NOVOSTI

JetBlue reagirao nakon odluke EU, Italije i Hrvatske

Kako donosi portal ch-aviation, izgleda kako je JetBlue Airways podnio službeni prigovor američkom Ministarstvu prometa (US Department of Transportation) protiv zahtjeva za odobrenjem codeshare sporazuma između Delta Air Linesa i SAS Scandinavian Airlinesa.

JetBlue reagirao nakon odluke EU, Italije i Hrvatske
Photo: Marko Pavlichenko

Izgleda kako JetBlue traži da američko Ministarstvo prometa odgodi donošenje odluke o codeshare sporazumu između Delta Air Linesa i SAS Scandinavian Airlinesa sve dok Europska unija, Italija i Hrvatska ne pruže zadovoljavajuće objašnjenje zašto su ranije odbili prijedlog JetBluea za primjenu codeshare sporazuma s Air Serbiom.

U regulatornom podnesku od 6. kolovoza, JetBlue traži jasno obrazloženje odluke o odbijanju ili obvezu europskih regulatora da odobre predloženi codeshare sporazum između JetBlue i Air Serbie na relacijama između SAD-a i Italije te SAD-a i Hrvatske preko Srbije, koja je partner u okviru sporazuma o otvorenom nebu i članica Europskog zajedničkog zračnog prostora (the European Common Aviation Area – ECAA).

Naime, ranije su EU, Italija i Hrvatska objavile kako sporazum ECAA ne dopušta takvu vrstu codeshare sporazuma. S druge strane, JetBlue ističe da mnoge američke i europske aviokompanije uspješno provode codeshare sporazume u Srbiji i sličnim zemljama članicama ECAA, naglašavajući neravnotežu u reciprocitetu koju, prema mišljenju JetBluea, Ministarstvo prometa SAD-a treba riješiti.

„Ako je stav EU-a o pravima prometa točan, američko Ministarstvo prometa bi trebalo preispitati dodjelu licenci za codeshare sporazume Delte i SAS-u na ECAA rutama i možda revidirati postojeća odobrenja za američke i europske prijevoznike kako bi se osiguralo uzajamno postupanje,“ tvrdi JetBlue.

Delta i SAS traže odobrenje za codeshare sporazum prema Hrvatskoj, Italiji i još tri zemlje članice ECAA – Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori – koje nisu dio EU-a. Njihov zahtjev uključuje dopuštenje za prikazivanje Delta codeshare oznake na unutar-europskim letovima, uključujući rute unutar EU-a, Norveške i drugih zemalja ECAA gdje su na snazi sporazumi o otvorenom nebu.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar