TRIP REPORT

Croatia Airlines: Zagreb – Zadar – Pula

Bilo je to u kasno ljeto 2019. godine, dakle prije pandemije COVID-19. Radi se o jednom od najkraćih letova (gledano po legovima) Croatia Airlinesa.

Croatia Airlines: Zagreb – Zadar – Pula

U rujnu 2019. godine putovao sam iz Zagreba večernjim letom za Pulu koji ima zaustavljanje u Zadru. Jednosmjerna karta za ovaj let plaćena je tek 320 kuna, otprilike 7 dana prije datuma putovanja.

U zagrebačku zračnu luku stigao sam 50tak minuta prije planiranog polijetanja zrakoplova. Check-in na drugom katu bio je potpuno prazan, otvorena su bila tek dva šaltera za prijavu na letove Croatia Airlinesa koji su u te večernje sate polijetali iz Zagreba prema Dubrovniku, Splitu i Zadru odnosno Puli.

Check-in je obavljen u minutu, a isto je bilo i na sigurnosnom pregledu koji je također bio bez putnika. Nakon sigurnosnog pregleda odlazite na desnu stranu (s obzirom na to da je na lijevoj strani granična kontrola i ulazak u međunarodni dio putničkog terminala). Spuštam se s trećeg kata na drugi, gdje su domaći odlasci – dva gatea s aviomostovima na kojima su bili zrakoplovi koji su tu večer letjeli prema Dubrovniku i Splitu, te nastavljam dalje u prizemlje terminala gdje se nalaze gateovi za domaće odlaske (bus gate). U tom manjem prostoru nalazi se mala trgovina i otprilike 20tak putnika.

Djelatnica je u roku 10tak minuta pozvala putnike na boarding, a kako na ovoj liniji prometuje Dash (u mome slučaju reg. 9A-CQE, imena Zagorje), dodatno je označila ručnu prtljagu putnicima koju smo zatim ostavili ispred zrakoplova (delivery on aircraft). Autobusom odlazimo s jednog kraja terminala na drugi, na remote pozicije na kojima su parkirani zrakoplovi tipa dash i kreće boarding koji je, s obzirom na svega 20tak putnika, gotov u roku par minuta. Autobus se zatim vratio po još jednu putnicu koja je bila u transferu iz Frankfurta.

Na zrakoplovu su dvije članice kabinskog osoblja, jedna starija, očito u ulozi perserice, i jedna mlađa, smještena na jump seatu u stražnjem dijelu zrakoplova.

Dash je nakon kratkog taksiranja poletio sa pola USS (taxyway na početku stare stajanke, u visini hangara Croatia Airlinesa) te je po polijetanju pilot objavio kako će let do Zadra trajati svega 29 minuta. Nažalost, s obzirom na sat, pogled iz zrakoplova nije bio neki s obzirom na potpuni mrak…

Perserica je sjedila na svom jump seatu i rukom iz ormara izukla litru vode u plastičnoj boci, otvorila je i popila na tom jump seatu, okrenuta prema svim putnicima.

Ubrzo nakon polijetanja ugašen je znak obaveznog vezivanja pojasa, a kako su dva putnika bila u business klasi, perserica ih je poslužila obrokom. U ekonomskoj klasi nije poslužena ni voda. Iznad Velebita, već u spuštanju prema Zadru, Dash je krenuo propadati, dosta jake turbulencije, no slijetanje u Zadar je bilo glatko. U Zadru je u tom trenutku bio jedan zrakoplov Ryanaira.

Po slijetanju u Zadar iz zrakoplova se iskrcavaju putnici kojima je to finalna destinacija, dok ostatak ostaje u kabini čekajući nastavak putovanja prema Puli. U kabini nas ostaje tek 7 za Pulu, a onda u Zadru ulazi još 5 ljudi također za Pulu, dakle ukupno nas 12.

Idemo dalje. Od polijetanja u Zadru do slijetanja u Pulu prošlo je točno 19 minuta! Zrakoplov ovog puta leti niže i cijelo vrijeme je upaljen znak obaveznog vezivanja sigurnosnog pojasa. Letimo uz Pag i negdje kod Raba zrakoplov se okreće prema Cresu kojeg preljećemo i dolazimo u prilaz pisti 27 Zračne luke Pula.

Po slijetanju u Pulu Dash se parkira na prvu poziciju, najbližu putničkom terminalu, a u to smo vrijeme i jedini zrakoplov. Parking pozicija je logična s obzirom na to da će Dash rano ujutro poletjeti iz Pule natrag prema Zadru i dalje prema Zagrebu.

Ispred zrakoplova me čeka moj carry on koji je predan na boardingu u Zagrebu, a ispred pulske zračne luke sam za svega 5 minuta! Pulska je zračna luka u to vrijeme, naravno, također bila prazna.

S obzirom na cijenu od 320 kuna te trajanje putovanja od tek sat vremena, ovo je zapravo izvrsna opcija za putovanje iz Zagreba u Pulu. Uračunamo li u to i dolazak u zagrebačku zračnu luku 50 minuta prije polijetanja, radi se o ukupnom putovanju kraćem od 2 sata, što nije moguće ni autobusom ni osobnim automobilom. Ipak, na ovoj liniji uglavnom putuju putnici u transferu, kojima je finalno odredište Pula ili Zadar, a početak putovanja negdje u Europi (Frankfurt, Zurich, Beč i sl.).

Povratak iz Pule također je odrađen letom Croatia Airlinesa, no onim popodnevnim iz Pule koji leti direktno prema Zagrebu. U tom slučaju, od dolaska u pulsku zračnu luku do slijetanja u Zagreb prošlo je tek sat i 20 minuta.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar