NOVOSTI

Lufthansa čeka odobrenje Europske komisije za kupovinu udjela u ITA Airways

Lufthansa grupacija je još u svibnju 2023. godine uspjela postići dogovor s Italijom o kupovini, odnosno preuzimanju manjinskog udjela u novoformiranom talijanskom nacionalnom avioprijevozniku ITA Airways. Kako bi se transakcija uistinu ostvarila, Lufthansa grupaciji je potrebna potvrda i pristanak Europske komisije da u konkretnom slučaju neće doći do neprihvatljivog narušavanja slobode tržišnog natjecanja.

Lufthansa čeka odobrenje Europske komisije za kupovinu udjela u ITA Airways
Photo: Aron Marinelli

ITA Airways koja je u 2020. godini nastavila kao sljednik sad već duže vremena bivše kompanije Alitalia, već dulji period se nudila na tržištu kako bi pronašla nove investitore.

Dogovor o stjecanju udjela napokon je uslijedio po okončanju pregovora između talijanske vlade i Lufthansa grupacije, a kao rezultat navedenog dogovora trebalo bi uslijediti preuzimanje udjela od 41% od strane Lufthansa grupacije, uz mogućnost naknadnog stjecanja dodatnih udjela.

Kako sada stvari stoje, Lufthansa bi trebala kupiti 41% udjela u aviokompaniji ITA Airways za 325 milijuna eura u sklopu povećanja kapitala aviokompanije.

Budući da bi predmetnom akvizicijom udjela moglo potencijalno doći do značajnog utjecaja na tržište Europske unije, odnosno do narušavanja tržišne utakmice, Lufthansa grupacija i talijanska vlada trebat će pričekati odobrenje Europske komisije koja je već krenula provoditi dubinsku analizu transakcije kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog dogovora.

U okviru preliminarnih opaski, Europska komisija je istaknula zabrinutost kako bi izvršenje navedene transakcije moglo smanjiti konkurenciju na tržištu putničkog zračnog prijevoza na short-haul linijama iz Italije prema Središnjoj Europi, ali i long-haul linijama prema SAD-u.

Dodatno, Europska komisija smatra kako bi ovakva akvizicija mogla dovesti i do značajno dominantne pozicije navedenih avioprijevoznika u milanskoj zračnoj luci Linate, a što bi konkurentima otežalo pružanje usluga.

Europska komisija sada ima rok od 90 radnih dana za odlučivanje, odnosno konačnu odluku trebali bi saznati do 6. lipnja 2024. godine.