AVGEEK

A321 na prekooceanskim linijama više nije rijetkost

Više poznatih avioprijevoznika, kao što su Aer Lingus, JetBlue Airways, Air Transat, SAS Scandinavian Airlines i TAP Portugal, na prekooceanskim letovima, uglavnom između Sjedinjenih Američkih Država i Europe, koriste uskotrupne zrakoplove tipa Airbus A321LR.

<strong>A321 na prekooceanskim linijama više nije rijetkost</strong>
Photo: SAS

Spomenuti avioprijevoznici već neko vrijeme prometuju na prekooceanskim letovima s uskotrupnim zrakoplovima tipa A321LR, a listi se posljednji pridružio skandinavski SAS s redovnim operacijama između Washingtona i Kopenhagena.

Putnici su uglavnom navikli na velike zrakoplove na prekooceanskim letovima, no korona kriza uzrokovala je ubrzano umirovljenje tipova kao što su B747, A380 i A340, prije svega zbog pada potražnje, ali i zbog činjenice da spomenuti tipovi zrakoplova imaju značajno veću potrošnju goriva. Noviji zrakoplovi (osobito A321LR, A350 i B787) danas su puno “uspješniji” po tom pitanju, potrošnja goriva je značajno manja, što ujedno utječe i na manju emisiju ispušnih plinova.

No, postavlja se pitanje koliko je ugodno putovati 7, 8 ili više sati u uskotrupnom zrakoplovu? Jedna od najočitijih razlika jest svakako činjenica da uskotrupni zrakoplovi imaju jedan prolaz, dok širokotrupni imaju dva. Putnička je kabina u širokotrupnom zrakoplovu puno šira, što putniku daje dojam određenog komfora koji se ipak najviše očituje u prostoru za noge odnosno razmaku između sjedala.

Budimo realni, prosječni putnik teško će se odmoriti (a kamo tek naspavati) u ekonomskoj klasi gotovo bilo kojeg avioprijevoznika na letu koji traje 7, 8 ili više sati. Ranije spomenuti prijevoznici uglavnom nude gotovo jednak razmak između sjedala na uskotrupnim i širokotrupnim zrakoplovima, no komfor je svakako veći na širokotrupcima jer je konfiguracija ekonomske klase uglavnom 2-4-2, dok je kod uskotrupnih zrakoplova to 3-3.

Zamislite noćno putovanje na letu koji traje 8 sati. Sjedite do prozora, pored vas je još dvoje putnika. Da bi ustali na toalet gotovo sigurno morate buditi svoje susjede. To će se, naravno, dogoditi i na širokotrupnom zrakoplovu, no ako sjedite do prozora, vrlo je velika vjerojatnost da je pored vas samo jedno sjedalo, odnosno jedna osoba.

Jasno je da većina putnika prilikom kupovine karte ima druge prioritete, poput cijene karte, zračnih luka polijetanja i slijetanja, vremena polaska i dolaska i sl., no nama je, kao zrakoplovnim entuzijastima i profesionalcima, tip zrakoplova kojim putujemo zaista bitan.

Iz prijašnjih iskustava mogli bi istaći putovanje Qatar Airwaysom iz Bangkoka za Dohu. Let od otprilike 7 sati zrakoplovom tipa A330-300 konfiguracije 2-4-2 protekao je puno ugodnije od leta od gotovo 6 sati iz Dohe za Zagreb na kojem je prometovao A320 konfiguracije sjedala 3-3.

Nema sumnje da zrakoplovni entuzijasti posvećuju veliku pažnju tipu zrakoplova na određenoj liniji, to činimo i mi. Kod odabira avioprijevoznika vodimo se i time da, ako je moguće, putujemo tipom zrakoplova kojim do sada nismo putovali.

Jednom kada dođe do potpunog oporavka zračnog prometa, uskotrupni zrakoplovi velikog doleta omogućit će otvaranje direktnih long-haul linija koje ranije nisu imale ekonomsku opravdanost, prije svega jer širokotrupni zrakoplovi koštaju značajno više u operacijama od uskotrupnih, ali imaju i značajno veći broj sjedala u putničkoj kabini čime je na linijama s manjom potražnjom puno teže postići zadovoljavajući yield. Ovo je svakako tema za sebe kojoj ćemo u budućnosti ponuditi puno više pažnje, nakon edukacija s Revenue Managementom nekoliko poznatih avioprijevoznika.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar