NOVOSTI

Izvršni direktor kompanije Boeing saslušan pred američkim Senatom

Predsjednik i izvršni direktor Boeinga, David L. Calhoun, obratio se Stalnom pododboru za istrage američkog Senata, ispričavajući se obiteljima stradalih u tragedijama Lion Air Flight 610 i Ethiopian Airlines Flight 302. Na čelu Boeinga od siječnja 2020. godine, Calhoun je istaknuo svoju dugogodišnju uključenost u zrakoplovnu industriju, prisjećajući se značajnih poboljšanja sigurnosti koja su uslijedila nakon incidenta s United Airlines Flight 232 iz 1989. godine. Priznao je Boeingovu ulogu u osiguravanju sigurnosti milijuna putnika širom svijeta.

Izvršni direktor kompanije Boeing saslušan pred američkim Senatom
Photo: Jeffry Surianto

Izrazivši žaljenje zbog nesreće Alaska Airlines Flight 1282, Calhoun je pohvalio napore posade u sigurnom prizemljenju zrakoplova. Naveo je da je Boeing u potpunosti surađivao s istragama NTSB-a i FAA-e te odmah proveo mjere za sprječavanje sličnih incidenata, uključujući prekide rada u tvornici, slušanje povratnih informacija zaposlenika i angažiranje nezavisnih stručnjaka za pregled procesa kvalitete.

Calhoun je naglasio Boeingovu predanost sigurnosti, detaljno iznoseći korake poduzete kako bi se poboljšala sigurnost i kvaliteta unutar tvrtke. Boeingov sveobuhvatni plan akcije za sigurnost i kvalitetu, sa specifičnim mjerama odgovornosti, iskazat će napore tvrtke i osigurati nadzor FAA-a. Calhoun je također istaknuo važnost osnaživanja 170.000 Boeingovih zaposlenika da djeluju kao zagovornici sigurnosti, uz stroge politike tvrtke protiv odmazde za prijavljivanje problema.

Uvažavajući zabrinutosti oko korporativne kulture Boeinga, Calhoun je uvjerio pododbor da se kontinuirano rade napori na poboljšanju transparentnosti, odgovornosti i angažmana zaposlenika. Istaknuo je kritičnu prirodu misije Boeinga, s obzirom na globalni doseg tvrtke i potrebu održavanja najviših standarda sigurnosti. Zaključio je ponovno potvrdivši Boeingovu predanost kontinuiranom poboljšanju i suradnji s globalnim zrakoplovnim ekosustavom kako bi se održala neusporediva evidencija sigurnosti. Izrazio je spremnost odgovarati na pitanja zajedno s glavnim inženjerom Boeinga Howardom McKenziejem.