ANALIZE

Zagreb, Split i Dubrovnik zadržali povezanost s međunarodnim odredištima na 1. dan studenoga

Prijelaz s ovogodišnjeg ljetnog reda letenja na zimski red letenja 2023/24 se najmanje osjetio u Zagrebu, a najviše u Puli, Zadru, Rijeci i na Braču. Unatoč tome, po broju destinacija i dnevnih rotacija možemo konstatirati kako su 3 najveće hrvatske zračne luke zadržale izravne konekcije sa stranim odredištima na 1. dan mjeseca studenoga.

<strong>Zagreb, Split i Dubrovnik zadržali povezanost s međunarodnim odredištima na 1. dan studenoga</strong>
Photo: Croatian Aviation

Zagreb

Zagreb je na 1. dan studenoga zabilježio 55 odlaznih te 56 dolaznih letova, odnosno dnevnih letova prema više od 25 međunarodnih odredišta.

Kako smo već ranije pisali jedina ovogodišnja prekooceanska redovna linija iz Zagreba bila je linija Air Transata prema Torontu koja je završila s prometovanjem s krajem ljetnog reda letenja. Stoga, Zagreb u zimskom redu letenja nema prekooceanskih letova.

Od avioprijevoznika, u Zagrebačkoj zračnoj luci najzaposlenija je bila Croatia Airlines koja je prometovala prema više inozemnih odredišta među kojima su München, Rim (via Split), Copenhagen, Beč, Amsterdam, Frankfurt, Pariz (Charles de Gaulle), Zürich, Skopje, Sarajevo, Brussels (Zaventem) i London.

Od domaćih linija Croatia Airlines je prometovala prema Dubrovniku, Splitu te na liniji koja spaja Zagreb, Zadar i Pulu.

Uz nacionalnog prijevoznika, letove na domaćim linijama obavljao je i Trade Air, hrvatska charter zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, koji je prometovao između Osijeka i Zagreba u sklopu PSO programa.

Od ostalih zrakoplovnih prijevoznika najzaposleniji je bio Ryanair koji je Zagreb povezao s odredištima kao što su Karlsruhe Baden, Brussels Charleroi, London Stansted, Paphos, Basel Mulhouse, Dublin, Malta, Rim Fiumicino, Memmingen, Milano Bergamo.

Prema i iz Zagreba prometovali su i British Airways (London), Austrian Airlines (Beč), KLM (Amsterdam), Air France (Pariz), Turkish Airlines (Istanbul), LOT (Warsaw), Qatar (Doha), Air Serbia (Beograd), Lufthansa (Frankfurt, München), Aegan (Atena).

Split

Što se tiče naše najprometnije morske zračne luke, sasvim sigurno se osjeti dolazak zimskog reda letenja praćenog sa smanjenim brojem dnevnih letova, linija i avioprijevoznika.

Svakako, valja naglasiti kako će Split tijekom ovogodišnjeg zimskog reda letenja ipak zadržati određen stupanj povezanosti s inozemnim odredištima, a što nije uvijek bio slučaj u prethodnim godinama.

Croatia Airlines je bila najzaposlenija aviokompanija u Splitu 1. dana studenoga te je Split povezivala s čvorištima kao što su München, Zürich, Frankfurt i Rim.

Od domaćih destinacija Split je bio povezan letovima Croatia Airlinesa sa Zagrebom i to s 3 dnevna leta s planiranim vremenima polaska u 06:50, 13:30 i 19:50.

Što se tiče stranih avioprijevoznika, u Splitu smo ovu srijedu mogli vidjeti Voloteu  na liniji za Nantes i Lyon, Transaviu na liniji za Pariz (Orly), Eurowings na liniji za Düsseldorf, Austrian na liniji za Beč i EasyJet na liniji za London (Gatwick).

Dubrovnik

Naša treća najprometnija, odnosno najjužnija zračna luka je također zadržala određen broj letova prema inozemnim odredištima.

Prema i iz Dubrovnika prometovali su Austrian na liniji za Beč, Freebird na liniji za London (Gatwick), Volotea na liniji za Bordeaux i Transavia na liniji za Pariz (Orly).

Upravo je let aviokompanije Transavia prema Parizu (Orly) s planiranim vremenom polaska u 18:20 ujedno bio i zadnji odlazni let na dnevnom rasporedu letenja.

Osim navedenih letova, odredišta i aviokompanija, ove srijede u Dubrovniku smo mogli vidjeti i nacionalnog avioprijevoznika s 3 dnevna leta prema Zagrebu koji su bili zakazani za 06:40, 13:00 i 16:20.

Ostale hrvatske zračne luke

Glede redovnih linija u ostalim hrvatskim zračnim lukama, jedino su Zadar, Pula i Osijek zabilježili letove na redovnim linijama.

Konkretno, Croatia Airlines prometovala je na redovnoj liniji koja spaja Zagreb, Zadar i Pulu dok je kao što smo već ranije naveli Trade Air prometovao između Osijeka i Zagreba u sklopu PSO programa.

Rijeka i Brač nisu zabilježili letove na redovnim linijama 1. dana mjeseca studenog.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar