju kupnje dodatnih 75.000 tona SAF-a od DG Fuels tijekom višegodišnjeg razdoblja počevši od 2029. godine.

4. Podizanje svijesti o potencijalima, ali i izazovima povezanim s korištenjem SAF-a

U travnju 2023. KLM je uspješno proveo testove koji su potvrdili sigurnost u slučaju korištenja 100% SAF goriva za zrakoplovne motore. Testovi motora provedeni su u suradnji s proizvođačem motora CFM International i proizvođačem goriva Neste.

U lipnju 2023. Air France-KLM grupa održala je prvi SAF Masterclass, okupivši stručnjake i profesionalce iz SAF industrije na događaju namijenjenom medijima i investitorima. Tom su prigodom razni govornici ponovno potvrdili potrebu podizanja svijesti šire javnosti o izazovima vezanim uz SAF kao i mogućnostima koje donosi u smislu stvaranja radnih mjesta i vrijednosti te energetske neovisnosti. Cijeli sadržaj predstavljen toga dana možete pogledati ovdje.

U kontekstu opravdane zabrinutosti zbog utjecaja zrakoplovstva na okoliš, bitno je da sve javnosti budu svjesne da će, iako je SAF već stvarnost, put do funkcionalne i potpuno operativne industrije zahtijevati zajedničke napore svih dionika u lancu vrijednosti zrakoplovstva – uključujući državna tijela.

5. Angažiranje kupaca – pojedinačnih i korporativnih – kroz namjenske SAF programe.

Air France-KLM grupa ima za cilj svim svojim klijentima pružiti mogućnosti da doprinesu dekarbonizaciji zrakoplovstva. Grupa je razvila nekoliko vodećih programa i inicijativa u industriji, povrh SAF doprinosa koji je već integriran u svaku ulaznicu prodanu od siječnja 2022.

Individualni korisnici mogu se odlučiti za „opciju zaštite okoliša” prilikom rezerviranja karata, što im omogućuje kupnju količinu SAF-a na temelju potrošnje goriva na njihovom putovanju.

Korporacije s kojima surađujemo mogu sudjelovati u Corporate SAF programu. Na temelju emisija CO2 koje stvaraju putovanja njihovih zaposlenika, tvrtke mogu odrediti godišnji doprinos koji se zatim ulaže u kupnju i korištenje SAF-a. U 2023. godini potpisano je 116 korporativnih SAF ugovora diljem svijeta, što je rezultiralo kupnjom 11.000 tona SAF-a. Inicijativi se pridružilo i 188 MSP/SMI članova programa BlueBiz Air France-KLM-a. Air France KLM Martinair Cargo, teretni odjel Grupe, provodi sličan program kojem se 2023. pridružilo 29 špeditera i klijenata.

Od 2022. svi članovi Flying Blue programa imaju opciju kupnje SAF-a pomoću svojih milja. Ovi se doprinosi također računaju za stjecanje ili održavanje statusa Flying Blue Elite. Flying Blue bio je prvi program vjernosti u industriji putovanja koji je strukturno uveo takav izbor za stjecanje statusa.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar